FILM

Ako ste željni dokumentaraca donosimo vam nekoliko odličnih koje gledati za vikend

Fyre, Inventor i Take your pills samo su neki od dokumentaraca koji bi vam se mogli svidjeti

Ako ste pregledali sve serije koje vas zanimaju, a nemate volje ovih dana ići u kino, možda ne bi bilo loše da pogledate neki dobar dokumentarac. Na online servisima nalazi se puno jako dobrih, novijih i starijih o poznatim zvijezdama, propalim projektima i jednostavno, društvenim stanjima. Ako kroz vikend želite pogledati nešto malo drugačije, imamo par dosta dobrih koje možete pogledati.

Fyre, 2019.

Vrijeme trajanja: 1:37 minuta
Ocjena na IMDB-u: 7,3
Gdje gledati: Netflix

Sigurno ste čuli o nevjerojatnom glazbenom festivalu koji se zapravo nikada nije dogodio. Ovaj dokumentarac prati priču osnivača Billya McFarlanda koji je u roku 48 sati rasprodao koncert koji se na kraju nikada nije dogodio. Ideja o festivalu probudila je američku mladež, a sve je bilo u potpunosti lažno, od karata, izvođača do sponzora.

Inventor: Out of blood in Silicon Valley

Vrijeme trajanja: 1:59 minuta
Ocjena na IMDB-u: 7,1
Gdje gledati: HBO

Ovaj dokumentarac Alexa Gibneya prati priču o propadanju jedne od najvećih tvrtki Theranos, jednom multimilijunaškoj kompaniji u vlasništvu Elizabeth Holmes. Elizabeth Holmes napustila je Stanford kako bi započela svoj biotehnološki orijentirani pokret u Silicijskoj dolini. Theranos je trebao revolucionirati industriju analize krvi tako da bi ljudi uz samo jednu kap krvi mogli dobiti potpuni dijagnostički pregled svog zdravlja. Jedini problem je bio – tehnologija nikad nije uspjela. The Inventor pokazuje što se događa kada lažete da ste uspješni prije nego zaista i uspijete.

Take your pills, 2018.

Vrijeme trajanja: 87 minuta
Ocjena na IMDB-u: 6,4
Gdje gledati: Netflix

Ovaj intrigantan dokumentarac istražuje kako su tablete kao što su Adderall i ostali stimulansi postali toliko dostupni. Također se na zanimljiv način istražuje povijest tableta te koliko ih i zašto mladi toliko trebaju. U dokumentarcu postoje i brojne reference na današnju pop kulturu te se povezuje ista s korištenjem tableta.

Arthur Miller: Pisac, 2018.

Vrijeme trajanja: 1:38 minuta
Ocjena na IMDB-u: 7,2
Gdje gledati: HBO

Dramski pisac Arthur Miller jedan je od najvažnijih Amerikanaca ikad. Njegove predstave Smrt prodavača, Crucible, All my sons pomogle su razviti modernu američku književnost i umjetnost. Ovaj dokumentarac upravo prati život ovog fascinantnog pisca koji je umro 2005. godine i to iz perspektive njegove kćeri Rebecce Miller koja je ujedno i redateljica filma.

David Bowie: Zadnjih pet godina, 2018.

Vrijeme trajanja: 1:30 minuta
Ocjena na IMDB-u: 7,4
Gdje gledati: HBO

David Bowie bio je vrhunski showman do kraja svog života. Dokumentarac o posljednjim godinama njegovog života producirao je Francis Whately. Film pokriva velike projekte iz njegova života, uključujući njegove glazbene i privatne uspjehe, kao i njegov rad na mjuziklu Lazarus te albumima Next Day i Blackstar. Ovaj film je objavljen na datum njegovog 71. rođendana.

13th, 2016.

Vrijeme trajanja: 1:40 minuta
Ocjena na IMDB-u: 8,2
Gdje gledati: Netflix

Ovaj dokumentarni film iz 2016. godine producirala je Ava DuVernay. Za njega je osvojila Emmy nagradu i bila nominirana za Oscara. Film opisuje zlouporabu pravosudnog sustava protiv crnaca, opisujući slučajeve institucionaliziranog rasizma te prikazuje koliki je to problem u Americi. Film istražuje kako zatvori i zatočenički centri ostvaruju dobit od besplatnog rada u zatvoru, uglavnom crnaca te postavlja pitanje, je li ropstvo zaista mrtvo.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba