Look

Stres, hormoni i još nekoliko razloga zašto koža izgleda starije. Ali sve je ok, sve se može riješiti

Zagledate li se koji puta u zrcalo i pomislite da izgledate starije nego jučer? Bojite li se da vam koža stari brže nego što bi trebalo, krivac za to vam je možda ispred očiju

Ono što jedemo i stres utječu na kožu pa je tajna lijepe, zdrave i mlađe kože prepoznavanje onoga što joj šteti i prestanak sa nekim navikama. Želite li imati lijepu kožu morate stvoriti okruženje da se to desi i u našem tijelu i u psihi, piše Prevention.

Stres je dio života, ali previše stresa iscrpljuje hranjive tvari koje su nužne za zdravu kožu. Pod stresom tijelo koristi različite nutrijente, uključujući magnezij i C vitamin za stvaranje hormona stresa, kortizola, adrenalina i noradrenalina da bi se moglo nositi sa stresom. A magnezij i C vitamin su važni za sintezu kolagena. Ako prolazite stresno razdoblje, nutricionistica Dana James iz New Yorka savjetuje da dnevno uzmete 1000 do 2000 mg C vitamina, 400 mg magnezija i B kompleks.

Hormoni

Imate li PMS ili ulazite u menopauzu pa često konzumirate rafinirane ugljikohidrate da bi popravili raspoloženje i podigli energiju, izazivate pojačano lučenje inzulina. Rezultat toga su upale u tijelu i proizvodnja enzima koji razgrađuju kolagen i elastin, a to stvara sve više bora na koži. Ovakav način prehrane remeti ravnotežu estrogena i testosterona.

Držanje podalje od rafiniranih šećera je prvi korak ako želite popraviti hormonsku neravnotežu. Za spriječavanje žudnje za slatkom hranom, morate izlaz naći u neprehrambenim rješenjima. Želite li blistavu kožu, kada imate potrebu za slatkim, posegnite za nečim što vas veseli osim hrane. Glazba, možda. Plešite na omiljenu pjesmu 3 minute i želja za slatkim će vas proći, savjetuje James.

San

Stanice se najbolje pomlađuju dok spavamo. Spavate li premalo, ili san nije dubok, prekidate proces. To povećava i lučenje grelina, hormona gladi. Manje od 6 i pol sati sna povisuje grelin i zbog toga se budite gladni. Zbog grelina imamo i navale potrebe za hranom koja je bazirana na ugljikohidratima.

Uspostavite rutinu odlaska na spavanje da bi osigurali noćni odmor. Meditirajte desetak minuta da bi umirili misli i uzmite 400 mg magnezija. Studija iz 2012. godine utvrdila je da odrasle osobe koje pate od nesanice, uzimajući dnevnu dozu magnezija zaspu brže i spavaju dulje.

Alkohol

Alkohol dehidrira i tjera tijelo da troši zalihe B vitamina i magnezija koji su nužni za zdravu i lijepu kožu. I utječe na neurotransmiter koji nas sprema da utonemo u san.

Slijedeći puta kada uvečer izlazite, ne pijte više od 2 pića, a između njih čašu vode. Prije odlaska u krevet uzmite B vitamin da bi pomogli metaboliziranju alkohola, i opet magnezij.

Masti i ulja

Ne treba svaka žena više masti u prehrani. Ako vam je koža suha i lako puca i ako izbjegavate masti, možda postoji veza. Stanična membrana, uključujući i stanice kože, napravljena je od stanične masti. Esencijalne su omega 6 i omega 3 masne kiseline. Trudite se unositi minimalno procesuirane izvore masti, kokosovo ulje, chia sjemenke, maslinovo lulje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba