PUTOPIS

Četvrt crvenih svjetiljki u Amsterdamu teško je zaobići. Evo kako je vidjeti drugačijim očima

Mija Dropuljić donosi nam vodič kroz Amsterdam za odrasle cure

Jedna od vodećih atrakcija Amsterdama je njegova “ozloglašena” Četvrt crvenih svjetiljki, odnosno Red light district. Rijetko koji turist će posjetiti najpopularniji nizozemski grad bez da nije barem jednom prošetao njegovim crvenim uličicama. Dvije su vrste turista, oni koji sramežljivo uz određenu dozu nelagode projure kroz njegove živopisne ulice i oni koji sa zanimanjem promatraju izloge.

Ali Red light district ili De Wallen, kako ovu četvrt zovu Nizozemci, puno je više od crvenih izloga. Ovaj kvart se svojom 800-godišnjom povijesti ubraja u najstarije dijelove Amsterdama, a ono što se odvijalo i što se i danas odvija na njegovim ulicama, u izlozima i iza zastora, zaslužuje više od samo jedne šetnje.

Amsterdam sam po prvi put posjetila u ranim 20-ima kada sam imala tjedan dana na raspolaganju za istraživanje svih njegovih znamenitosti. Tada nisam puno znala o Red light districtu, ništa više nego posve prosječni turist koji je čuo “da tamo u izlozima stoje prostitutke”. I kao prosječni turist nisam si dala truda da se upoznam detaljnije s tom popularnom četvrti.

Iako je prošlo preko 10 godina i dalje se sjećam osjećaja nelagode koju sam osjetila kad sam ugledala prvu djevojku u izlogu. Uslijedila je znatiželja pomiješana sa sramom, koliko god mi je bilo zanimljivo promatrati žene u izlozima, toliko mi je bilo neugodno kad god bi nam se pogledi susreli. Ništa drugo tada ispred sebe nisam vidjela.

U Amsterdam sam se vratila nakon više od 10 godina. Uvijek je zanimljivo šetati već istraženim ulicama i vraćati sjećanja na neke davne skoro pa zaboravljene uspomene. Mnogo nostalgije i romantike se u tim trenucima miješa. Velika želja mi je bila ponovno posjetiti čuveni kvart Red light district i to zbog jedne želje – da vidim koliko sam se ja promijenila u svim tim godinama, jesu li sva moja putoholičarska iskustva ipak utjecala na to da svijet oko sebe promatram barem malo drugačije, s više razumijevanja, tolerancije i s manje podignutih zidova satkanih od predrasuda.

I tada sam Red light district vidjela posve drugačijim očima. Naravno, i dalje su izlozi iznad kojih treperi crveno svjetlo vodeća atrakcija koja privlači posjetitelje u ovu četvrt, no jednom kad to prerasteš, shvatiš kako se ovaj dio Amsterdama ubraja među najzanimljivije dijelove grada. I to iz više razloga.

Centar Amsterdama uvijek vrvi ljudima, što turistima, što lokalcima te je vreva na njegovim ulicama posve normalna pojava u bilo koje doba dana. Tu je žila kucavica grada, ne samo zbog turističkih znamenitosti nego i zbog mnogobrojnih trgovina (Amsterdam nema trgovačke centre na kakve smo mi navikli, oni shopping obavljaju u samom gradu), barova, restorana, klubova. Red light district tu nije iznimka, ali ipak u tom dijelu vlada nešto opuštenija i laganija atmosfera, koraci su usporeniji, pažnja na ono što je oko tebe izraženija. Jer nikad ne znaš u kojoj uličici će se pojaviti novi izlog.

Mala povijest Red light districta

Red light district iza sebe ima povijest staru preko 800 godina te se s time ubraja u najstarije četvrti Amsterdama. Otkad postoji grad i njegova luka, od tada postoje i prostitutke čija prava su varirala tijekom brojnih stoljeća. Lučki gradovi su često bili središta prostitucije, Amsterdam tu nije bio iznimka. Zbog vreve i dolaska brojnih mornara to su bila idealna mjesta za obavljanje najstarijeg zanata.

U Amsterdamu u Srednjem vijeku Crkva između ostalog nije dopuštala ženama poginulih mornara da se ponovno vjenčaju, stoga im je često jedini način za prehraniti obitelji bila prostitucija. 1578. godine protestantski vođe zabranjuju prostituciju, no ona tada odlazi u podzemlje i odvija se posve skriveno sve do dolaska Napoleona i njegove vojske.

Kako bi zadovoljio potrebe svojih vojnika (vjerojatno i svoje), ali i pazio na njihovo zdravlje, Napoleon 1795. legalizira prostituciju te sve prostitutke podvrgava zdravstvenih pretragama. Kada su početkom 19. stoljeća Francuzi napustili Nizozemsku, ponovno se uvodi zabrana, ali Amsterdam tome pristupa nešto otvorenije. Nova rigoroznija zabrana uvodi se 1911. kada se zabranjuju bordeli te prostitutke svoj posao obavljaju na ulici i na skrivenim lokacijama.

Do velikih promjena koje i dan danas vidimo, dolazi u 60-im godinama 20. stoljeća kada se stvaraju poznati izlozi. Prostitucija je i dalje ilegalna, ali se tolerira iza izloga koji su prekriveni zastorima. Po prvi put dolazi do pojave crvenih svjetiljki koje su zapravo bile znak potencijalnim klijentima da mogu pokucati i potražiti seksualnu uslugu.

Vrijeme prolazi, žene centimetar po centimetar otkrivaju svoje zastore, a usporedno s tim nose sve manje odjeće na sebi. Naime, dok su još mogle stajati na ulicama i sjediti ispred bordela, nisu imale potrebu biti polugole. Skrivanjem iza zastora, one potencijalnom klijentu oskudno odjevene malo toga ostavljaju mašti, sve u nadi da će odabrati upravo njih.

2000. godine dolazi do službene legalizacije prostitucije, zastori se sada zatvaraju kako bi prekrili akciju koja se odvija iza njih, prostitutke dobivaju puna radnička prava i zdravstvenu zaštitu, a crvene svjetiljke i dalje trepere iznad njihovih iznajmljenih izloga. 2007. godine vlast želi ovaj dio grada pretvoriti u ‘finiji kvart koji je financijski isplativiji’ zatvaranjem 100 izloga i brojnih coffee shopova, no radnice Red light districta izlaze na ulice i traže svoja prava. Danas postoji nešto manje od 300 izloga i unatoč pričama o njihovoj zabrani, Red light district svaki dan privlači veliki broj turista, a njegove dame noći i dalje rade sedam dana u tjednu.

Što vidjeti u Red light districtu?

Red light district nisu samo izlozi, ovaj kvart vrvi coffee shopovima, barovima i restoranima u kojima se uvijek traži stolica više. U ovoj četvrti su koncentrirani i sex shopovi koji nisu skriveni iza teških i oronulih baršunastih zavjesa, u njima ne vlada prigušeno svjetlo, oni su koncipirani kao posve normalne trgovine i zbog toga je kupnja moguća bez imalo srama i podsmjehivanja.

A prodavačice će rado pomoći oko ‘konfekcijskog broja’. Posjetite PIC, odnosno Prostitution Information Center, koji je osnovala bivša prostitutka Mariska Majoor s ciljem zaštite radnica Red light districta, a srijedom, petkom i subotom u 17 sati nude turističke ture kroz kvart.

U ovoj četvrti možete otići i na posve drugačiju kazališnu predstavu. S jedne strane tu su neobične seks izvedbe u duhu cabarea, s druge strane možete platiti za peep show. U ovom dijelu grada nalaze se i zanimljivi muzeji, poput Muzeja prostitucije u kojem možete doznati sve o najstarijem zanatu, posjetiti nekadašnje sobe prostitutki, pa čak sjesti u izlog kako biste ulice vidjeli njihovim očima.

Hash Marihuana & Hemp muzej ubraja se u popularne atrakcije ovog kvarta. W139 je mjesto rezervirano za amsterdamsku underground art scenu gdje možete uživati u zanimljivim izložbama avangardne umjetnosti. Allard Pierson muzej čuva nevjerojatnu kolekciju arheoloških izložaka koji datiraju iz drevnog Egipta, Grčke i Rima, pravi raj za ljubitelje povijesti.

U Red light districtu se nalazi jedna od najstarijih građevina u Amsterdamu, Oudekerk, odnosno Stara crkva, a većinski dio zgrada sačuvao je svoj prvotni izgled. Nemojte propustiti najužu ulicu Trompettersteeg u kojoj se teško možete mimoići, a s obje strane vas promatraju i mame žene u izlozima.

Definitivno jedna od najzanimljivijih atrakcija ove četvrti nisu žene u izlozima, nisu seks kazališta ni sex shopovi nego muški prolaznici. Odvojite vremena, zastanite i obratite pozornost na muškarce i njihove izraze lica kada prolaze pored izloga, često ćete se veoma slatko nasmijati.

Red light district je zanimljiv iz brojnih razloga, ali onaj glavni ćete otkriti samo ako spustite svoje zidove, širom otvorite oči i ostavite sram van njegovih ulica. U tom trenutku ćete osjetiti duh ove četvrti, cijeniti njegovu povijest i kroz nju promotriti ljudsku prirodu iz nekog drugog kuta, i ono najvažnije, razbiti neke vlastite predrasude. A putovanja su stvorena upravo zbog toga.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba