MENTALNO ZDRAVLJE

omogućava Arena Centar

Mala doza stresa je neizbježna. Znamo najbolje načine kako se s njime boriti

Stres je danas dio svakodnevice, no ipak postoje načini kako se s njim lakše nositi

Određena razina stresa uvijek je prisutna u našoj svakodnevici. U današnjem načinu života gotovo ga je nemoguće potpuno izbjeći i, koliko god to čudno zvučalo, stres na neki način doživljavamo kao začin u našim životima jer ga on čini uzbudljivijim, napetijim i zanimljivijim. No, kad trajanje i količina stresa izmaknu kontroli i postanu prekomjerni, to može postati problem. Zato vam u nastavku donosimo par savjeta kako se lakše nositi s tim, kako donijeti odluku: Od danas sam nova ja!

POKRENITE SE

Najbrži i najlakši način da promijenite svoje stanje (bilo koje, pa tako i stresno) je da učinite nešto sa svojim tijelom – pokrenite se, prohodajte, popijte čašu vode, učinite bilo što drugačije od onog kako jeste. Sve su to male stvari koje možete učiniti u trenutku i osjećat ćete se manje stresno. Promjena položaja tijela neće riješiti uzrok stresa i ukloniti problem, ali će vam omogućiti da dođete do daha, odnosno da možete ponovno bolje razmišljati.

PRAVILNO DIŠITE

Usmjerite svu svoju pažnju na disanje i dišite na sljedeći način:

-udahnite na nos, duboko u područje abdomena (tako da vam se širi trbuh pri udahu)
– izdišite vrlo sporo, na nos, tako da vam izdah traje najmanje dvostruko dulje od udaha – izdišite dok ne izdahnete sav zrak iz pluća (možete izdisati i na usta, važno je da izdah bude jako polagan. Ako izdišete na usta izvodite pri tome zvuk haaaaaaaaaaa
-ponovite 3-4 puta. Važno je da se potpuno usredotočite na disanje, da udišete u trbuh. Ovakvo disanje smirit će vam tijelo i um

PROMIJENITE FOKUS

Obratite pažnju na što mislite kad osjećate stres i postavite si nekoliko jednostavnih pitanja i razmislite o svojim riječima. Pitajte se kako bi to izgledalo nekom slučajnom promatraču (prolazniku), kako bi to izgledalo meni kad bih to gledao s velike visine, što ne vidim, a postoji (vezano uz situaciju koja vam stvara stres)? Izgovorite (definirajte) glasno što vam uzrokuje stres ili to napišite na papir i glasno pročitajte – kako vam zvuči? Kako biste reagirali da vam to govori netko drugi? Razmislite o smiješnoj strani problema – čak i kad je najteže humor može pokrenuti naše misli u drugom smjeru i olakšati situaciju.

OKRENITE SE SPORTU

Fitbox: direkte, aperkate i krošee s užitkom možete opaliti po vreći koja vam neće uzvratiti. Nema direktnog kontakta, trening je grupni, a udarci po vreći se kombiniraju s vježbama snage, poput trbušnjaka, leđnjaka, sklekova i slično, tako da fitbox zapravo nudi odličan kardio trening i kompletan body workout. Drugim riječima, cijelo tijelo radi, učvršćuju se mišići, gube se suvišni kilogrami, ali i stres, pa se nakon takvog treninga, čak i ako je iza vas bio naporan radni dan, osjećate lagano i sretno poput ptičice.

Fitness: osim treniranja tijela i isključivanja od svakodnevnih briga i problema, odličan je način za razvijanje i brušenje vještina i sposobnosti koje su vam itekako potrebne u svim aspektima života: on traži odlučnost, razvija sportski duh, podiže samopouzdanje, oslobađa od stresa, poboljšava reflekse i sklonost suradnji. Ako vam nedostaje motivacije, nagradite se nekim novim komadom za sport u trgovinama kao što su Sport Vision ili Intersport. Osjećat ćete se motiviranije da se počnete baviti sportom i nemojte da na tome ostane, nastavite se baviti sportom, zaista pomaže.

Trčanje: tijekom trčanja (ali i nekih drugih kardiovaskularnih aktivnosti) u mozgu se luče endorfini – tvari koje se popularno nazivaju hormonima sreće jer pružaju osjećaj zadovoljstva, opuštenosti i ispunjenosti pozitivnom energijom. Osim što je vrlo učinkovito u oslobađanju od stresa i napetosti, pokazalo se da trčanje čak može pomoći u poboljšanju stanja kod blagih oblika depresija.

Aikido: jedna od najučinkovitijih vještina za postizanje unutrašnjeg mira te sklada uma i tijela. U aikidu nema natjecanja, ne utvrđuje se tko je bolji ili gori, nema pobjednika ni poraženog. Kroz treninge koji se sastoje od disanja, meditacije, ki vježbi, istezanja, aikido vježbi i tehnika, ova borilačka vještina uči nas kako da budemo sa sobom i s drugima bez straha, frustracija i sukoba, koji dugoročno vode u bolest.

HRANA MOŽE POMOĆI

Preosjetljivost na stres, koja je često praćena i povećanim apetitom, posljedica je manjka serotonina u organizmu, a lučenje tog neuroprijenosnika povećava se prilikom izlaganja djelovanju sunčevih zraka (eto objašnjenja zašto se tijekom ljeta obično svi osjećamo smirenije i vedrije). No, njegovo se lučenje, srećom, može potaknuti i unosom odgovarajućih nutrijenata u organizam. Jedan od njih je triptofan – komponenta proteina prisutnih u mahunarkama, mesu i svježim sirevima, koju mozak koristi za proizvodnju serotonina.

Važan je i magnezij, mineral kojim obiluju integralne žitarice, suho voće i čokolada za kuhanje, a koji omogućuje serotoninu da što bolje vrši svoj antistresni učinak. Osim toga, kako biste bili što smireniji i opušteniji, na vašem se jelovniku moraju naći i namirnice (poput mlijeka, jogurta i zelja) koje sadrže kalcij neophodan za pravilan prijenos živčanih impulsa, te namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama (losos i plava riba) čije je antistresno djelovanje dokazano brojnim istraživanjima. Takve namirnice možete pronaći u svakom Intersparu, a ako ste osjetljivi na neke namirnice ili tražite veganske alternative posjetite Muller, dm ili bio&bio.

ISPROBAJTE NOVE MIRISE I ZAČINE

Mirisi i začini koje koristite u svakodnevnoj kuhinji uvelike mogu pomoći i pri opuštanju tijela i duše nakon napornog dana i izloženosti raznim stresnim situacijama. Evo koje će biljke pomoći u opuštanju, a neke od njih možete pronaći u trgovinama kao što je primjerice Harissa:

Pasiflora: poboljšava rad živčanog sustava, uklanja stres i anksioznost
Kamilica: ima mnogobrojne pozitivne učinke na zdravlje, a između ostalog ima i snažno umirujuće djelovanje
Matičnjak: to je ejdna od biljaka koja iznimno dobro djeluje u situacijama stresa i napestosti. Pomaže kod nesanice, ublažava napetost i stres
Valerijana: od davnina se koristi za liječenje nesanice, uklanja napetost i ublažava depresiju
Lavanda: njezin miris ima umirujuća svojstva, ona odlično djeluje na stanja poput depresije, nesanice i anksioznosti.

JOŠ MALIH RITUALA KOJI MOGU POMOĆI

Čitanje knjiga, slušanje opuštajuće glazbe, mirisne svijeće, tuširanje mlakom vodom, priprema finog jela, gledanje filma, šetanje prirodom – sve to mogu biti mali rituali koji će vam pomoći da se brzo vratite u stanje smirenosti. Pomoći može i shopping u društvu prijateljice, odlazak na kavu ili kino, prepričavanje dogodovština. Mnogim osoba u borbi protiv stresa pomaže nešto slatko. Ako izbjegavate slatka rješenje, posegnite za čajem – šalica čaja od lipe, valerijane, lavande opustit će cijelo tijelo.

Svi navedeni antistres proizvodi dostupni su u trgovinama Arena Centra.

Više savjeta i ideja o zdravijoj prehrani potražite u našem SPECIJALU

Sadržaj je nastao u suradnji s Arena Centrom

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube