Uskrs

omogućava Plodine

Pitale smo žene iz različitih dijelova Hrvatske bez čega ne mogu zamisliti uskrsni stol

Donosimo autentične gastro uskrsne priče Danice, Sanje, Varije, Kristine i Tatjane, poneki recept, mnogo provjerenih savjeta oko pripreme slatkih i slanih jela

Uskrsni blagdanski stol pomalo se razlikuje u svakoj kući: neki spremaju pincu, neki orahnjaču, neki kuglof, neki šunku kuhaju, neki je peku u kruhu, neki hren zalijevaju juhom, a neki vrhnjem… Tradicionalno je varijabilno! S obzirom da ćemo ovaj Uskrs – zbog mjera protiv širenja korona virusa- provesti kod kuće u vrlo uskom obiteljskom krugu, odlučile smo barem malo “proputovati” Hrvatskom, zaviriti u uskrsne tanjure Dalmatinki, Zagorki, Istrijanki i Slavonki.

Zamolile smo pet žena da nam ispričaju svoje uskrsne gastro priče uz pomoću kojih smo, zapravo, saznale što se diljem Hrvatske jede za Uskrs, kako se jela pripremaju, da li uopće postoji jedinstveni tradicionalni hrvatski uskrsni stol te koje su to delicije istinske zvijezde uskrsnog menija za čije se sastojke isplati skoknuti do prvog supermarketa Plodine.

Bojanje pisanica

pixabay

Na početku moramo se složiti u jednom, pisanice su simbol Uskrsa i nalaze se na gotovo svakom blagdanskom stolu. A kako se približava 12.travanj, svaki dan Instagram je prepun kreativnih ideja za bojanje pisanica, bez obzira kako ih ukrašavali: iscrtavanjem latica i vitica voskom, kuhanjem u ljuski luka, cikle, koprive ili, pak, bojanjem umjetnim bojama. Dakako, jaja, umjetne boje ili one prirodne iz povrća lako su dostupne u supermarketu Plodine.

U nastavku donosimo autentične gastro uskrsne priče Danice, Sanje, Varije, Kristine i Tatjane, poneki recept, mnogo provjerenih savjeta oko pripreme jela te brdo gastro inspiracije.

Danica, 37 godina, Stubičke Toplice

“U Zagorju se obavezno kuha domaća šunka. Mnogi je rade i u kruhu, što je poseban doživljaj. No, najvažnija je šunku pravilno skuhati. Ja je kuham u velikoj posudi, tako da je cijelo vrijeme prekrivena vodom. Nakon što voda zakipi, kuham je onoliko dugo koliko je šunka teška: jedan kg mesa, jedan sat kuhanja.

pixabay

Potom je ostavim u toj vodi da se ohladi jer tako dobiva na sočnosti. Kod nas u kući je običaj da se uz šunku servira naribani friški hren, jedu svježe rotkvice i mladi luk.

Jaja se obavezno ukrašavaju svježim biljem i kuhaju u luku, pa onda mažu špekom za sjaj. Kada su deserti u pitanju, dizane gibanice su ‘must: punjene standardno orahom ili makom, a nerijetko i rogačem.”

Sanja, 24 godina, Zagreb

“Ne mogu reći da baš ima nekih posebnosti na našem obiteljskom stolu, ali uglavnom je sve bazirano na tradiciji. No, ono što znam jest da je Uskrs kod nas naprosto nezamisliv bez mladog luka. Skoro da svatko dobije svoj svežanj, da svi budu namireni.

Uz to, svakako idu i rotkvice. Šunku iz godine u godinu pripremaju roditelji zajedničkim snagama, i nikad ne razočaraju. Baš je uvijek jako sočna. Kod tehnike bojanja jaja, sve je vrlo basic, tek nekoliko nijansi bez ikakvih motiva ili ukrasa. Kad je riječ o slasticama, obavezna je domaća pinca koju poslije jedemo danima, a tu je nerijetko i makovnjača.

Pincu radimo po receptu moje prabake Dalmatinke, sa dvije žlice svinjske masti, čašicom rakije i čašicom ruma.”

Varija, 27 godina, Šibenik

pixabay

“Na Veliki petak jede se, naravno, riblji meni, a sam uskršnji dan strogo se dijeli na dva gastro spektakl-trenutka: doručak i ručak. U jutro na blagdanskom stolu uvijek se nalazi šunka, dalmatinska panceta, jaja, mladi luk, pinca i makovnjača, a za ručak se peče janjetina s krumpirima. Meni su ipak od svih tradicionalnih slastica kao što je uskrsna pogača i makovnjača, najdraža sjajno zapakirana čokoladna jaja i uskršnji zečevi.

Tatjana, 45 godina, Slavonski Brod

“Pripreme za uskršnji menu smatram vrlo ozbiljno jer me to čini sretnom. Čak i kada plačem dok ribam hren (polijem ga toplom pilećom juhom!), u nekoliko hladnih voda temeljito ispirem mladi luk i rotkvicu, nemorno sjeckam sve povrće za francusku salatu, satima kuham šunku i miješam dizano tijesto dok mi ruka ne odrveni.

Uglavnom, kod nas je tradicija da je stol bogat, prebogat. I, da, šunka je uvijek glavna zvijezda: kuhana i pečena u kruhu. Obje varijante moraju biti! Pisanice se uvijek bojaju ljuskama luka ili cikle, a za ručak se, umjesto pečenke, polako peče janjetina.”

Kristina, 36 godina, Pula

pixabay

“Usprkos koroni i izolaciji odlučila sam ove godine napraviti pravu uskrsnu gozbu. Planiram na stolu imati šunku, jaja, rotkvice, hren, francusku salatu, orahnjaču, makovnjaču, krostatu, kolač s rogačom… U mojoj je kući tradicija da se za uskrsni doručak radi fritaja od divljih šparoga, a za ručak pripravljaju – kao jedna od delicija – fuži s tartufatom.

S obzirom da imam velike gastro planove za ovaj Uskrs, malo ću se više posvetiti i bojanju pisanica. Probat ću ih obojati crvenim lukom i ukrasiti cvjetnim motivima uz pomoć voska.”

Više o zvijezdama blagdanskog stola pronaći ćete u Plodine katalogu te u obližnjem supermarketu Plodine.

Sadržaj nastao u suradnji s trgovinama Plodine

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba