FILM

Među prvima u Hrvatskoj pogledale smo film Male žene u režiji sjajne Grete Gerwig. Bilo ga je užitak gledati

Ekranizacija bezvremenske priče o četiri mlade žene koje se bore za vlastiti životni put u kina stiže tek 23. siječnja. Evo prvih dojmova

Pod redateljskom palicom sjajne redateljice Grete Gerwig (Lady Bird) 23. siječnja u hrvatske kinodvorane dolazi nešto drugačija verzija poznate priče pod nazivom Male žene.

Bezvremenski je to klasik kojem se uvijek posebno veselimo, a ovu posljednju filmsku adaptaciju imale smo priliku pogledati među prvima u Hrvatskoj, i sve što možemo reći jest da smo uistinu uživale te da je riječ o uratku nakon kojeg nam je bilo jako toplo oko srca.

Film Male žene, temeljen na istoimenom romanu spisateljice Louise May Alcott koja se upravo ovom knjigom i proslavila, ne samo da oduševljava poznatom pričom, nego i bogatim kostimima u kojima su glavni glumci zablistali. Koliko dobro uistinu izgledaju otkrili su nam prije premijernog gledanja razni vizuali, kao i sam trailer, a odgledani film samo dodatno potvrdio.

Ako ste možda slučajno zaboravili kako ono priča ide, podsjećamo vas kako su u fokusu četiri sestre. One su Meg, Jo, Amy i Beth March koje upoznajemo još kao djevojčice i tinejdžerice, a koje u najosjetljivijim godinama ostanu živjeti same s majkom Marmee, moralnim stupom obitelji, dok je njihov otac otišao dati svoj doprinos američkom Građanskom ratu.

Vrijednosti koje su u njih usađene u tom periodu, pa i ranije, prate ih cijeli život, dok će svaka od njih pokušati na svoj način naći svoje mjesto pod suncem.

Nećemo biti u krivu ako kažemo kako je priča o malim ženama, voljenim sestrama koje su odlučne živjeti život prema vlastitim uvjetima, mnogima obilježila mladost i djetinjstvo. Ugledni The Guardian 2013. godine proglasio ju je jednom od najvažnijih ženskih knjiga svih vremena jer Male žene ne samo da spajaju generacije, nego bude i ljubav.

Priča je to prilagođena i malima i velikima, sa snažnom porukom svim djevojčicama kako mogu biti sve ono što žele, a upravo takve emocije u nama su se pojavile za vrijeme gledanja i ove najnovije adaptacije koju je na jedan vrlo poseban i dojmljiv način iznijela briljanta Gerwig.

Osim kostima, tečne radnje, uvjerljivih dijaloga, interijera i eksterijera, odlične fotografije, veliki doprinos dala je i sjajna glumačka postava. Tako Jo, Amy, Meg i Beth tumače izvrsne glumice Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson i Eliza Scanlen.

Majku March utjelovljuje Laura Dern, u ulozi tetke našla se oskarovka Meryl Streep, dok je glavnu mušku ulogu ostvario jedan od trenutno najtraženijih holivudskih glumaca, mladi Timothée Chalamet.

Iako je dosadašnja najpoznatija filmska ekranizacija, a bilo ih je sedam, ona iz 1994. godine kada su se u glavnim ulogama našle Winona Ryder, Trini Alvarado, Kirsten Dunst, Claire Danes, Christian Bale i Susan Sarandon, nakon ove najnovije možemo reći kako joj ona opasno konkurira.

U svakom slučaju, iz kina ćete izaći zadovoljni, prepuni dojmova, emocija, nostalgije, pozitivno nastrojeni i ono najbitnije, ispunjenog srca.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba