DOGAĐANJA

Danas počinje globalni filmski festival koji u naše domove donosi naslove filmaša iz 35 zemalja

Prvi globalni filmski Festival We Are One (Svi zajedno) predstavlja program svog prvog izdanja

Tribeca Enterprises i YouTube objavili su program prvog Globalnog filmskog festivala u sklopu kojeg će biti prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora dvadeset i jednog vodećeg filmskog festivala iz više od 35 zemalja, uz prateći program razgovora, VR sadržaja i glazbenih nastupa. Ovim desetodnevnim digitalnim događajem odaje se priznanje umjetnicima iz svih dijelova svijeta, a u centar pažnje stavljaju se filmovi koji mogu proizvesti promjene i produktivno povezati globalnu publiku.

Festival je okupio neke od najtalentiranijih svjetskih umjetnika, naratora i selektora u želji da tijekom pandemije Covid-19 ljubiteljima filma pruži zabavu i utjehu, a organizacijama koje se bore protiv ovog globalnog zdravstvenog izazova podršku, i u potpunosti će se održati na YouTube kanalu u razdoblju od 29. svibnja do 7. lipnja.

Globalni filmski festival We Are One gledateljima će omogućiti da iz perspektive umjetnika iskuse različite kulture. Sve zasebne festivalske selekcije oblikovane su tako da predstave osobnosti pojedinačnih filmskih festivala koji su sudjelovali u njegovoj pripremi, a da istovremeno autorima odabranih filmova osiguraju pristup gledateljima širom svijeta. Za mnoge od preko stotinu uvrštenih filmova sudjelovanje na festivalu predstavlja značajnu prekretnicu, budući da će njih 13 na festivalu doživjeti svoju svjetsku, 31 svoju online, a pet svoju međunarodnu premijeru.

Na ovom istinski globalnom filmskom festivalu preko 35 zemalja predstaviti će se sa ukupno 23 narativna i osam dokumentarnih dugometražnih filmova, 57 narativnih i 15 dokumentarnih kratkih filmova, 15 arhivskih i četiri ekskluzivno festivalska razgovora, te pet programskih sadržaja iz domene virtualne stvarnosti.

Istaknuti festivalski sadržaji uključuju dokumentarni film o legendarnom američkom uličnom fotografu, Ricky Powell: individualista, za koji su – između ostalih – govorili Natasha Lyonneand i LL Cool J; online premijeru jedinstvenog satiričnog filma o profesionalnim “tjeračima majmuna” Eeb Allay Ooo! koji je osvojio glavnu nagradu Filmskog festivala u Mumbaiju; svjetsku premijeru dugometražnog dokumentarca Joana Chena, Željezni čekić, o legendarnoj kineskoj odbojkaškoj olimpijki Jenny Lang Ping – istinskoj krčiteljici novih staza koja je je uspjela uspostaviti veze s ljudima diljem svijeta.

Gledatelji će moći pogledati više od pedeset narativnih i dokumentarnih kratkih filmova, ukjučujući svjetsku premijeru japanskog narativnog kratkog filma Konferencija u Yalti online, koju je ekskluzivno za festival snimio redatelj Koji Fukada; globalnu premijeru kratkog dokumentarnog filma Motorcycle Drive By, te kratke filmove Dreamworks Animation studija Bilby, Usidren i Ptičija karma. Epizodni program uključuje premijeru izraelskog, ženski vođenog, neo-noir psihološkog TV trilera Još uvijek Alice, te dokumentarac u dvije epizode, Ona bi mogla biti sljedeća, o očekivanjima pripadnica etničkih manjina, uključujući Stacy Abrams i Rashidu Tlaib, koje odluče sudjelovati na izborima za utjecajne pozicije u vlasti.

Globalni filmski festival We Are One bit će domaćin i nekolicini strukturiranih razgovora, kako onih izvučenih iz arhive, tako i potpuno novih, koji će gledateljima omogućiti da se prisjete značajnih trenutaka iz povijesti filma. Između ostalog, bit će prikazani razgovori Francisa Forda Coppole sa Stevenom Sderberghom, Song Kang-hoa sa Bog Joon-hoom, te razgovori s Guillermom del Torom, Jane Campion i Claire Denis. 360 VR selekcija obuhvatit će dokumentarac Putovati kao crnac, nominiran za nagradu Emmy, te znanstveno-fantastični narativni film Atlas V sa Billom Skarsgardom u glavnoj ulozi, kao i djela drugih talentiranih autora, uključujući Johna Legenda, Oprah Winfrey i Lupitu Nyong’o. Također će uključiti i specijalne koncerte, uključujući polusatni hlazbeni nastup DJ Questlovea.

“Iznimno smo uzbuđeni što ćemo svijetu ove sedmice predstaviti rezultat zajedničkih napora naših partnerskih festivala i YouTubea”, izjavila je Jane Rosenthal, suosnivačica i glavna izvršna direktorica međunarodne medijske kompanije Tribeca Enterprises i Tribeca Film Festivala. “Zajedno smo uspjeli napraviti kvalitetan program koji precizno odražava suptilne stilske razlike koje svaki festival uključen u ovu inicijativu čine jedinstvenim. Globalni filmski festival We Are One publici će pružiti priliku da uživaju u filmskoj umjetnosti u cjelini, ali i da uživaju u osobitim kvalitetama koji svaki film koji pogledamo čine duboko upečatljivim.”

“Jedna od divnih osobina filma i drugih vizualnih sadržaja jeste njihova sposobnost da pričaju priče i povezuju gledatelje bez obzira na to gdje gledatelji žive i odakle dolaze. Taj fenomen već godinama pratimo na YouTubeu, ali naročito danas kada ljudi osjećaju potrebu da ostanu povezani i da se zabave”, izjavio je Robert Kyncl, glavni poslovni direktor YouTubea. “Program Globalnog filmskog festivala We Are One, nastao pod koordinatorskom palicom Tribeca Enterprisesa, ima tu čarobnu moć da gledatelje iz svih dijelova svijeta prenese u specifične situacije i rasvijetli im te situacije iz osobne perspektive cijenjenih filmskih festivala koji su se opredijelili za sudjelovanje u ovoj inicijativi.”

U pripremi programa Globalnog filmskog festivala sudjelovali su jedinstveni filmski festivali širom svijeta, uključujući: Međunarodni festival animiranog filma Annecy, Međunarodni filmski festival u Berlinu, BFI filmski festival u Londonu, Filmski festival u Cannesu, Međunarodni filmski festival Guadalajara, Međunarodni filmski festivala i nagrade Macao (IFFAM), Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (IFFR), Filmski festival u Jerusalemu, Filmski festival u Mumbaiju (MAMI), Međunarodni filmski festival Karlovy Vary, Filmskog festivala u Locarnu, Međunarodni filmski festival u Marrakechu, Filmski festival u New Yorku, Međunarodni filmski festival u San Sebastianu, Sarajevo Film Festival, Filmski festival Sundance, Filmski festival u Sydneyu, Međunarodni filmski festival u Tokyiju, Međunarodni filmski festival u Torontu, Tribeca Film Festival i Filmski festival u Veneciji.

“Film nije samo rezultat zajedničkog rada već je i zajedničko iskustvo. U vrijeme kada smo prisiljeni da održavamo socijalnu distancu, duh suradnje i zajedništva potrebni su nam više nego ikada ranije. Zbog toga nas istinski raduje učešće u We Are One inicijativi. Svim našim divnim umjetnicima želimo da što prije opet dobiju priliku da gledateljima prestavljaju svoje radove na kino platnu”, izjavili su Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian, direktorski dvojac Filmskog festivala u Berlinu.

“Osim što je izraz našeg prijateljstva i solidarnosti sa kolegama iz Tribece, učešće u We Are One inicijativi doživljavamo kao priliku da gledaocima širom svijeta pokažemo šta Venecija konkretno radi kako bi podržali nove filmske autore, te nam kao takvo predstavlja čast i zadovoljstvo,” dodao je Alberto Barbera, direktor Filmskog festivala u Veneciji.

“Festivali su mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja. Sada, više nego ikad, to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti. Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo gdje želimo ići i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline – jedno. Sretni smo što smo dio zajedničkog projekta Tribece, YouTubea i svjetskih filmskih festivala i što publici širom svijeta možemo predstaviti filmove regionalnih i svjetskih autora koji su nastali u Sarajevu. Nadamo se da ćete uživati i da ćemo se uskoro opet vidjeti na festivalima i u kino salama”, izjavili su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović u ime Sarajevo Film Festivala.

U duhu svoje misije, Globalni filmski festival We Are One, želi ujediniti umjetnike, autore i selektore u okvirima međunarodnog događaja u čast jedinstvene filmske umjetnosti pričanja priča. Cilj nam nije samo da u trenutku velike potrebe gledateljima ponudimo utjehu i zabavu, već i da im pružimo priliku da kroz donacije, između ostalih, pomognu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, UNICEF-u, UNHCR-u, te organizacijama Save the Children, Doktori bez granica, Leket Israel, Give2Asia, GO Fondaciji i drugima.

Gledaoci će imati priliku da podrže napore na suzbijanju Covid-19 pandemije putem linka ili tipke za donacije na stranici svakog filma. Kompletan program festivala potražite ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba