UMJETNOST

Ovo je wow! U tunelu Grič niknula je krasna umjetnička instalacija Pupoljci

U sklopu novog projekta UpArt

Ovih dana svakako biste se trebali zaputiti u tunel Grič gdje je niknula umjetnička instalacija Pupoljci u sklopu novog projekta UpArt. Riječ je o radu koja poziva na promišljanje o ponovnoj kreativnoj uporabi predmeta, a koji je inspiriran nježnim motivima i organskim oblicima iz prirode koju svi zajedno težimo očuvati, dok je s druge strane u potpunosti izrađen od otpadnih predmeta kojima je svakodnevno opterećujemo. Riječ je o prvoj u nizu intervencija u javnom prostoru kojima će UpArt istraživati ekološki pristup u umjetnosti, a predstavlja se kao dio umjetničke platforme Artupunktura u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba.

Leonardo Kancir

Kako doznajemo, s Pupoljcima je ideja bila spojiti etiku i estetiku kroz transformaciju otpadnih materijala u vizualno atraktivan umjetnički rad iza kojeg stoji autorski tim autorski tim koji čine Ana Mikin i Jelena Petric, uz podršku Marte Grbešić u realizaciji, dok je za oblikovanje svjetla bila zadužena Vesna Kolarec, a iza zvuka stoji Damir Šimunović. “Prvenstveno smo željele istražiti svestranost iskorištenih predmeta i predstaviti ih u drugačijem svjetlu, odnosno naglasiti njihov potencijal pretvorbe u nešto novo, korisno i lijepo. Osim toga, htjele smo pokazati kako možemo produžiti život svakodnevnim predmetima koji nam više ne služe, dati im novu svrhu i pretvoriti ih u medij za izražavanje umjetničke ideje s porukom” poručuju ovim putem Ana i Jelena te dodaju kako instalacija Pupoljci ujedno pruža i osvrt na potrošačko društvo te preispituje održivost i ekološki utjecaj vlastitih potrošačkih navika u svakodnevnom životu, ali i samog umjetničkog procesa.

Leonardo Kancir

Upravo je potonjem autorski tim posvetio veliku pažnju s ciljem minimiziranja ekološkog otiska. Autorice ističu kako su Pupoljci tako nastali isključivo od odbačenih plastičnih vrećica i cerada te neupotrebljivih kišobrana koji su preusmjereni s puta na deponij u umjetnički atelje, a sav materijal se prikupljao pješke ili biciklima i obrađivao ručno, uz pomoć tek jednog kućanskog aparata. Također, instalacija je osmišljena na način da se nakon izlaganja lako može prenamijeniti bez stvaranja dodatnog otpada. Ovu sasvim drugačiju umjetničku instalaciju možete razgledati do 25. rujna u sklopu projekta UpArt koji je generalno zamišljen kao projekt održive umjetnosti u javnom prostoru koji kroz umjetničke instalacije, s fokusom na recikliranje i upcycling predmeta, progovara o temama koje povezuju potrošnju, transformaciju i okoliš.

Leonardo Kancir
Leonardo Kancir
Leonardo Kancir
Leonardo Kancir
Leonardo Kancir
Leonardo Kancir
Leonardo Kancir
Leonardo Kancir
Leonardo Kancir

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube