Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

INTERIJER

Ne, ovo nije studio za vježbanje već inovativni zatvoreni park za djecu s posebnim potrebama

Djeca s posebnim potrebama također imaju pravo na sigurnu igru, a u tome im pomaže japanski arhitekt koji je dizajnirao zatvoreni park za njih

Mnogoj djeci s posebnim potrebama su dječji parkovi izvan dosega i dok je ljuljanje, spuštanje po toboganu ili penjanje po ljestvama nekima sasvim uobičajena stvar, postoje djeca koja nemaju mogućnosti iskoristiti te čari djetinjstva. Upravo zbog toga je japanski arhitekt Satoshi Takijiri dizajnirao zatvoreni park za djecu s posebnim potrebama koji je različit od svakog drugog.

Nishioka Kisyohi / Satoshi Takijiri

Park se nalazi u Japanu, u gradu Kyoto i prije je bio stara banka. Prostor je u potpunosti zatvoren pa za djecu ne postoje opasnosti poput betona ili pijeska. Svaka stvar koja se nalazi u prostoru može se lako pomaknuti kako bi se stvorio prostor za sve, ali i kako bi se smanjila mogućnost da dođe do ozljeda. Ovo igralište je izgrađeno isključivo za pružanje adekvatnog prostora za djecu kojima je boravak u dječjem parku više san nego stvarnost.

Prostor je okružen velikim prozorima pa ima mnogo svjetlosti, ali i zraka kako bi se postigao osjećaj što bliži vanjskom prostoru. Prilikom izrade ovog projekta, kako je rekao za Frame, Takijiri se pokušao postaviti u situaciju djece s poteškoćama. Bio je svjestan toga kako u nekim slučajevima djecu mogu smetati jarke boje, glasni zvukovi ili neki drugi faktori u okolišu koji nije kontroliran. Zato je ovaj zatvoreni park ugodnih tamno plavih zidova s nekoliko manjih i većih lukova koji, osim što daju prostora da prolazi svatko s invalidskim kolicima, dodatno rasipaju svjetlost po prostoriji. Arhitekt je mislio na sve pa je tako na prozore postavio i zastore koji se mogu navući u slučaju da je nekom djetetu to previše svjetla.

Nishioka Kisyohi / Satoshi Takijiri

Jedna od glavnih posebnosti je činjenica da u čitavom prostoru ne postoje oštri rubovi koji mogu biti jako opasni. Inovativan dizajn nalazi se i na stropu koji je presvučen laganim slojem koji mijenja boje, ovisno o tome gdje se nalazite. Kako kaže Takijiri, razlog šarenog stropa bio je da djecu koja sjede u invalidskim kolicima kada god pogledaju prema gore dočeka iznenađenje.

Nishioka Kisyohi / Satoshi Takijiri
Nishioka Kisyohi / Satoshi Takijiri
Nishioka Kisyohi / Satoshi Takijiri
Nishioka Kisyohi / Satoshi Takijiri

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba