GASTRO

Kako napraviti najkremastiji pire krumpir? Imamo par provjerenih recepata

FOTO: Emanuel Ekström/Unsplash

Evo na što je ključno obratiti pažnju

Nećemo pogriješiti ako kažemo da je pire od krumpira najpopularniji, ili barem jedan od top tri najpopularnija priloga na ovim prostorima. Teško je zamisliti tradicionalni nedjeljni ručak bez finog, kremastog pirea, a zbog jednostavnosti pripreme mnogi ga jedu i više puta tjedno. No, upravo je ta jednostavnost pripreme varljiva. U teoriji, potrebno je samo skuhati krumpire, dodati im sol, maslac, mlijeko ili kiselo vrhnje, ovisno o preferencijama te sve skupa gnječiti dok se ne postigne željena tekstura.

No, praksa će vam pokazati da postoji na desetke trikova o kojima ovisi uspješni krajnji rezultat, poput toga da krumpir morate ne samo skuhati, već i prekuhati ili da mlijeko koje u krumpir stavljate morate također prethodno ugrijati. U nastavku vam donosimo nekoliko video recepata koji će vam pomoći u procesu usavršavanja pire krumpira, a za prvi je zaslužan pokojni francuski chef Joël Robuchon, koji je tijekom života dobio preko 30 Michelinovih zvjezdica.