ARHITEKTURA

Kuća Mala Mara na Visu nalazi se usred maslinika. Nominirana je za prestižnu arhitektonsku nagradu

Ova kuća na Visu nominirana je za nagradu Drago Galić – za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2020. Predstavljamo vam je

Krajem ožujka pisali smo ovdje o nominiranim arhitektonskim projektima za 2020. godinu za cijenjenu nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA). U subotu su pak proglašeni i pobjednici o kojima više možete doznati ovdje. A među šest projekata nominiranih za nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2020. našla se i kuća Mala Mara čiji projekt potpisuje arhitekt Ante Mardešić iz arhitektonskog ureda a+u d.o.o. Kako bismo doznali više o ovom impresivnom zdanju na otoku Visu, čuli smo se s projektantom.

Jani Mardešić

Za početak, riječ je o objektu zgodnog imena Mala Mara koji je izgrađen u postojećem masliniku na predjelu Kut u gradu Visu. Mardešić objašnjava kako je sadržaj kuće definiran projektnim zadatkom, točnije smješten je u cijelosti u prizemlju kako bi se uspostavio intenzivniji odnos kuće s terenom i stablima maslina. “Građevina je smještena centralno u odnosu na parcelu koja je u blagom padu kako bi se iskoristile postojeće vizure uvale i stvorio filter zelenila prema viškoj zaobilaznici. Svi sadržaji se nalaze na istom nivou, postamentu na terenu, a na njemu su izdignuti dijelovi (sama kuća), upušteni dio (bazen) i osnovni nivo (kontinuirana, dijelom natkrivena terasa)” objašnjava arhitekt ovog impresivnog zdanja koje se nalazi na parceli od 682 četvorna metra.

Domagoj Blažević

Nadalje, kuća je izdužena i pravokutnog oblika, a sastoji se od dva volumena. U većem volumenu prema istoku smješteni su dnevni prostor, spavaća soba i kupaonica. Manji dio orijentiran prema zapadu podrazumijeva jednu spavaću sobom za goste i pripadajuću kupaonicu. Mardešić dalje objašnjava kako je uvlačenjem plohe pročelja iznad svih otvora formirana linija kojom je naglašena horizontalnost kuće te podjela na tijelo prizemlja i krov. Linija je pak dodatno osnažena armiranobetonskim nadstrešnicama u njenoj razini.

Domagoj Blažević

“Krov većeg volumena je poligonalan s najvišim dijelom iznad dnevnog boravka, stvara točku fokusa na plohu koja se sastoji od unutrašnjih, vanjskih, natkrivenih, nenatkrivenih prostora i prostora bazena. Granica između unutrašnjih i vanjskih prostora uz velike staklene plohe, dodatno je omekšana i jednakom završnom obradom podova u terrazzo izdanju” pojašnjava za kraj autor ovog stambenog projekta, a kako kuća Mala Mara izgleda u cijelosti donosimo vam u sklopu članka.

Domagoj Blažević
Domagoj Blažević
Domagoj Blažević
Domagoj Blažević
Domagoj Blažević
Domagoj Blažević
Jani Mardešić
Domagoj Blažević
Miljenko Bernfest

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba