DIZAJN

IKEA ima novu kolekciju kojom istražuje granice umjetnosti i funkcionalnosti. Stiže u travnju

Nova limitirana IKEA kolekcija donosi 10 komada koji su nastali suradnjom s nekim od najaktualnijih umjetnika današnjice

Od 2015. godine IKEA surađuje s umjetnicima iz cijelog svijeta na stvaranju kolekcija Art Event, slaveći različite izraze umjetnosti pomoću različitih žanrova i zanata. Tako ručno tkani umjetnički sagovi, figurice u kristalnom staklu i zidne umjetnosti poput fotografije, ulične umjetnosti i ilustracija postaju dijelom ovih kolekcija, čija je svrha ostala ista tijekom godina – demokratizirati umjetnost i učiniti je dostupnom i pristupačnom svima. Uz to, šestim izdanjem kolekcije IKEA Art Event, IKEA želi dovesti umjetnost u domove što više ljudi, ovaj put brišući tanku granicu između umjetnosti i dizajna. U ovom slučaju IKEA je tako pozvala umjetnike različitih profila iz svih dijelova svijeta: Daniela Arshama (New York), Gelchop (Tokio), Humans since 1982 (Stockholm), Sabinu Marcelis (Rotterdam) i Stefana Marxa (Berlin).

“Odlučili smo surađivati s različitim umjetnicima iz cijelog svijeta kako bismo pokazali raznolikost umjetnosti i dizajna na jednome mjestu”, istaknuo je Henrik Most, kreativni lider kolekcije IKEA Art Event. Osim toga, kazao je i kako žele pokazati da biti umjetnik ili biti dizajner ne znači da morate ostati ograničeni i raditi samo na jednom području, već da možete raditi na različitim poljima te da je ovaj novi pokret imao dubok utjecaj na današnju scenu dizajna i umjetnosti.

Nova IKEA kolekcija uključuje 10 predmeta za uređenje doma koji propitkuju perspektivu svakodnevnih predmeta, istodobno odajući počast kreativnosti. Zidna lampa Sabine Marcelis, zidni sat Daniela Arshama, stolna svjetiljka i lampa u obliku imbus ključa koje je dizajnirao Gelchop, vaza i lagana deka Stefana Marxa te zidni ukrasi koje potpisuju Humans since 1982 jedni su od aduta ove uzbudljive kolekcije u kojoj svaki proizvod ima praktičnu funkciju, a istovremeno je i umjetnički predmet. Kolekcija će biti dostupna u robnoj kući IKEA Hrvatska i ovdje od travnja 2021. godine.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube