LJEPOTA

Sadržaj omogućava Poliklinika Milojević

Želite ukloniti mrlje od sunca ili tetovažu? Naš ugledni estetski liječnik otkriva na što je potrebno paziti

Ove je tretmane najbolje raditi u jesen kad se više ne izlažemo jakom suncu

Mentalno smo se već pripremili za odlazak ljeta i toplih sunčanih dana. No ono s čim se nikako ne možemo pomiriti su tragovi ljeta koji ostaju vidljivi na koži. Najčešće je riječ o hiperpigmentaciji – kožnom problemu koji se javlja kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu. Karakteriziraju ga svijetlo do tamno smeđe mrlje koje se pojavljuju na tijelu i licu u obliku pjegica, točkica i flekica, a mogu varirati u veličini.

Hiperpigmentacijske promjene nastaju zbog prekomjerne proizvodnje melanina, pigmenta koji našoj koži daje boju. Postoji nekoliko raznih vrsta hiperpigmentacija, a doktor Nikola Milojević, naš poznati estetičar, izdvojio je tri bazične i tipične grupe:

  • postinflamatorne hiperpigmentacije, koje nastaju nakon nekog upalnog procesa, akni, lasera ili neke traume na koži,
  • age spots – hiperpigmentacije koje se javljaju s godinama, a mogu biti na rukama i na licu te
  • melazme – hiperpigmentacije koje se mogu pojaviti zbog previše izlaganja suncu i hormonalnih razloga, kao što je trudnoća.

Doktor Milojević ističe da su najtipičnije i najučestalije one hiperpigmentacije koje se javljaju nakon prevelikog izlaganja suncu i zbog hormonalnih promjena.

Doktor Nikola Milojević i Stefano Vertue iz tvrtke Lumenis 
Foto: Poliklinika Milojević

Estetski, a ne zdravstveni problem

Hiperpigmentacijske mrlje mogu se pojaviti u osoba svih tipova kože, no češće pogađaju odrasle osobe svijetle puti. Važno je istaknuti kako je ovaj kožni problem u potpunosti bezopasan po zdravlje, no ipak velik broj osoba želi ga ukloniti iz estetskih razloga.

“Koža je najveći organ u tijelu i ona zbog pušenja, zagađenja i sunca stari, postaje suha i puna pigmentacija, što joj daje stariji izgled, a ten čini neujednačenim,” pojašnjava doktor Milojević, koji napominje da se hiperpigmentacijske mrlje od sunca mogu najbolje spriječiti korištenjem zaštitnog faktora, ograničenim izlaganjem kože suncu te nošenjem šešira i sunčanih naočala tijekom ljeta

Liječenje hiperpigmentacije

Nastale hiperpigmentacije mogu se tretirati različitim preparatima i tretmanima, kao što je tretman krvnom plazmom. “Poznato je da krvna plazma liječi sva oštećenja od sunca i tako indirektno može pomoći manjim hiperpigmentacijama,” govori doktor Milojević te ukazuje na to da postoje one hiperpigmentacije koje nije moguće ukloniti na taj način. Estetska tehnologija je strelovito napredovala posljednjeg desetljeća. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je PiQo4laser, novu revolucionarnu lasersku tehnologiju koja može ukloniti baš sve vrste hiperpigmentacija, ali i tetovaže. Spomenuti laser, za razliku od onih starije generacije koji su koristili nanosekunde, koristi i nano i pikosekunde. Evo o čemu se radi.

“To je apsolutno najbolja tehnologija za uklanjanje hiperpigmentacija i svih pigmentnih problema, kao što su i tetovaže. PiQo4 laser drugačiji je od drugih zato što manje boli i manje su nuspojave, a rezultati su brži i učinkovitiji zahvaljujući piko valovima. Druge lasere, koji imaju nanovalove, možemo zamisliti kao ogromnu kuglu koja razbija zid kad se ruši zgrada, dok su piko valovi mnogo precizniji i oni te srušene zidove pretvaraju u prah. Upravo je zato PiQo4 laser bolji jer na precizniji način može razbiti hiperpigmentaciju i ukloniti je iz tijela,” objašnjava Milojević.

Nadusnica prije i poslije tretmana PiQo4 laserom 
Foto: Poliklinika Milojević

Ovaj popularni estetski liječnik savjetuje da je tretmane uklanjanja hiperpigmentacije najbolje napraviti nakon ljeta, kad više nismo preplanuli i ne mislimo se izlagati suncu. Za uklanjanje je, kaže, potrebno između jednog i četiri tretmana. Neke hiperpigmentacije mogu nestati nakon samo jednog tretmana, ali za neke je potrebno ponoviti postupak više puta.

Postupak traje svega nekoliko minuta

Sam tretman traje ovisno o tome koja je količina hiperpigmentacije, ali najviše nekoliko minuta. Jako je brz i relativno bezbolan, a rezultati su trajni onoliko koliko osobe nakon tretmana štite svoju kožu. Doktor Milojević upozorava da nijedan tretman ne može zauvijek ukloniti hiperpigmentacije, pa tako ni ovaj: “Ako se pacijent i dalje previše izlaže suncu, ne koristi zaštitni faktor i ne štiti se, hiperpigmentacije se mogu vratiti. Neki nam se pacijenti vraćaju nakon svakog ljeta. No postoji mogućnost da se neke hiperpigmentacije, koje pacijent ima godinama, neće vratiti nakon uklanjanja laserom.”

Stoga je nakon tretmana PiQo4 laserom potrebno izbjegavati izlaganje suncu, redovito čistiti kožu i štititi je vitamin C serumima te je njegovati različitim tretmanima, kao što je, primjerice, tretman krvnom plazmom.

Uklanjanje tetovaža

Osim hiperpigmentacijskih mrlja, ova je tehnologija vrlo učinkovita i u uklanjanju tetovaža. “PiQo4 laser može ukloniti sve boje tetovaža, što ostale Q-Switched tehnologije nisu mogle napraviti. Druga velika prednost ovog lasera je to što su oporavak, otekline, crvenilo i krvarenja mnogo manji u odnosu na druge lasere. Dosad smo već napravili nekoliko stotina tretmana uklanjanja tetovaža i rezultati su nam fantastični,” govori Milojević.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Poliklinika Milojevic (@poliklinika_milojevic)

Otkriva da velike tetovaže mogu nestati u 80 do 90 posto slučajeva već nakon jednog ili dva tretmana. Tako je, kazuje, tetovaže od 10 centimetara moguće ukloniti za samo tri do četiri minute. Prije tretmana nanosi se anestetska krema ili se injektira anestezija onim pacijentima koji imaju malo manji prag boli, zbog čega bi cijeli proces trebao biti bezbolan. Ono što PiQo4 laser razlikuje od drugih je i to što nakon tretmana tetovaža skroz nestaje bez velikog rizika za tragove ili ožiljke kasnije.

Leđa na kojima je velika tetovaža prije tretmana i nakon jednog tretmana PiQo4 laserom 
Foto: Poliklinika Milojević
Sadržaj nastao u suradnji s Poklinikom Milojević.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube