DIZAJN INTERIJERA

Posjetili smo jedan moderni uredski prostor na Trnju. Krase ga i neki hrvatski komadi namještaja

Evo kako izgleda jedan zagrebački novouređeni ured o kojem smo doznali više od projektanata iz studija Urbane ideje

U zagrebačkom kvartu Trnje zapazili smo nedavno jedan jako lijepi uredski prostor. Nalazi se u prizemlju višestambene zgrade, a više o samom projektu doznali smo od Marija i Mislava, ekipe iz projektantskog studija Urbane ideje. Kako mi govore, prostor koji ih je dočekao bio je u roh bau stanju, potpuno prazan s nosivim zidovima i dimnjakom u sredini koje nisu smjeli ukloniti iz jasnih razloga. Pravokutni oblik, 36 četvornih metara i četiri metra visine trebalo je isto tako uzeti u obzir, kao i sve zahtjeve, želje investitora koji je od samog početka bio involviran u sve faze procesa.

Visina koja je prostoru omogućila i galeriju

GleFotka Studio

No, ističe Mario iz studija Urbane ideje, investitor je od prvog sastanka znao što točno želi od svog poslovnog prostora čime je uvelike olakšao ovaj proces. “Projektni zadatak je bio adaptacija u svrhu obavljanja uredskih poslova za maksimalno dvoje radnika, uz želju za funkcionalno odvajanje prostora za rad od sanitarnog dijela. Investitor je zbog veće visine prostora predložio i postavljanje galerije u svrhu arhive i spremišta. Uz navedeno, potrebno je bilo voditi računa i o eventualnoj prenamjeni prostora iz poslovnog u stambeni prostor” objašnjava projektant i dodaje kako je prostor podijeljen na tri funkcionalne cjeline. Tako ondje imaju poslovni dio koji uključuje ured i lounge, sanitarni koji podrazumijeva kuhinju i kupaonicu, te galeriju koja ima funkciju spremišta i arhive.

Epoksi pod, čelična konstrukcija i efekt betona

GleFotka Studio

U cijelom procesu trebalo je imati na umu kako je investitorov posao vezan uz auto industriju jer svaka djelatnost u tom konktekstu nosi neke svoje posebnosti prema kojima se trebalo ravnati prilikom projektiranja. Tako je u ovom slučaju uz standardne karakteristike jednog ureda posebnu pažnju trebalo obratiti na lounge segment gdje se zaprimaju klijenti.

No, pitam obojicu i na čemu je bio naglasak kod uređenja, što se zapravo željelo postići. “Pa, željeli smo stvoriti sofisticiran, moderan i minimalistički izgled prostora, prilagođen djelatnosti investitora. Tako se u prostoru nalazi epoksi pod, zidovi s efektom betona, vidljiva čelična konstrukcija galerije, crni strop i kožne fotelje. Toplina prostora se dobila oblaganjem zidova s drvenim gredicama i pojedinim drvenim elementima” priča Mario te skreće pažnju na jedno posebno rješenje, sakriveni sanitarni dio s ‘nevidljivim’ vratima obložen drvenim gredicama. U tom kontekstu još jednom ističe i čeličnu konstrukciju galerije s konzolnim stubištem i pomno odabrani namještaj koji je samo pridodao atraktivnosti cijelog vizualnog dojma.

GleFotka Studio

A kad smo već kod dojmova, oni čiji su isto bitni su i od klijenata koji ušetaju u sami prostor. Projektanti otkrivaju kako svi redovito komentiraju uređenje u pozitivnom smislu, kao i sam investitor koji sada već neko vrijeme ondje provodi i vrlo je zadovoljan. Za kraj pitam dvojac iz Urbanih ideja kako je pandemija koronavirusa utjecala na njihov posao i možda malo drugačije pristupe. Govore kako nije toliko na taj dio kolik na svakodnevni život, što ne znači da neće u budućnosti. “Poučeni ovim recentnim iskustvima, jasno je kako će određene djelatnosti biti ograničene novim propisima i regulativama koje će onda tražiti novi pristup i nova projektantska rješenja u korištenju prostora kako bi se udovoljila socijalna distanca” poručuje svjestan svega Mislav, a mi vam u sklopu članka donosimo uvid u ovaj zbilja lijepi uredski prostor.

 

GleFotka Studio
GleFotka Studio
GleFotka Studio
GleFotka Studio
GleFotka Studio
GleFotka Studio
GleFotka Studio
GleFotka Studio

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba