ARHITEKTURA

Povijesna utvrda Medvedgrad sada je potpuno obnovljena i izgleda sjajno. Donosimo fotografije

Zagrepčanima i gostima utvrda iznad Zagreba ponovno je na raspolaganju u formi novog, modernog Centra za posjetitelje

Zagreb i Hrvatska dobili su novi interaktivni Centar koji Zagreb i Park prirode Medvednica stavljaju na novu mapu svjetskih prirodnih i edukativnih destinacija za budućnost. Naime, drveni grad Medvedgrad potpuno je obnovljen i pretvoren u novi moderni Centar za posjetitelje koji se svečano otvara 22. listopada. U pitanju je vrijedna investicija od 40 milijuna kuna koja će Zagrepčanima i gostima osigurati mnoštvo sadržaja, što je, kako poručuje Marina Popijač, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica, početak jedne nove priče Parka prirode Medvednica.

Kako doznajmo, već pri samom dolasku na Medvedgrad uočit ćete obnovljene zidine, popločen prilaz i hodne staze, a pažnju će privući i spomenuti Centar za posjetitelje koji izgleda futuristički, a opet dočarava sve bogatstvo ovog drevnog grada. Tu su novi sadržaji čija je svrha obogatiti edukativno-turističku ponudu na području Parka prirode Medvednica. Dodatni sadržaji Centra uključuju posebnu ponudu za djecu s dva edukativna programa i pripadajućim interaktivnim dječjim igračkama te mozgalicama.

U Velikom, zapadnom palasu smjestio se pak informacijski centar s info pultom i suvenirnicom. U njegovoj središnjoj dvorani postavljena je muzejska izložba Začarana povijest koja interpretira zanimljivu i bogatu povijest Medvedgrada te samog Parka. U Malom, istočnom palasu nalazi se stalna muzejska izložba Tajne drevne planine, a sastoji se od srednjovjekovne smočnice i kazališta sjena.

Kako ističe dalje Popijač, posebno je atraktivna Južna kula koja prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti i važnosti zaštićenog područja. Kreativni izlošci praćeni interpretacijskim tekstovima izvedeni su dijelom u kompleksnoj multimedijalnoj produkciji. Uz navedeno, u Centru je otvoren i prostor na kojem se mogu odvijati razni programi, radionice, događanja i slično. Inače, ovo zdanje iznad Zagreba koje često vidimo i kroz oblake, sagrađeno je u 13. stoljeću, a sada ponosno sjajni u novom obnovljenom ruhu. Evo fotografija.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube