Vikend Recepti

Filipa Sorko dala nam je tri odlična recepta sa svojih tajnih večera za uvod u jesen

Ovi su recepti odlični za zadnje ljetne dane

Zadnji dani ljeta i prvi dani jeseni uvijek su rezervirani za berbu plodova i pripremanje jela koja griju dušu i tijelo.

Filipa Sorko, talentirana kuharica, autorica preslatkih Chia šalica i genijalnih Tajnih večera by Filipa, s nama je podijelila tri odlična recepta. Sjajni su za subotnju večeru ili nedjeljni ručak, podsjetit će nas na blagodati svakog godišnjeg doba i uvesti vas u jesen.

Rižoto od koprive i mladog kozjeg sira s proljetne Tajne večere

Tomislav Šilovinac

Što trebate?

  • 800 g koprive
  • 130 g maslaca
  • 2 l povrtnog temeljca
  • 185 g mladog kozjeg sira
  • 20 ml slatkog vrhnja
  • 360 g Carnaroli riže za rižoto
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 g naribanog parmezana
  • Sol, papar

Kako pripremate?

Prvo operite listove koprive i odstranite im peteljke. Kratko ih prokuhajte, te zatim brzo ohladite vodom, zatim ih probajte iscijediti što je više moguće. Kada ste ih dobro ocijedili, listove koprive izblendajte s 30 g maslaca, malo soli i papra, dodavajući povrtni temeljac ako je potrebno, kako biste dobili gustu i kremastu teksturu.

Kozji sir propasirajte kroz fino sito. Dobro ga izmiješajte sa slatkim vrhnjem dok ne bude kremasto te ga začinite sa soli i paprom. U loncu tostirajte rižu par minuta, te ju podlijte bijelim vinom. Kuhajte ju na laganoj vatri, dodavajući pomalo povrtni temeljac te konstantno miješajući. Kada je riža kuhana u nju dodajte preostali maslac i naribani parmezan. Dobro promiješajte, te u to dodajte smjesu od koprive i smjesu od sira i vrhnja. Začinite sa soli i paprom po želji.

Slavna sporo kuhana janjeća koljenica u crnom vinu na pireu od celera s Književne tajne večere

Tomislav Šilovinac

Što trebate?

  • 2 janjeće koljenice
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje
  • 2 luka
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 400 ml dobrog crnog vina
  • 300 g konzervirane rajčice
  • 350 ml temeljca ili vode
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 1 lovorov list
  • Par kockica hladnog maslaca
  • Pola glavice korijena celera
  • Malo muškatnog oraščića
  • ½ l mlijeka

Kako pripremate?

U većem loncu zagrijati malo maslinovog ulja. Janjeće koljenice dobro prepeći sa svih strana (oko 5 minuta), te ih izvaditi. Luk, češnjak, mrkvu i celer sjeckati na sitno. U lonac dodati još žlicu maslinovog ulja pa na tome propirjati povrće (oko 10 minuta). Podliti crnim vinom te pustiti da alkohol ispari. U to vratiti meso, te dodati soli, papra, rajčicu, temeljac, timijan i lovorov list. Pokriti te na laganoj vatri kuhati dva do dva i pol sata.

Kada je meso gotovo, izvaditi ga, a umak izmiksati u blenderu te ga procjediti. Umak vratiti na vatru, te ga kuhajući reducirati do željene gustoće, pred kraj u umak ubaciti kockicu hladnog maslaca. U mlijeko staviti kuhati korijen celera izrezan na kockice. Kada je skuhan, dobro izgnječiti te dodati soli, papra, malo muškatnog oraščića, mlijeka i maslaca.

Najfinija zimska torta ikad s Božićne Tajne večere

Tomislav Šilovinac

Što trebate?

  • 250 g grožđica
  • 250 g datulja bez koštice
  • 200 g suhih šljiva bez koštice
  • 3 žličice ušećerene kore od naranče i limuna
  • 3 zličice kakaa u prahu
  • 1 žličica zimske mješavine začina (cimet, muškatni oraščić… tzv. pumpkin pie spice)
  • 50 g sitno sjeckanog ušećerenog đumbira
  • 2 naranče
  • 175 g maslaca
  • 175 g smeđeg šećera
  • 150 ml meda
  • 150 ml ruma
  • 150 g mekog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 100 g mljevenih badema
  • 3 jaja

Kako pripremate?

Sitno nasjeckajte datulje i suhe šljive. Stavite ih skupa s grožđicama, đumbirom, i korom naranče i limuna u lonac. U to umiješajte mješavinu začina, kakao, maslac, šećer, med i rum. U to naribajte koru dvije naranče te iscijedite njihov sok. Stavite na vatru, te pustite da lagano kuha nekih 10 minuta. Nakon toga maknite s vatre te pustite 10 minuta da se ohladi.

Uzmite okrugli kalup za torte promjera 24 cm. Dobro ga namastite maslacem te dno pokrijte papirom za pečenje. Kalup izvana također obložite komadom papira za pečenje i zavežite špagom jer će to spriječiti da se torta prepeče (u pećnici je oko dva sata).

Dovršite smjesu dodavanjem jaja, brašna i mljevenih badema u nju te sve dobro sjedinite miješanjem i prebacite u kalup. Tortu stavite peći u pećnicu zagrijanu na 150C. Pecite ju sat vremena, a nakon toga ju izvadite, stavite komad papira za pečenje na vrh (kako se ne bi prepeklo) te ju nastavite peći još sat vremena. Za potpuni užitak i doživljaj poslužite ju s dobro rashlađenim domaćim preljevom od vanilije.