Božićni ručak

Ako želite pripremiti puricu s mlincima, predlažemo vam da odmah ukradete recept Tomislavu Špičeku

Naravno da ne možemo zamisliti božićni ručak bez purice s mlincima. Imamo super recept Tomislava Špičeka

Blagdanski ugođaj čini mnogo toga: svečani stolnjak, svijećnjaci, adventski vijenčić, zvjezdice, igra crvene, zlatne i zelene, čaše na visokim stalcima… Ali, složit će se svi, nema pravog božićnog ugođaja bez sočne purice s mlincima. Ova tradicionalna hrvatska delicija jedan je od važnijih razloga zašto je baš božićni ručak najiščekivaniji gastronomski trenutak u godini. Kada se oko stola – na kojem je servirana purica s mlincima – okupi cijela obitelj, počinje prava čarolija.

Ako ste ove godine odlučili zabljesnuti u ulozi domaćice ili domaćina te pripremiti savršenu puricu s mlincima, treba vam provjereni recept za pripremu ovog blagdanskog jela. Stoga smo odlučile taj uistinu važan zadatak provjeriti Tomislavu Špičeku, jednom od najpoznatijih kuhara u Hrvatskoj. Evo, kako on priprema svoju legendarnu puricu s mlincima. Ukradite Špičeku recept!

Božićna purica s mlincima by Špiček

Što vam treba (za šestero osoba):

  • 1 svježa purica (oko 3 kg)
  • 2 glavice luka
  • svinjska mast
  • sol
  • 500 g mlinaca

PURICA:

  1. Puricu dobro operite, posušite, posolite s unutarnje i vanjske strane, stavite je na rešetku od pećnice te ispod stavite pleh za pečenje kako bi mast tijekom pečenja kapala u njega.
  2. U lončiću zagrijte četiri velike žlice masti. Pustite da se mast jako zagrije (pripazite da ne zagori) te zalijte vrelu mast po purici. Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaramo pore na površini kože i čuvamo sočnost purice tijekom pečenja.
  3. Vežite kuharskom špagom purici noge kako bi zadržala lijep oblik. 
Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte s 0,5 l tople vode.
  4. Puricu tešku oko tri kilograma pecite dva sata uz stalno podlijevanje masnoćom. Važno je da puricu pečete na 240 stupnjeva prvih 15 minuta, a potom smanjite pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih.
  5. Nakon dva sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.

MLINCI:

  1. U lonac ulijte oko litru neposoljene vode (ovisno koliko mlinaca pripremate).
  2. Mlince natrgajte na manje komade i stavite ih u posudu, zalijte ih proključalom, posoljenom vodom pa pričekajte tri, četiri minute da omekšaju, a zatim ih procijedite. U tavici zagrijte mast od pečenja, ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe. Čim mlinci “upiju” masnoću maknite ih s vatre.
  3. Najukusniji mlinci su oni koji se malo “zapeku”, a da se pritom ne zalijepe.
  4. Uživajte u ovoj tradicionalnoj božićnoj deliciji.

Više recepata možete potražiti na: https://dobartek.spar.hr

 

U suradnji sa Sparom