ARHITEKTURA

Kakvo genijalno igralište. Nalazi se u Hrvatskoj i u pitanju je novo mjesto sporta i druženja

U pitanju je rekonstrukcija postojećeg, zapuštenog prostora igrališta uz osnovnu školu u Umagu, a o svemu nam je više otkrio arhitekt Nenad Marić

Nekada neuređeno i neposjećeno školsko igralište, krajem lipnja dobilo je posve novo i vrlo impresivno ruho. U pitanju je projekt i dovršetak onog u Umagu uz Osnovnu školu Marije i Line koje je sada postalo mjesto okupljanja, sporta, i druženja građana, djece, ali i sportaša. Kako doznajemo, igralište je izvedeno prema projektu arhitekta Nenada Marića i Studija Mau dok je Grad Umag investitor. Projektni zadatak odnosio se na rekonstrukciju postojećeg, zapuštenog, prostora igrališta uz osnovnu školu te preobrazbu pripadajućeg okolnog konteksta.

Pandemija je odigrala svoje

“Kontekst je definiran širokom prometnicom s kružnim tokovima, zgradom škole i dvorane te prostranom zelenom površinom, dok su postojeće stanje igrališta činila tri osnovna elementa: polje – površina sportskih igrališta, staza – koja opasuje polje i nasip – uokolo staze” objašnjava arhitekt Marić te podsjeća kako je školsko igralište prostor namijenjen djeci, školarcima, ali i prostor koji u satima kada se ne odvija nastava u ovom slučaju nije imao svoje korisnike. “Osim što potražnja za osmišljenim i projektiranim sportskim sadržajima na otvorenom svakim danom raste, što je posebice došlo do izražaja u periodu restrikcija povezanima s pandemijom, vodili smo se i idejom da prostor utječe na navike ljudi i da dobro osmišljeni prostor može generirati nove aktivnosti, druženja i sastajanja. S idejom uključivanja građana projektirano je školsko igralište koje bi trebalo biti otvoreno i prilagođeno svima” dodaje arhitekt.

Igralište namijenjeno baš svima, ponajviše građanima

Na pitanju o projektiranju prostora, govori kako se ondje pristupilo s ciljem ukidanja vizualnih i prostornih barijera prema samom kontekstu, školi i zelenilu. Osim toga, tu je postojala i namjera da se igralište općenito otvori gradu, pritom pazeći na standarde, metode i principe projektiranja sportskih sadržaja. “Postavljanjem kružnih elemenata, sa sadržajima za odmor i druženje, na postojeću morfologiju nasipa povezuju se sva tri elementa (staza, polje i nasip) s kontekstom. U kružnim elementima formiraju se u tribine za praćenje sportskih sadržaja, klupice za druženje i elementi za odmor sportaša, pa osim što narančasti krugovi povezuju igralište s kontekstom i predstavljaju nove ulaze na igralište preko nasipa, krugovi postaju i mjesta s kojih se otvaraju pogledi prema igralištu i svim sportskim sadržajima” priča projektant Marić i ističe kako se igralište na taj način otvara i povezuje s gradom te postaje mjesto druženja i okupljanja građana, sportaša i djece.

Raskošan sadržaj samog igrališta

Gledajući pak koncept samog školskog igrališta u Umagu, ono se sastoji od dva košarkaška, jednog rukometnog i jednog igrališta za futsal, vježbališta na otvorenom, jame i zaletišta za skok u dalj, prostora za stolni tenis, igrališta za odbojku i graničar. Prateći kriterije sportskog planiranja i programom definirane sadržaje, igrališta se polažu u smjeru sjever-jug, kako bi se svima osigurali ravnopravni uvjeti za bavljenje sportom. “Kao element definiranja prostora koristi se i horizontalna grafika, tepihaste strukture, kreirajući sustav međuprostora za bavljenje individualnim sportovima. Uz generiranje pulsirajućeg javnog prostora i sportske revitalizacije šireg centra grada, projektom se stvaraju i svi preduvjeti za profesionalno i rekreativno bavljenje sportom” poručuje ponosno arhitekt i njegov tim, a mi vam u sklopu članka predstavljamo ovo novo genijalno igralište u Istri.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba