OPUŠTANJE

Sadržaj omogućava Intersport

Posjetili smo Mrežnicu. Ovo su četiri razloga zašto je ne trebate zaobići tijekom ljeta

Nije nam trebalo puno hrabrosti za kupanje jer Mrežnica uopće nije bila hladna, a okolna priroda bila je prekrasna za odmor

More je sinonim za ljeto i tu nema dvojbe. Ipak, trenutno smo ekipa kontinentalaca kojima godišnji još nije započeo i u potrazi smo za alternativnim načinima osvježenja i provođenja vremena u Zagrebu. Ako se prepoznajte u ovom opisu i imate avanturističkog ili sportskog duha, nastavite čitati jer na kraju teksta imamo poklone za vas. Mi se smatramo avanturistima, zato smo se odlučili uputiti na rijeku Mrežnicu, usuđujemo se reći omiljeno kupalište u središnjoj Hrvatskoj.

Ako ste uvjerenja da su rijeke prehladne, nepristupačne i da se u njima teško kupati, u krivu ste. Mrežnica nas je u potpunosti oduševila svojom prirodnom ljepotom. Bistra i topla voda, slapovi i hlad pod zelenim krošnjama sve je što nam je trebalo ovaj vikend. Tako da vam preveliki avanturistički duh nije neophodan, dovoljno je da se želite odmoriti i zabaviti. Tako smo i mi zavirili u kutak doma u kojem čuvamo outdoor rekvizite. Ručnici, prostirke, šeširi, prijenosni hladnjak, frizbi, badminton reketi i sve ostalo što se inače može pronaći u Intersportu napokon je došlo na red.

U nedjelju ujutro krenuli smo na izlet opremljeni do zubi i spremni na avanturu. Zaputili smo se u mjesto Mrežničke Poljice, udaljeno oko sat vremena vožnje od Zagreba. Mjesto se nalazi u blizini kampa Slapić, popularnog odredišta za kupače, no mi smo svoje mjesto za kupanje pronašli izvan kampa. Uvala koju smo odabrali svidjela nam se jer je iza nas bila velika travnata livada, što nam se učinilo idealno za aktivnosti s društvom. Ovo su naša četiri razloga zašto se jedva čekamo vratiti.

Idealno mjesto za isključivanje iz svakodnevnih briga

Firefly MADERA W, japanke, smeđe 29,98 KN 
Foto: TMG Creative

S obzirom na to da smo htjeli izbjeći gužvu, zaobišli smo kamp i odabrali već provjereno mjesto uz rijeku, koje nam je preporučio prijatelj.  Pet minuta hoda prostranom travnatom livadom i ugledali smo prekrasno mjesto kristalno bistre vode, na kojem se rijeka račva u dva smjera. Ulazak je bio pristupačan, voda je bila do potkoljenica, a tlo je bilo popločano velikim plosnatim kamenjem po kojem se moglo lako gaziti i bosih nogu.

Na neko kamnje se moglo i sjesti pa smo cijelo vrijeme imali osjećaj kao da se nalazimo na potopljenoj ljetnoj terasi, dizajniranom točno za nas. Čak je i strujanje vode bilo točno dozirano. Na obali iza nas širila se livada, a mjesto na kojem smo odložili ručnike i podloge za jogu bilo je u hladu gustih krošnji. S obzirom da nije bilo gužve, imali smo priliku odvojiti se od svoje ekipe i odraditi jutarnje joga rastezanje pod odabranim komadićem neba. Zvuk slapova i ptica, svježi zrak i idealna temperatura u hladu puni baterije za cijeli tjedan.

Imali smo dojam da smo se zbilja odmaknuli od užurbanog svijeta i došli u netaknutu prirodu. Sjedeći u plićaku rijeke smo meditirali, na travi i u hladu radili jogu, a neki su jednostavno i zaspali. Na povratku doma svi smo komentirali kako ni u jednom trenutku nismo pogledavali na mobitel ili misliti o poslu i drugim obvezama. Tek tad smo shvatili koliko smo zapravo žudili za trenutkom iskopčavanja od užurbanog stila života.

Odlično za grupne aktivnosti i igre

Energetics YOGA, podloga za gimnastiku, roza 99,95 KN; Pro Touch SPEED 100 – 2 PLY NET SET, set badminton, žuti 149,95 KN; Schildkroet SPEEDDISCS BASIC, frizbi crveni 59,95 KN; McKinley TOWEL TERRY, ručnik 79,95 KN 
Foto: TMG Creative

Kod Mrežnice nam se najviše svidjelo to što smo imali savršenu kombinaciju mjesta za kupanje, kopna, sunca i hlada. Smjestili smo se uz prostranu travnatu livadu, koju smo iskoristili za igre. Bacali smo frizbi, a dio ekipe se odlučio za badminton. Teren je bio idealan i za odbojku, kao i za igranje sa psima.

Pomislili smo da je livada odlična i za kampiranje, a spavanje pod nebom uz Mrežnicu sigurno je prekrasan doživljaj. Ako krenete hodati livadom uz obalu, srest ćete razna mjesta pogodna za kupanje. Na nekim mjestima se ulazi ljestvama u dublju vodu, druga su skrivena i samo lokalci znaju put do njih, a neka su plitka poput onoga za koje smo se mi odlučili. Vidjeli smo i mjesto s drvenim stolom i klupama, što je korisno u slučaju da nosite veću količinu hrane i pića.

Riječna struja je jako zabavna

Cressi Sub WATERPROOF PHONE CASE, torbica roza 119,95 KN 
Foto: TMG Creative

Svi smo čuli priče kako su rijeke nepristupačne, opasne za kupanje, ali i hladne. Živjeli smo u tom uvjerenju dok na primjeru Mrežnice nismo naučili da to nije uvijek slučaj. Mrežnica je zaista pristupačna za kupanje i rekreaciju, izrazito je čista i na većini mjesta je poprilično plitka tako da ni struja ne može biti toliko opasna. Štoviše, struja nas je poprilično zabavljala. Ako ste raspoloženi za trening, plivanje u suprotnom smjeru struje nije loš izbor. Nakon toga možete sjesti na mekani kamen (zvuči nemoguće, ali doista) obložen mahovinom gdje ćete dobiti prirodnu masažu slapovima.

Rijeka, za razliku od stajaćica, nas je cijelo vrijeme na neki način zabavljala. Tu i tamo bi pored nas prošla ekipa u kajacima, što smo si postavili kao idući cilj pri odlasku na Mrežnicu. U jednom trenutku smo se osjećali kao djeca koju roditelji moraju nagovarati da izađu iz vode. Taj dojam dodatno su pojačale silne “igračke” koje smo ponijeli pa nas se tako u jednom trenutku moglo vidjeti kako kroz plićak hodamo s mobitelom koji smo stavili u vodootpornu maskicu i snimamo sve oko sebe.

Odlično za ekspediciju biciklom

Pro Touch SPEED 100 – 2 PLY NET SET, set badminton, žuta 149,95 KN 
Foto: TMG Creative

Na Mrežnicu smo došli automobilom i na povratku smo umjesto autocestom išli starom cestom. Tako smo prošli kroz naselja kao što su Jaganić, Jastrebarsko, Klinča Sela i nismo se mogli odati dojmu da bi bilo sjajno kroz ova mjesta proći biciklom. Sva mjesta su životopisna i prepuna podsjetnika na neka starija vremena. Vidjeli smo stare krčme i gostionice na kojima još uvijek stoje njihovi stari nazivi, npr. gostionica “Kod mamice” nas je baš nasmijala.

Od Zagreba do Mrežnice je oko 67 km, što je za bicikliste mala ruta, a rekreativni biciklisti bi se ipak trebali pripremiti kroz trening. Naravno, do Mrežnice možete ići i iz Karlovca, ako želite manju rutu. Nagrada za vožnju su osvježenje i odmor na Mrežnici, što je sigurno slađe nego kada dolazite automobilom.

McKinley COOLER BAG 10, torba hladnjak 129,95 KN; Intersport SQUEZZE BOTTLE INT 0.65L, boca 49,95 KN; McKinley TOWEL TERRY, ručnik 79,95 KN; Firefly STRC2 SALLY WMS, ženski bikini, narančasti 107,97 KN; Firefly STRP4 KRAIG UX, muški kupaći 142,97 KN; Schildkroet SPEEDDISCS BASIC, frizbi crveni 59,95 KN 
Foto: TMG Creative

 

McKinley TOWEL TERRY, ručnik 79,95 KN; Firefly STRC2 SALLY WMS, ženski bikini narančasti 107,97 KN 
Foto: TMG Creative
Ipanema I LOVE SAFARI FEM, japanke, bijele 135,96 KN; Firefly MADERA W, japanke, smeđe 29,98 KN 
Foto: TMG Creative

Recite nam svoju omiljenu outdoor ljetnu aktivnost i osvojite nagrade

Najkreativnije među vama Intersport nagrađuje poklon karticom u vrijednosti od 100 kn. U formi ispod teksta opišite svoju omiljenu outdoor ljetnu aktivnost i zašto vam je ona omiljena. Definitivno pozovite i svoju ekipu s kojom inače idete u avanture. Broj prijava je neograničen, a karticu možete potrošiti u roku od godine dana te kombinirati i s popustima na ljetni asortiman koje Intersport upravo ima.

Nagradni natječaj je završio. Dobitnici su: Rahela Crkvenčić, Renata Jurina, Bojana Alavuk Pustijanac, Radmila Trbojević, Darin Bošnjak.

Ovaj članak dio je projekta Super dan za ići van u kojem svaki tjedan dijelimo vrijedne nagrade. Ne propustite priliku za sudjelovanje, pratite nagradne natječaje ovdje.

Sadržaj nastao u suradnji s Intersportom

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba