VINO

Dobile smo preporuku za tri ženska vina i to od vrhunskog sommeliera Ivana Juga

FOTO: Noel

Na održanom 22. Prvenstvu sommeliera Hrvatske glavnu nagradu odnio je Noelov Ivan Jug, popričale smo s njim

Ivan Jug, suvlasnik zagrebačkog restorana Noel nakon što je ove godine stekao diplomu certificiranog sommeliera za sake, može se pohvaliti još jednim novim uspjehom. U Lošinju se ovog tjedna održalo Prvenstvo sommeliera Hrvatske na kojoj je on odnio glavnu nagradu i time pobijedio prošlogodisnjeg pobjednika Sinišu Lasana iz dubrovačkog Prota te trećeplasiranog Gorana Petrića.

Preporuka ženskih vina vrhunskog sommeliera

Uz jesensko vrijeme koje je stiglo došlo je i puno namirnica koje su sada sezonske i odlično odgovaraju uz posebna vina. Iz tog razloga smo ga pitali da nam da preporuku za fina jesenska ženska vina u kojima ćete uživati i kombinirati ih uz ova tri Noelova fina jela.

Tataki od krčke pastrve sa agrumima

Uz ovo jelo preporučuje Dvanajščak-Kozol, pušipel iz Zagorja-Međimurja, godina 2017. “Pušipel sorta koju još nazivaju furmint ili šipon sorta je predivne svježine, citrusnih nota, zelene jabuke i iznimno herbalnih nota u pozadini.Njena impresivna mineralnost daje ukusnost koja traje. Ovo je vino lakšeg tijela i nižih alkohola. Za dane koji su pred nama bar na kratko vraća u ljeto i daje lepršavost na ulasku u jesen.”

Rižoto od kestena i mandarina

Uz ovo jelo preporučuje relac, malvaziju Šinjorina iz Istre 2016. godište. “Ozbiljna istarska malvazija koja je prošla kroz kratku fazu maceracije daje uravnoteženost, bogate i intenzivne mirise. Zbog maceracije krase ju lagani tanini koji doprinose tijelu vina. U okusu dominira žuto voće, zrele jabuke i kruške. Utjecaj odleđžavanja u hrastovim bačvama daje laganu kremoznost u pratnji okusa vanilje i egzotičnog voća. Sa šinjorinom plešete na lišću sa bogatim okusima kestena i mandarine.”

Odojak od crne slavonske svinje sa varijacijom buće i cikle

Uz ovo jelo je preporučio Medeu Punta grecu, merlot iz Istra, 2015 godina. “Zaokuženo, purporno vino nevjerojatne harmonije. Malo jače strukture ali zaokruženih mekanih tanina. Neodoljivi mirisi mediterana i dominatne trešnje oduševit će svojom eksplozivnošću. Na kraju daje malo tercijare, tobbaca i kave. Neka jesen bude lijepa.”