NOVO MJESTO

Al Dente je novi restoran u najužem centru za koji trebate znati. Probali smo pizzu, salate i tjestenine

Namirnice nabavljaju od malih proizvođača, sami rade svoju tjesteninu, a receptura tijesta za pizzu sasvim je posebna

Ako ste ovih dana prošetali Bogovićevom, vrlo ste vjerojatno vidjeli da je postala bogatija za jedan suvremeno uređeni restoran. Na adresi Bogovićeva 5 smjestio se Al Dente, čija se ponuda bazira na tjesteninama i pizzama, ali nude još i salate, dnevna jela, kao i dry-age steakove koji će postepeno biti sve zastupljeniji. Kako nam je u razgovoru rekao jedan od vlasnika, ideja iza otvaranja ovakvog mjesta prilično je jednostavna; jedna od glavnih zagrebačkih ulica u kojoj se uvijek nešto događa, zaslužuje i promišljeni ugostiteljski koncept.

Sandro Lendler

Spominje i kako su menije napravili samo zato što su ljudi na njih navikli, dok im je krajnja želja postići da ih gotovo i nema, da se radi hrana od namirnica koje su taj dan dostupne, koje prate sezonu. A kvalitetu namirnica apostrofira još jednom, i priča kako apsolutno sve namirnice koje su moguće uzimaju od OPG-ova i malih proizvođača, uključujući i male, autentične talijanske mljekare. Isto tako, valja spomenuti, ovdje vrijedi navratiti i samo zbog kave. Al Dente nudi poznatu domaću Hug & Punch specialty kavu koju potpisuju Domagoj Trusić i Nikola Žiganto.

Prostor je konceptualno podijeljen na dva dijela

Sandro Lendler

Prostor je podijeljen na dva dijela, odnosno kata; na donjem je kuhinja u kojoj se rade pizze, a na gornjem sve ostalo, iako sve s menija možete naručiti u bilo kojem dijelu restorana. U filozofiju njihove pizze uputio nas je pizza majstor Enes Hrnjić. “Naša je pizza zaista drugačija. Svi u Hrvatskoj rade klasičnu napoletanu, a mi smo se odlučili za napoletanu canotto, s debljim rubovima. Ne koristimo zero zero brašno, već ono zero, dakle drugačiji tip brašna. U naše tijesto ide velika hidratacija, između 70 i 75 posto vode. I što posebno moram naglasiti, uspjeli smo napraviti tijesto s nevjerojatno malom količinom kvasca, kao i to da fermentacija traje najmanje 48 sati”, pojasnio nam je. Potvrđuje da su sastojci na pizzi prvorazredni, a poneki su i prilično neobični. Od sira fior di latte koji u već spomenutoj talijanskoj mljekari rade ručno, burrate, cijelih artičoka koje će poslužiti kao dio nadjeva, carpaccia od tune, ali i cvijeta tikvice i kreme od buče, što doista još nigdje nismo vidjeli.

Sandro Lendler

Chef Robert Horvat, na gornjem nam je katu pak ispričao više o tjestenini. “Prije svega, valja naglasiti glavnu posebnost naše tjestenine, a to je da je mi radimo sami. Naša je tjestenina, u odnosu na onu kupovnu naprosto bolja, ukusnija i kraće se kuha”, priča nam i pokazuje veliki lonac tradicionalne domaće šalše, rađene od San Marzano rajčica, kao i bočice provjerenih maslinovih ulja, jaja s domaćih farmi koja u kombinaciji s durum brašnom čine spomenutu tjesteninu; od pappardella, preko špageta i bucatina, pa sve do linguina i fettucina. Nakon svega što smo od ekipe iz ovog restorana čuli, nije nam preostalo drugo nego da kušamo nekoliko jela.

Probali smo nekoliko jela i doista uživali u okusima

Bresaola
Sandro Lendler

Pizza Bresaola donosi klasičnije okuse (San Marzano rajčica, bresaola, rikola, burrata, krema aceto balsamico, grana padano, crne kalamata masline, ekstra djevičansko maslinovo ulje, 85 kuna) i vrlo je ukusna, dok nas je pizza Fior di Zucca (krema od buče, cvijet tikvice, crvena Datterino rajčica, burrata, crne kalamata masline, krema aceto balsamico, 90 kuna) ugodno iznenadila neočekivanom kombinacijom namirnica koja funkcionira dosta dobro.

Fior di Zucca
Sandro Lendler

Kušali smo još i Pappardelle Caprese (tjestenina, mozzarella, cherry rajčica, svježi bosiljak, 68 kuna), comfort tanjur s obilnim komadima sira za kojim bismo ponovno posegnuli bilo kad (i kakav nismo sigurni da možemo pronaći na kojem drugom mjestu u Zagrebu), kao i Salatu od marinirane piletine (zelena salata, piletina, panceta, paprika, cherry rajčica, kukuruz, jogurt dresing, 68 kuna), koja je savršeni cjeloviti proljetno-ljetni obrok. Sve u svemu, zaključujemo da ovdje briga o porijeklu namirnica nije floskula, a kako su cijene i porcije vrlo korektne, predviđamo i da će se gosti u Al Dente vraćati. Kako nam je vlasnik rekao na kraju razgovora, već su sad u pozitivnom šoku koliko su dobro prihvaćeni. Radno vrijeme je svakog dana od 9 do 23 sata.

Pappardelle Caprese
Sandro Lendler
Salata s mariniranom piletinom
Sandro Lendler

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube