FILM

Bili smo na specijalnoj projekciji dugoočekivanog filma Dina. U pitanju je zbilja vizualno remek-djelo

Redatelj Denis Villeneuve uhvatio se u koštac s adaptacijom istoimene uklete knjige, i uspio je napraviti čudo. Evo naših dojmova

U hrvatske kinodvorane konačno je stigla znanstvenofantastična avantura Dina (Dune), dio prvi. Film je to koji je zbog pandemije nekoliko puta prolongiran, a o kojem se već dulje vrijeme govori, piše i špekulira, a u koštac s najnovijom adaptacijom kojoj mnogi filmaši godinama odolijevaju uhvatio se redatelj Denis Villeneuve. Naime, Dina je prvi roman od šest američkog spisatelja Franka Herberta. Izdana je davne 1965. godine i od tada ne prestaje fascinirati publiku diljem svijeta. Nakon nekoliko pokušaja filmskih adaptacije koje su uvijek pošle po krivu, sudeći prema sinoć odgledanom, Villeneuve je u svojoj itekako uspio, i malo je reći kako je njegova verzija Dine pravo vizualno remek-djelo. Sjajan je to i samouvjeren filmaš kojeg inače znamo po uspješnicama kao što su Sicario, Arrival i novi Blade Runner, a s Dinom je još jednom potvrdio koliko je ovaj vizionar briljantan u onome što radi.

Ako ste fan, onda vjerojatno znate koliko je to djelo samo po sebi kompleksno, a uživanje u njemu zahtijevat će poveću dozu koncentracije. Tako je bilo i sinoć na specijalnoj projekciji. Ako pak niste upućeni, onda ću samo kratko spomenuti da je radnja filma smještena u budućnosti i prati životni put i sudbinu stanovitog Paula Atreidesa, sjajnog i nadarenog mladića rođenog za velike stvari, sina vojvode Leta Atreidesa, vladara morskog planeta Caladan. Naime, upravo je Atreidesima car Shaddam IV. namijenio nimalo lak zadatak, a taj je da preuzmu vlast nad planetom Arrakis. Zašto? Pa, ondje se krije i nastaje ključan sastojak za razvoj civilizacije, famozni melange tzv. začin koji je simbol bogatstva i moći. Dakako, onaj tko kontrolira njegove zalihe, ujedno vlada svemirom. Benefiti začina leže i u činjenici da on ljudima produljuje život, daje im energiju, ali omogućuje i sigurno putovanje kroz svemir. No, na opasnom Arrakisu Atreidesi se u svojoj misiji paralelno suočavaju s izdajama, napadima, čudovištima poput gigantskih pješčanih crva i začudnim domorocima Fremenima.

Ukratko opisana radnja u novom filmu Dina popraćena je zbilja vrhunskom fotografijom te glazbom čuvenog Hansa Zimmera koja itekako doprinosi atmosferičnosti, dok izvrstan scenarij prema spomenutoj knjizi potpisuju Jon Spaihts, Eric Roth i sam Villeneuve. Ono što je isto neizostavno svakako je i odlična glumačka postava. Timothée Chalamet tako utjelovljuje mladog Paula Atreidesa, Rebecca Ferguson tumači njegovu majku, Lady Jessicu Atreides, dok oca, vojvodu Letoa Arteidesa glumi sjajni Oscar Isaac. U filmu se još pojavljuju Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Josh Brolin, Javier Bardem te Zendaya. Film traje dva i pol sata, a s obzirom na to da je radnja vrlo fluidna, tu minutažu nećete ni osjetiti. Iako nisam ljubiteljica filma u 3D-u, a ova projekcija je bila upravo takva, ovaj put ću konstatirati kako mi je itekako sjeo taj format za ovaj zbilja SF spektakl koji za potpuni doživljaj vrijedi pogledati na velikom platnu. Film Dina od danas 21. listopada možete pogledati u Cinestar kinima, a za više informacija i rezervacije kliknite ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube