GASTRO

Kako napraviti omiljenu slasticu kraljice Elizabete? Imamo recept i sve detalje pripreme

FOTO: @theroyalfamily

Povodom kraljičinog rođendana, na službenom Instagram profilu kraljevske obitelji osvanuo je recept za njezinu omiljenu slasticu

Kraljica Elizabeta II jučer je proslavila 94. rođendan. Za razliku od svih prethodnih godina, nije bilo velike proslave niti će se održati bilo kakve parada. Ipak, služba kraljevskih dvora pobrinula se da javnost barem malo razveseli, pa je tako na službenom Instagram profilu obitelji osvanuo recept za kraljičinu omiljenu slasticu. O kojoj se radi i kako je točno pripremiti, možete provjeriti u nastavku.

ČOKOLADNI CUPCAKES

Sastojci

Biskvit

15g octa (jedna žlica)
300ml mlijeka
50ml biljnog ulja
60g maslca (otopljenog i ohlađenog)
2 jaja
5ml ekstrakta vanilije
250g brašna s praškom za pecivo
75g kakao praha
300g kristal šećera
10g sode bikarbone
100g kapljica bijele čokolade
kalupi za kolačiće

Preljev

90g tamne čokolade s visokim udjelom kakaa
100g maslaca
125g šećera za glazuru
boje za hranu kako biste postigli različite boje

Postupak

Biskvit

Unaprijed zagrijati pećnicu na 150°C. Pomiješati brašno, šećer, kakao prah i sodu bikarbonu u zdjelu za miješanje. Izmutiti jaja u zasebni vrč, s ekstraktom vanilije, rastopljenim maslacem, uljem, mlijekom i octom. Polako dodati vlažnu smjesu u suhu smjesu, malo po malo, pazite da tijesto bude glatko, bez grudica. Na kraju dodati komadiće čokolade (alternative mogu biti i orašasti plodovi, sušeno voće). Postaviti kalupe za kolače na pladanj. Ravnomjerno razdijeliti smjesu u kalupe s metalnom žlicom. Peći između 15 i 18 minuta, izvaditi iz pećnice kada postignu zlatnu boju i kada postane elastičan na dodir. Ostaviti da se ohladi.

Preljev

Miješati šećer i maslac zajedno dok ne postanu lagani i kremasti. Dodati toplu otopljenu čokoladu. Ako imate pri ruci vrećicu za ukrašavanje, glazuru staviti na vrh kolača kao ukras (ako ne, nježno nanesite glazuru žličicom ili malom kuhačom).

Kraljevska glazura

Ako ukrašavate kraljevskom glazurom koja se vidi na ovim fotografijama, a inače se može kupiti u Velikoj Britaniji, razmotajte glazuru i izrežite je u kružne diskove. Raširite disk preko kolača i oblikujte ga do željenog oblika.