TEHNOLOGIJA

omogućava Huawei

Fotograf Roberto Pavić dao nam je izvrsne savjete kako napraviti što kvalitetniju mobilnu fotografiju

Mobilna fotografija danas je itekako uzela maha, a kako napraviti što kvalitetniju otkrio nam je fotograf Roberto Pavić

U današnje vrijeme brojne vrhunske fotografije snimljene su pametnim telefonima koji su svojom dostupnošću podržali popularizaciju fotografije. Pametne telefone danas često koriste i vrhunski fotografi, a Huawei je nedavno tim povodom okupio radove poznatih hrvatskih i slovenskih fotografa raznih profila na izložbi nazvanoj Trenutak.

Svi okupljeni radovi razlikuju se u motivima i vrsti fotografije, no povezuje ih činjenica kako su ulovljeni Huawei mobilnim telefonima. Fotografije Tomislava Možea, Domagoja Severa, Aleša Bravničara, Petra Krešimira Furjana, Olega Maštruka, Jake Ivančiča, Marjana Radovića, Roberta Pavića i Tibora Goloba trenutno putuju Hrvatskom u sklopu spomenute izložbe koja je prvo bila izložena u Rijeci.

Aleksandar Selak

Trenutno je do 4. kolovoza možete pogledati u zagrebačkom City Centru East, a nakon toga od 5. do 18. kolovoza u City Centru West. Posljednji grad koji će ugostiti izložbu Trenutak je Split, i to u  City Centru od 20. do 26. kolovoza. Izložba će se zatvoriti u City Parku Ljubljana, gdje će fotografije biti izložene od 20. kolovoza do 10. rujna.

No, u jeku trajanja ove putujuće izložbe mi smo iskoristile prilike i ulovile fotografa Roberta Pavića te ga zamolile da nam da nekoliko konkretnih savjeta kako napraviti što kvalitetniju mobilnu fotografiju i iskoristiti maksimalno potencijal jednog pametnog telefona. Evo kakve vrijedne sugestije je sve podijelio s nama.

Aleksandar Selak

Uvod

Kao kratak uvod u smartphone fotografiju, najbolje bi bilo da krenemo od odabira mobitela/modela:

   • On bi trebao imati mogućnost da fotografira u RAW formatu, kako bi se iz fotografija moglo što više u obradi izvući
   • Što ‘jaču’ bateriju – jedna jako bitna stavka s obzirom na to da su nam mobiteli gotovo stalno u rukama
   • Veća interna memorija – fotografije u RAW formatu zauzimaju dosta mjesta (na najnovijim modelima čak 100 MB)
   • Veći izbor objektiva na poleđini smartphonea – ultra wide, normal i tele-zooom – za raznolikost fotografija

Sve te uvjete zadovoljavaju Huawei modeli P serije, pogotovo Pro verzija. Od 2018. godine pa nadalje koristim navedene modele – P20 Pro, P30 Pro i od ove godine P40 Pro. Svake godine se nešto nadoda u njih, na neki način ih se upgradea i mislim da oni u potpunosti zadovoljavaju moje potrebe kao landscape fotografa.

Aleksandar Selak

Postavke

Kako bi iz fotografije izvukli maksimum u postavkama bismo trebali:

   • Prebaciti mobitel na najveću moguću rezoluciju, kod Huawei P40 Pro modela 50MP
   • Fotografirati u već navedenom RAW formatu, u Huawei Pro modeu/načinu rada, kako bi imali što veću kontrolu nad postavkama fotografije
   • Uključiti pomoćnu mrežu na zaslonu (koja pokazuje trećine) radi što bolje kompozicije i uključiti vodoravnu razinu, kako horizont na fotografijama ne bi ‘visio’. Ti detalji rade razliku od prosječne fotografije do vrhunskog kadra

Aleksandar Selak

Načini rada

Osim navedenog Pro načina koji koristim u preko 80% situacija, Huawei ima i 20-ak drugih modeova, a među najboljima su:

   • blenda – odličan za portrete, izdvaja prednji plan od zamućenog stražnjeg
   • noć – kada nema dovoljno svjetla bez problema možete fotografirati ‘iz ruke’ ekspozicije od 8 sekundi (bez korištenja dodatnih pomagala – stativa) na kojima su svi statični objekti potpuno oštri
   • fotografija – za početnike, potpuno automatski način, Huawei umjetna inteligencija sve izračunava i prilagođava sceni ispred vas
   • monokromatski – izvrsne crno-bijele fotografije direktno iz mobitela
   • macro, panorama, HDR te meni najdraži long exposure – za fotografiranje dugih ekspozicija. Tu je ista situacija kao i kod noćnog načina, fotografirati se može iz ruke, koliko god hoćete duge ekspozicije i svi statični objekti kao npr. stijene, planine, kuće bit će potpuno oštre, a dijelovi fotografije koji se pomiču – oblaci, voda i slično će postati mliječni i svilenkasti, smireniji i oku ugodniji. Idealan je za fotografirati more, slapove i rijeke.

  S obzirom na interes i temu fotografije izaberite onaj koji vama najviše odgovara.

Obrada fotografija i aplikacije

Nakon što imate željene fotografije bila bi šteta ostati samo na tome. Kvaliteta tih datoteka dopušta vam da ih još više možete poboljšati. Mobila verzija Lightrooma pruža najviše mogućnosti za obradu i najveću kontrolu pri obradi fotografija te je to najbolja preporuka.

Aleksandar Selak

Praktični savjeti

S obzirom da mobitele stalno imamo u rukama, obavezno prije korištenja obrišite objektive s kojima fotografirate, kako ne biste imali otiske prstiju po objektivima i neoštre fotografije.

Kada fotografirate neki subjekt obavezno ga fokusirajte dodirom ekrana mobitela. Ukoliko izvadite mobitel iz džepa, usmjerite ga i samo fotografirate moguće je da nećete dobiti oštru fotografiju.

Isto tako ako imate neku kompliciranu landscape scenu koja ima informacije u prednjem planu, sredini i pozadini fokusirajte na prvu trećinu, kako biste dobili veći dio fotografije oštar.

Aleksandar Selak

Kod kadriranja eksperimentirajte s kutevima iz kojih fotografirate – npr. ako fotografirate djecu spustite su u njihovu razinu očiju, ne fotografirajte ih odozgora. Provjerite je li kadar bolje fotografirati iz žablje, normalne ili ptičje perspektive.

Aleksandar Selak

Prednost mobitela je da imaju veću površinu na kojoj se fotografija vidi, pa to možete bolje iskoristiti od zaslona na fotoaparatu, odnosno prije primijetiti neke greške. Koristite landscape (vodoravni) format, portretni (uspravni) format, 1×1 format – svaka scena je drugačija, ne ograničavajte se na 5×4 Instagram format.

Brišite nepotrebne fotografije – na kraju dana ili kad ulovite vremena. Veličina današnjih datoteka zauzima puno prostora i nepotrebno je imati pet verzija zapravo jednake fotografije.

Sadržaj nastao u suradnji s brendom Huawei

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba