GASTRO

Evo kako nam je bilo na druženju s trofejnim vinarima Vinistre iz regije Bujštine te što se sve pilo i jelo

FOTO: TZ Buje

Druženje za pamćenje uz doista probrane etikete i ukusne zalogaje

Prije nekoliko je dana održano svečano dogđanje u Konobi Morgan. Ono je bilo inicirano od strane TZ Buje i Grada Buje, a želja im je bila okupiti najtrofejnije vinare ovogodišnje Vinistre iz Buja i okolnih općina Umag i Novigrad, među kojima je i lijep broj posve novih te mladih vinara – Bastian, Fiore, Novacco, Ivančić.

A budući da je je Ana Morgan na ovogodišnjoj dodjeli Gault&Millau priznanja izabrana za chefa tradicionalne kuhinje, bila je to prilika da se i ona predstavi sa svojim gastronomskim izričajem, odnosno da se okupljanje održi upravo u kultnoj konobi Morgan. Uskoro ćete na Super1 moći pročitati veliki intervju s Anom, koja nam je otkrila sve o tome koliko joj znači priznanje kritike, a koliko zadovoljan gost, o tome kako se cijela njezina obitelj bavi lovom, ali i tome kako je s diplomom ekonomskog fakulteta završila u kuhinji. Do tada, evo što se sve na spomenutoj večeri jelo, i koja su se to nagrađivana vina mogla kušati.

Predjela u formi zalogaja bila su pečena prečka u kruhi, aspic s kremom od hrena, carpaccio od boškarina, pate od fazana s mostardom od luka, mix sirev te bruschetta rajčcia & kapare. Prvi slijed bio je Veloute od šparoga sa blanširanim šparogama, chips od skute & šparoga, drugi guščja jetra s medom, muškatom i marelicama, treći teleći filet, krema od krumpira, hrskavci od luka, dok je za desert poslužena crostata sa skutom i kruškom.

 

Što se tiče vina, posebno moramo istaknuti Santa Lucia malvaziju 2018 vinarije Kozlović, nagrađenom priznanjem Best in show, koja se dodjeljuje vinu malvazije unutar svih kategorija koje je osvojilo najveću apsolutnu ocjenu. Uz nju, u nastavku pogledajte i koja su se sve još vina nudila, ali i kako je izgledao tradicionalni istarski doručak priređen u bajkovitom ambijentu vinarije Kozlović. Nedeva, jaja sa šparogama, orahnjača, domaći sirevi i suhomesanti proizvodi, ali i divni bezalkoholni sok od terana, bili su samo dio bogate trpeze za pamćenje.

Najbolja vina autohtonih sorata Istre

Dešković – Malvazija Istarska 2021 /najbolja mlada malvazija/

Kozlović – Santa Lucia malvazija 2018 / najbolja zrela malvazija/

Kozlović – Teran 2021 /najbolji mladi teran/

Mirna vina

Bijelo mješano:

Cattunar – Amanti Cuvee 2021

Franković – Cuvee Blanc

Cabernet Franc

Vina Fiore – Cabernet Franc 2020

Cabernet Sauvignon

Zigante vina, Giancarlo Zigante – Cabernet Sauvignon 2017

Franković – Cabernet Sauvignon 2018

Crno mješano:

Ipša – Santa Elena 2018

Pinot sivi

Dešković – Pinot sivi Barique 2020

Refošk

Dešković – Refošk Barique 2020

Teran – Berba 2021

Kozlović – Teran 2021

Teran – Zreli

Zigante vina – Giancarlo Zigante, Teran San Stefano Gran Riserva 2017

Zigante vina – Giancarlo Zigante, Teran San Stefano Gran Riserva 2018

Pervino, Teran Exclusive 2015

Malvazija istarska – berba 2021

Dešković – Malvazija Istarska 2021

Kozlović – Malvazija Gianna 2021

Bastian d.o.o. – Malvazija Istarska 2021

Dešković – Malvazija 2021

Ivančić – Malvazija Istarska 2021

Novacco – Malvazija Istarska 2021

Malvazija Istarska – zrela

Kozlović -Santa Lucia Malvazija 2018

Kozlović – Selekcija Malvazija 2019

Kozlović – Santa Lucia Malvazija 2017

Cattunar -Malvazija Reserva 2015

Pjenušava vina – Brut

Monte Rosso – Monte Classico Brut Naturale 2016