VIKEND RECEPT

Pletena gibanica s orasima, cimetom i čokoladom zvučala je savršeno pa smo odmah potražili recept

FOTO: Marija Herjavić Jerkić

Dala nam ga je Marija Herjavić Jerkić (@marija.h.j)

I ovog smo se tjedna bacili u potragu za novim slasticama s kojima ćemo marljivo eksperimentirati u kuhinji. Srećom, ona nije dugo trajala, budući da nam je pažnju zaokupio recept koji smo pronašli na Instagram profilu Marija Herjavić Jerkić (@marija.h.j). Riječ je o pletenoj gibanici s orasima, cimetom i čokoladom koja će vas, baš kao što je i nas, na prvu osvojiti izgledom, a onda i raskošnim okusom. Za njezinu će vam pripremu možda trebati nešto više truda, ali svejedno nije pretjerano komplicirana, a mogla bi biti odličan dodatak slasticama na vašem uskršnjem stolu. Cijeli recept donosimo vam u nastavku.

Pletena gibanica s orasima, cimetom i čokoladom

Marija Herjavić Jerkić

Što trebamo?

Tijesto
450g glatkog brašna
1 suhi kvasac
1 jaje
50g šećera
malo soli
malo ruma
15g ulja
200ml mlijeka
80g maslaca

Nadjev
150-200g mljevenih oraha
malo mlijeka
malo naribane čokolade za kuhanje
žlica-dvije Nutelle
bjelanjak
malo pecivnog praška
malo griza
šećer po zelji
grožđice
začini (cimet, muškatni oraščić, vanilija)

Dodatno
šećer u prahu za posip

Kako pripremamo?

Umijesiti dobro tijesto od svih sastojka, osim maslaca. Dobro izraditi pa pustiti da se malo digne. Umijesiti omekšali maslac i dobro izraditi tijesto. Posudu pokriti i na toplome pustiti da se digne još jednom. Svi sastojci moraju biti sobne temperature, ne hladni. Da se postupak ubrza, dizati u pećnici ugrijanoj na 50 stupnjeva. Može se u početku dodati i maslac da bude jednostavnije (i tako uglavnom Marija radi), no ovako je tijesto bolje i prozračno.

Za nadjev s malo vrućeg mlijeka preliti oraha, dodati sve ostale sastojke, i na kraju snijeg od bjelanjka. Griza (ili krušnih mrvica) dodati toliko da smjesa ne bude pretekuća.

Na pobrašnjenoj podlozi tijesto razvaljati u pravokutnik, na centimetar debljine, jednoliko namazati nadjevom, zarolati, prerezati popola duljinom, zarolati i prebaciti u namašćeni kalup. Pokriti krpom i pustiti da se digne dok se pećnica ugrije na 170 stupnjeva. Peći pedesetak minuta. Nakon 15 minuta s gornje strane prebaciti alu foliju da ne izgori previše. Gotovi kolač posipati šećerom u prahu.