PRIČA

Samostan na Lopudu koji datira iz 15. stoljeća pretvoren je u luksuzan smještaj za odmor. Ekskluzivno vas vodimo unutra

Vizionarska restauracija i očuvana tradicija učinile su ovaj samostanski kompleks kod Dubrovnika impresivnim zdanjem za odmor

Ekskluzivno od ovog ljeta, na jednom od elafitskih otoka dubrovačkog arhipelaga predstavljen je i otvoren zbilja čudesni smještaj za odmor. Nekadašnji franjevački samostan na Lopudu prenamijenjen je u hedonističku renesansnu oazu smještenu usred jednog autentičnog otočkog okruženja, a koja je sjajan prikaz balansa između duge povijesti i tradicije, te suvremenosti. LOPUD 1483 tako podrazumijeva pet jedinstvenih apartmana koji se svojim spektakularnim uređenjem ističu i radi čuvenih umjetnina iz privatne obiteljske zbirke Thyssen-Bornemisza koje ondje možete pronaći.

Ovaj nekadašnji samostanski kompleks proteže se na 5000 četvornih metara, a gostima od ovog ljeta nudi maksimalnu dozu privatnosti, ali i svojevrsnu dozu sigurnosti s obzirom na to da je opasan bedemima, zidinama, ali i tvrđavom koja neodoljivo podsjeća na kadrove iz popularne serije Igre prijestolja.

Nova vizija ruševina iz 15. stoljeća

Osim interijera kojim se provlače jednako tako raritetni komadi namještaja, skladno kombinirani s nekim suvremenim notama, opasani naravno uglavnom kamenom, masivnim drvom i umjetničkim štihom, ono što LOPUD 1483 čini beskrajno divnim jest i eksterijer, točnije vrt i njegove brojne terase. Upravo se u sklopu vrta može pronaći preko 80 biljnih vrsti nadahnutih tradicionalnim znanjem franjevaca kojima je područje interesa onda bilo i ljekovito bilje.

Osim postojećeg stanja i ponude ovog arhitektonskog spektakla i očuvane tradicije jest i recentna povijest jer donedavno, ovaj kompleks bio je u posve drugom stanju. Za njegov današnji izgled i koncept zaslužna je filantropkinja i kolekcionarka umjetnina iz Londona, Francesca Thyssen-Bornemisza koja je u Hrvatsku došla 1992. godine kako bi pomogla u spašavanju umjetničkih djela oštećenih u ratu. Naime, cijelo jedno desetljeće Thyssen-Bornemisza provela je neumorno surađujući s lokalnim vlastima u obnovi renesansnog crkvenog blaga, a kada ju je lokalni fratar poveo na otok Lopud, zaljubila se u tadašnje ruševine ovog franjevačkog samostana iz 15., kao i susjednu tvrđavu koja datira još iz 16. stoljeća.

Dugogodišnja restauracija, ali i poštivanje izvornosti

Začuđena da je jedan takav dragocjen objekt toliko zapušten i neodržavan, odlučila se za njegovu temeljitu restauraciju na koju ju je nagovorio za vrijeme jednog putovanja u Hrvatsku cijenjeni međunarodni arhitekt Frank Gehry. U ulozi kreativne savjetnice Francesca Thyssen-Bornemisza tako je pristupila detaljnoj obnovi objekta, napuštenog od 1822. godine, na kojem je zapravo posvećeno radila dugih 16 godina.

Naime, samostan je trebalo u potpunosti obnoviti, ali i pritom zadržati njegovu autentičnost u čemu su pripomogli i inženjeri iz Karlsruhea koji su radili na kompleksnoj restauraciji same konstrukcije, što je samo po sebi bio velik izazov. Za novi projekt bila je pak zadužena zagrebačka arhitektica Rujana Bergam Marković iz studija Arhitektri koja je osmislila njegov novi, današnji izgled, te ujedno stvorila današnji koncept od pet apartmana. U cijelu priču bila je involvirana i talijanska dizajnerica Paola Lenti te su njih dvije suradnjom uspjele stvoriti razliku, ali i skladnu poveznicu između izvornih struktura i modernog dizajnerskog štiha.

Zdanje koje krije i impresivnu umjetničku kolekciju

Da nije riječ o klasičnom smještaju za odmor govori i činjenica da se iza zidova LOPUD 1483 krije i već spomenuta impresivna umjetnička kolekcija obitelji Thyssen-Bornemisza koja je prikupljana generacijama u periodu od 13. do 21. stoljeća, a sada krasi odaje ovog veličanstvenog zdanja na Lopudu. Masivan blagovaonski stol od oraha koji datira iz 1550. godine, stolci od kože i oraha izrađeni početkom 18. stoljeća u Dresdenu, renesanse šalice, gotičke škrinje, tapiserija iz 16. stoljeća uz niz umjetničkih slika itd., samo su neki od detalja koji danas ponosno dominiraju ovim velebnim zidinama u okolici Dubrovnika.

Franjevačka ljekarna i sačuvani rukopisi

Ono što je još impresivno jest i to što je u procesu obnove otkrivena i stara ljekarna te franjevački rukopisi posvećeni njihovom istraživanju ljekovitog bilja za koje su se onda specijalizirali. Takvo vrijedno saznanje odlučeno je sačuvati, odnosno obnoviti ljekarnu te je ostaviti kao sastavni dio ovog čudesnog kompleksa za odmor.

Na sličan način pristupilo se i renesansnom vrtu kao i njegovim biljnim vrsta koje danas svojim postojanjem evociraju i podsjećaju na ta neka davna vremena, ujedno im odajući i počast. Upravo ti opojni mirisi cijelom zdanju danas osiguravaju jednu dodatnu dozu atmosferičnosti, a posebice nakon ljetne kiše kada oni posebno dolaze do izražaja.

Čudesni smještaj koji nije za svakoga

Što se pak tiče samog smještaja, on danas gostima nudi relaksaciju, hedonizam, posebnu dozu duhovnosti u kombinaciji s dugom povijesti, jedno malo drugačije iskustvo odmora. Pogled na more, vježbanje joge na otvorenom, sunčališta i terase, gastronomija s naglaskom na tradicionalne domaće okuse koje pripremaju vrhunski chefovi, tajna podzemna špilja koja vodi izravno do mora i tajne plaže, samo su neke od prednosti koje ovaj renesansno-elegantni smještaj omogućuje.

LOPUD 1483 idealna je destinacija i za veće skupine ljudi, terapijska i umjetnička druženja, simpozije, retreatove, razne radionice, kao i niz drugih tipova okupljanja osoba koje se žele izolirati i osjetiti jedan malo drugačiji tip odmor na otoku koji se može pohvaliti prirodnim ljepotama, bujnom vegetacijom, sanjivim pješčanim plažama, starim vilama, kapelicama i autentičnom drevnom arhitekturom.

LOPUD 1483 moguće je unajmiti između lipnja i rujna. Pet apartmana raspoloženo je za 10 osoba, a cijena noćenja kreće od 10.000 eura. Pojedini apartmani u svibnju i listopadu mogu se unajmiti od 1.400 eura po noćenju, a za više informacija posjetite službenu LOPUD 1483 stranicu. U svakom slučaju, galerija fotografija koju vam ekskluzivno donosimo u sklopu članka će vas, malo je reći, oduševiti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba