NOVO MJESTO

Landsky bar novo je fora mjesto u Zagrebu, i posvećeno je prvoj hrvatskoj kondukterki. Posjetile smo ga

Na zagrebačkoj Ljubljanici otvoren je Landsky bar koji nosi ime po čuvenoj hrvatskoj kondukterki. Bile smo tamo i sve doznale

Na adresi Ozaljska 146, u blizini zagrebačkog okretišta tramvaja na Ljubljanici, prije nekoliko dana otvorilo se jedno simpatično mjesto – Landsky bar. Osim upečatljivog interijera, pažnju nam je privuklo i samo ime. Naime, bar je nazvan po Pauli Landsky, prvoj hrvatskoj kondukterki kojoj su na ovaj način prigodno željeli odati počast i podsjetiti na njezinu snagu, povijesnu ulogu.

“Vizija i ideja bara bila je napraviti mjesto s vrhunskom ponudom i uslugom pića kakve se uglavnom nalaze u centru grada, ali da se opet zadrži kvartovska pitomost i toplina.” objašnjava mi Martina Alpeza, PR-managerica.

Aleksandar Selak

Na pitanje o samom interijeru koji ne možete ne primijetiti, a koji prati Landsky priču, Martina mi naglašava kako je za njega zaslužan Nedjeljko Mikac. “Bar je uređen u industrijskom stilu sa spojem modernih elemenata. Pod tim mislim na stakleni pod s kojim smo dobili prirodnu svjetlost u podrumu, staklenu terasu koja može biti zimska i ljetna, i to sve skupa u kombinaciji s vintage detaljima kao što su primjerice stare fotelje, rasvjetna tijela, tapete i ostatak namještaja.”

Aleksandar Selak

S obzirom na to da je glavna tema interijera bara tramvaj, to je dodatno naglašeno zidom na kojem se nalaze primjerice originalna tramvajska vrata, te toalet koji podsjeća na tramvaj. Neizostavna je i modra autentična boja tramvaja koju možemo vidjeti u nekim dijelovima ovog zgodnog mjesta.

Aleksandar Selak

Naravno, uz masu autentičnih tramvajskih detalja, neizostavna je i tapeta na kojoj je prikazana slavna kondukterka, Paula Landsky, koja je u ono doba radila i po 12 sati dnevno. Zanimljivo za nju jest i da je doživjela 101. godinu, a za vrijeme Prvog svjetskog rata ova Đurđevčanka iz tramvaja je redovito izvikivala nazive stajališta, bušila karte te trubila za polazak. U toj službi našla se posve slučajno kada je silom prilika zamijenila supruga koji je bio mobiliziran i poslan na bojište u Galiciju.

Aleksandar Selak

Na moje pitanje što se u Landsky baru nudi uz podsjetnik na jednu genijalnu ženu iz povijesti koja je obilježila ZET, Martina mi govori da uz vrhunsku kavu imaju i široku ponudu vina, pet točenih piva, dok je poseban naglasak na kvalitetnim žestokim pićima te na koktele koje, govori, pripremaju od visokokvalitetnih sastojaka. Govoreći pak o programu bara, Martina dodaje kako će se bazirati na after work partyje za opuštanje nakon radnog dana, a u planu su i vinske večeri u suradnji s najboljim hrvatskim vinarima.

Aleksandar Selak

Pa, ako volite netipične kvartovske barove, Landsky je stvarno cool mjesto s još divnijom pričom koje biste trebali posjetiti, a u kojem će vas redovito dočekati i divno osoblje. “Oni su duša našeg bara, kao i glavni barmen Krunoslav Sokić s dugogodišnjim iskustvom rada u najboljim hrvatskim barovima.” poručuje za kraj Martina i poziva da im se pridružite prvom prilikom.

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba