vijest

Ova moćna fotka Zagreba ušla je u konkurenciju za prestižni kalendar WMO-a. Čule smo se s autoricom

Francesca Delbianco autorica je impresivne fotografije u konkurenciji za novi WMO kalendar. Otkrila nam je kako je fotka zapravo nastala

Svjetska meteorološka organizacija (World Meteorological Organization – WMO) i ove je godine u srpnju raspisala natječaj za najbolje fotografije koje će biti objavljene u kalendaru WMO-a za 2020. Posebnost ovogodišnjeg natječaja leži u činjenici što sljedeće godine WMO slavi 70 godina od osnutka, a ono što se tražilo su prije svega kvalitetne i umjetničke fotke koje dočaravaju zadivljujuće ljepote, snage vremena i našeg okoliša.

Uzbudljiv je ovo izazov svim fotografima, a posebice onima koji u svom radu veliku pažnju pridaju vremenskim (ne)prilikama. Ove godine u opakoj konkurenciji, uz još nekoliko fotografija hrvatskih autora, našla se i moćna fotografija Zagreba koja prikazuje grad u sumrak pred oluju, a naglašenu spektakularnim munjama. Njezina autorica je 28-godišnja Francesca Delbianco od koje smo odmah poželjeli doznati više o svemu.

Lightening StormPhotographer: Francesca Delbianco Location: Zagreb, Croatia

Gepostet von World Meteorological Organization am Dienstag, 27. August 2019

“Pa, fotka je nastala kad sam živjela na 10. katu u Miramarskoj ulici što je bila idealna pozicija za fotkanje. S obzirom na količinu munja koje su udarale, ciljano sam fotografirala i stvorila ovaj kompozit od 38 fotki kako bih prikazala nevrijeme onakvim kakvo je uistinu i bilo.”

Osim što je jako sretna zbog činjenice da je ušla u uži izbor sa svojom fotkom, Francesca, koja je inače rodom iz Milana, i većinu života je živjela u Rovinju, a oduvijek je bila vezana i uz Zagreb u koji se definitivno preselila u ožujku, kaže kako se fotografijom bavi već desetak godina, a da ju je oduvijek privlačilo fotkanje nevremena.

Pa, ako vas se dojmila fotka Francesce ili pak neka druga, za njih možete glasati lajkom na službenoj Facebook stranici World Meteorological Organizationa. A koje će fotke točno krasiti WMO kalendar, njih točno 13 (12 mjeseci + naslovnica) doznat ćemo 14. rujna kada će biti objavljeni rezultati. Mi smo oduševljene.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba