Obožavamo špagete Carbonara, a ovaj smo ih put odlučile pripremiti s tunom. Ispalo je fenomenalno
Pronašle smo savršeni recept za zdravi obrok koji se priprema jednostavno i brzo
U našim kuhinjama i dalje nastavljamo s isprobavanjem svih mogućih recepata, kako onih novih, tako i onih već dobro nam poznatih. Jedan od omiljenih talijanskih recepata kojem se svi mi uvijek rado vraćamo je svakako i onaj za tjesteninu alla Carbonara. Originalni recept uključuje tek nekoliko sastojaka – jaja, slaninu, papar, tjesteninu i sir ribanac, i predstavlja ultimativni comfort food. Priprema traje tek dvadesetak minuta, zbog čega u ovom jelu možete uživati bilo kad, uz minimalno vremena i napora.
Carbonaru možete bez problema poslužiti kao ručak, ali i večeru uz omiljeni film ili seriju, i doista će rijetko tko moći odoljeti njenom bogatom okusu. No, kako se u posljednjem desetljeću sve intenzivnije počelo govoriti o važnosti zdrave prehrane, tako su mnogi poznati recepti, uključujući i ovaj, počeli dobivati svoje zdravije varijacije. Tjesteninu alla Carbonara tako možete napraviti i uz dodatak ribe, poput tune, ali i povrća.
Poznati recepti u zdravijim varijantama
Nutricionisti iznova poručuju kako u naše jelovnike trebamo češće uvrstiti i ribu. Tuna je, primjerice, odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje naš organizam ne može sam sintetizirati, a koje pomažu zdravlju srca, mozga, očiju i zglobova, povoljno djeluju na trudnice i dojilje, a neka istraživanja navode čak i da pomažu kod depresije i anksioznosti.
Drugim riječima, ne postoji nijedan razlog da poznata mesna jela ne postanu riblja. Carbonara je savršeni primjer jela koje se bez problema može modificirati; umjesto slanine možete iskoristiti tunu iz konzerve, kao i dodati neko povrće, poput tikvica. U nastavku vam donosimo recept u kojem uvijek možete uživati bez grižnje savjesti, i koji će vas iznova očarati okusom, ali i jednostavnošću pripreme.
Špageti alla Carbonara s tunjevinom i tikvicama
Sastojci (za 4 osobe)
1 konzerva Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju 160 g
350 g debelih špageta
3 tikvice
2 žumanjka i 1 cijelo jaje
4 žlice vrhnja
1 žličica naribanog parmezana
40 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol
dosta crnog papra
Priprema
1. Zakuhajte veliki lonac vode i posolite kad proključa.
2. Narežite tikvice na tanke kolutiće, ispržite na ekstra djevičanskom maslinovom ulju i malo posolite.
3. Kuhajte špagete u vrućoj vodi dok ne postanu al dente.
4. Istucite jaja s vrhnjem i parmezanom, dodajte vruće tikvice te ocijeđenu tunjevinu i procijeđenu tjesteninu. Dobro promiješajte kako bi tjestenina upila umak.
5. Začinite s puno svježe mljevenog crnog papra i odmah poslužite. Jednako ukusno: U tjesteninu dodajte malo nasjeckanih listova bosiljka.