Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

arhitektura

Arheološki ostatci pored Rijeke pretvoreni su u vidikovac i ljetnu pozornicu o kojoj pišu i strani mediji

Novu ljetnu pozornicu projektirao je Nenad Fabijanić, a vjerujemo kako će mnogima postati omiljena destinacija zbog sadržaja koji će ponuditi

U Kastvu kraj Rijeke, na arheološkim ostacima barokne jezuitske crkve Crekvina, nedavno je izgrađena Ljetna pozornica čiji projekt potpisuje arhitekt Nenad Fabijanić. Stariji arhitektonski elementi nikad dovršene crkve, koji datiraju u 18. stoljeće, poslužili su tako kao okvir i inspiracija za pozornicu koja će tijekom ljeta služiti kao glavni punkt za događaje u okviru Kastavskog kulturnog leta, jedne od najdugovječnijih kulturnih manifestacija na Kvarneru čiji program obuhvaća glazbene, dramske, izložbene, filmske, književne, obrazovne i druge sadržaje. U ostalim mjesecima novoizgrađena pozornica, o kojoj su nedavno pisali i Archdaily te Designboom, služit će kao javni vidikovac, pa će tako ostaci stare crkve odsad ‘živjeti’ tijekom cijele godine.

Kameni zidovi barokne crkve tvore svojevrsnu prostornu ‘školjku’ i impresivan okvir za arhitektonsku intervenciju, omogućujući jedinstveno prostorno iskustvo za publiku koja će u ovom ambijentu moći uživati na nizu javnih i kulturnih događanja. U ovu ‘ljušturu’ umetnut je čelični volumen, koji materijalom i strogom geometrijskom formom stvara snažan kontrast starijoj konstrukciji. Međutim, upravo u ovoj vizualnoj dihotomiji, kako piše Vizkultura.hr stimulira se direktan dijalog između suvremene i povijesne arhitekture.

Zahvaljujući novoj intervenciji stvorena je multifunkcionalna terasa kojoj se pristupa pomoću spiralnog stubišta, pa je visoka razina koncepcije projekta postignuta ne samo u estetskom, već i u funkcionalnom smislu. Premda je pozicija terase bila uvjetovana zadanim tlocrtom starije crkve, novi je objekt smješten na idealnom mjestu s čijeg vrha posjetitelji mogu nesmetano uživati u atraktivnom pogledu na okolni krajolik. Kako izgleda ovaj impresivni projekt donosimo u nastavku.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba