ARHITEKTURA

Evo kako bi u budućnosti mogao izgledati novi blok u centru Zagreba. Obnova od potresa je ključna

Novi zagrebački blok budućnosti u centru Zagreba podrazumijevao bi i obnovu od potresa. Evo kako bi izgledao

U sklopu prve hrvatske znanstveno stručne konferencije o potresnom inženjerstvu 1CroCEE koju je Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirao od 22. do 24. ožujka, obilježivši time godišnjicu razornog potresa, Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba vodio je prezentacije dosadašnjih radova na Programu cjelovite obnove povijesne jezgre Grada Zagreba. U dva bloka predavanja predstavljeni su tako sadržajni i organizacijski model izrade Programa i rezultati istraživanja dvanaest ekspertnih radnih grupa. U izradi Pilot projekta sudjelovalo je 120 stručnjaka s 12 fakulteta i instituta iz različitih područja djelovanja, a radi se o Programu koji djeluje multidisciplinarno. Upravo su oni zajedničkim snagama izradili idejni projekt obnove jednog bloka zgrada u centru Zagreba kao ogledni primjer na temelju kojeg bi se radila obnova od potresa u budućnosti.

Blok 19 kao blok umjetnika

Konkretno, riječ je o Bloku 19 kao bloku umjetnika, a zamislili su ga kao zonu koja je omeđena Ilicom, Frankopanskom, Medulićevom i Dalmatinskom. Upravo bi u toj zoni arhitekti smjestili Džamonjin muzej, Kulturno-informativni centar i Studij dizajna te stambeno-poslovnu zgradu. Našle bi se ondje i neophodne podzemne garaže, amfiteatri na otvorenom, gdje bi u cijeli projekt bilo implementirano i prijeko potrebno zelenilo, točnije park koji bi rado ugostio i kakve umjetničke skulpture, ali i bio odlično mjesto za druženje ne otvorenom.

Kako doznajemo, cjelokupni projekt, naravno, predviđa i rušenje pojedinih zatečenih objekata ukoliko bi stanari Bloka 19 bili jednako entuzijastički kao i Grad, a rezultat cjelokupne rekonstrukcije spomenute zone hrvatske metropole mogao bi se vidjeti do 2050. godine.

Centar Džamonja, Kulturni centar i Studij Dizajna

Više o samom projektu otkrili su nam i iz Arhitektonskog ateliera Hržić, glavni eksperti i članovi tima Programa cjelovite obnove povijesne jezgre Grada Zagreba i Pilot projekta Blok 19. Objašnjavaju kako se Blok 19 u ovoj studiji koncipira kao Umjetnički blok s postojećom (od potresa saniranom i ojačanom) izgradnjom po obodu, dok se u unutrašnjosti bloka substandardne i oštećene zgrade uklanjaju te se formira parkovna površina, unutar koje se planira javna izgradnja paviljonskog tipa, s kulturnom, društvenom, umjetničkom namjenom.

“Od planirane izgradnje to su spomenuti Centar Džamonja u sjeverozapadnom dijelu bloka te se po potrebi integrira s postojećom zgradom Zajednice tehničke kulture, Kulturni centar na sjeveroistočnom dijelu bloka koji se nastavlja na postojeću izgradnju Hotela Park, Studij dizajna na južnom dijelu bloka koji se planira na mjestu prazne parcele u Dalmatinskoj ulici i Dizajn centar, te oko njih oblikovan park koji omogućava prolaz i zadržavanje u bloku iz Ilice, Frankopanske i Dalmatinske ulice” dodaju arhitekti.

Ekološki aspekt zelene arhitekture

Ispod parkovne površine pak planiraju se spomenute podzemne etaže s komercijalnim sadržajima i garažno-parkirnim mjestima. Svi projektirani, kao i neki postojeći objekti, ostvaruju i ekološki aspekt zelene arhitekture, ozelenjenih krovova, održivih izvora energije, solarnih ćelija na krovovima. Svi planirani sadržaji unutar bloka međusobno su povezani na razinama -1 i -2. Na taj način razina prizemlja ostaje parkovno uređena površina, a podzemne razine osim proširenja kulturnog sadržaja nude i komercijalne sadržaje te parkirališne površine. Prometno rješenje bloka sugerira podzemne garaže na dvije pozicije s preko 400 parkirnih mjesta – iz Ilice i alternativno (prema potrebi) Dalmatinske ulice. A kako je Blok 19 zamišljen donosimo vam u sklopu članka.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba