PRIČA

Odrastao je između Krka i Tenerifa, a danas večera s Kim Kardashian i Kanyeom Westom

Filip Ćustić mladi je umjetnik podrijetlom s Krka koji svoju karijeru gradi u Barceloni, a ovaj će tjedan izlagati na festivalu Organ Vida

Ovih dana svi pričaju o mladom umjetniku Filipu Ćustiću, a ako se pitate zašto, skoknite na njegov Instagram profil da se upoznate s njegovim radom. Osim što odlično spaja modu, performanse i Instagram estetiku, do sada je imao priliku raditi s najvećim modnim imenima kao što Gucci i Christian Louboutin, a sada sa svojim zadnjim projektom dolazi na 11. Festival fotografije Organ Vida.

Radi se o najnovijem projektu koji nosi naziv Tirar del Hilo (overthinking myself), a koji je jako osoban i nastao je u vrijeme pandemije, kada smo svi bili jako puno sami sa sobom kod kuće. Tom prilikom smo se čule s njim i popričale o sjećanjima na ljeta u Hrvatskoj, životu u Madridu i dolasku u Zagreb.

ROĐEN JE NA TENERIFIMA, A DVIJE GODINE JE ŽIVIO NA KRKU

Filip Custic, Tirar del hilo, 2020. 
Foto: Filip Ćustić

“Svoja ljeta do 18. godine sam provodio na Krku i pamtim to kao vrijeme koje sam provodio družeći se s djedom i bakom. S djedom sam obilazio njegove maslinike, odlazio sam na plažu i družio se u kući s ostatkom obitelji”, sramežljivo započinje Filip. Rođen je na Tenerifima jer su njegovi roditelji odselili kada je počeo rat, ali se vratio kada je imao 10 godina te tada proveo dvije godine na Krku, točnije u Korniću.

“Išao sam ondje u školu, pričao sam samo španjolski i sjećam se da me učiteljica pitala što znam na reći na hrvatskom. Bilo me sram jer nisam mogao reći niti jednu riječ. Sjećam se da su mi učenici pomagali i zapravo nisam imao nikakvih problema da se socijaliziram u Hrvatskoj.”

Dvije godine je živio u Korniću, međutim ta sredina mu je ubrzo postala premalena i preskučena. “Impresioniran sam da si me pitala o mojem odlasku na Novigradsko proljeće, to je definitivno bila najsvjetlija točka te godine. Nisam bio previše motiviran generalno, vjerojatno je i utjecaj malog mjesta odradio svoje i kad mi je učiteljica predložila da odem i upoznam ljude koji dijele iste interese i ljubav prema umjetnosti, bio sam jako sretan. Taj trenutak je bio baš emotivan za mene jer je to prvi put da sam dobio osjećaj da netko vjeruje u moju kreativnost. Umjetnost me zanima otkad znam za sebe i za svoje radove danas mogu reći da su kao velika slagalica jer su sastavljeni od mnogo fotografija koje stvaram.”

ODLAZAK U MADRID PA NEW YORK GDJE UPOZNAJE KIM KARDASHIAN I KANYEA WESTA

Filip Ćustić

“S 18 godina se selim u Madrid, studiram oglašavanje i odnose s javnošću, u tom trenutku mi se čini da je to najbolji put. Nisam još dovoljno siguran u sebe da mogu živjeti od onog što stvaram pa idem tim putem.” Nakon tri godine osjećao je da mora odseliti pa je otišao u New York, a rekao mi je da je tamo imao priliku večerati s Kim Kardashian i Kanyeom Westom. “To je bilo totalno ludo iskustvo”, ali nije htio otkriti detalj više o tome kako je do toga došlo.

Nakon toga dobiva poziv jedne agencije iz Madrida da dođe raditi za njih, baš u to vrijeme i njegova sestra živi ondje, a onda se dogodila suradnja s popularnom Rosalijom. “U Madridu sam proveo skoro godinu dana, a u međuvremenu sam kliknuo s katalonskom flamenco umjetnicom Rosalijom koja me pozvala da odradim omot njezinog albuma i popratne vizuale. Ispalo je da je album, El Mal Querer najprodavaniji i najslušaniji studijski album u Španjolskoj.”

RADI ONO ŠTO MISLI DA MORA RADITI

Filipova instalacija iz 2019. 
Foto: Filip Ćustić

Moda, performansi, optičke iluzije, flashy Instagram estetika, pitala sam ga što od svega toga on zapravo radi. “Jako dobro pitanje je što točno radim. Radim ono što mislim da trebam raditi. Prvo sam krenuo s modom jer sam imao ideju biti modni dizajner. S vremenom sam shvatio da želim više od toga i da želim stvoriti cijeli svijet oko toga, i onda sam počeo iskorištavati tehnologiju na najbolji mogući način, ipak ona nudi beskrajne mogućnosti.” Krenuo je s performansima koji su uključivali njegovo tijelo, kombinirano s instalacijama koje stvaraju optički efekt. “Tako sam nekako krenuo. Poruka prati psihologiju onoga što želim, što osjećam i što mislim. Volim svemu tome dati formu.”

Na Organu Vida ćete imati priliku vidjeti najnoviji projekt Tirar del Hilo, ali i neke ranije radove printane na velikim formatima da bi se jasno vidio svaki detalj. “Jako sam uzbuđen što dolazim, i zadnji put kad sam bio u Zagrebu s majkom, to je bilo prije dvije godine posjetili smo MSU i doslovce sam joj rekao da ako budem izlagao u Hrvatskoj da bih to volio ondje. Bio sam presretan kad sam dobio mail od Organa Vida i odmah sam nazvao majku i rekao da se moji snovi ostvaraju.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube