MODA

Roxanne Lowit i revolucija backstage fotografije

Poznata fotografkinja preminula je u utorak, 13. rujna u New Yorku

Roxanne Lowit, legendarna američka fotografkinja čije su backstage fotografije svim ljubiteljima mode urezane u podsvijest, preminula je u Westchester Medical Centeru u Valhalli, New York, u srijedu 13. rujna. Imala je 80 godina. “Roxanne je žena koja je vjerovala u magiju. Bila je sjajno, kreativno svjetlo. Divna prijateljica koja je obogaćivala živote drugih na razne načine – mnogi su je voljeli i jako će nam nedostajati”, objavljeno je u priopćenju o njezinoj smrti na službenom Instagram profilu. Lowit je bila jedna od najpoznatijih fotografkinja tijekom osamdesetih u New Yorku, a ispred njenog su objektiva između ostalih stajali Andy Warhol, Salvador Dali, Yves Saint Laurent, Madonna i Kate Moss.

Lowit je rođena u New Yorku 22. veljače 1942. Kao i mnogi njezini, danas vrlo poznati vršnjaci među kojima su Calvin Klein i Carolina Herrera, Lowit je pohađala Fashion Institute of Technology u New Yorku. Karijeru je započela u sedamdesetima kao tekstilna dizajnerica radeći za dizajnere među kojima su bili Donna Karan, Jean Muir i Scott Barrie. No, nešto ju je vuklo k fotografiji pa joj je njen prijatelj, poznati ilustrator Antonio Lopez darovao fotoaparat Instamatic 110 i Lowit je počela fotografirati.

TJEDAN MODE U PARIZU BIO JOJ JE PRVI ANGAŽMAN

U početku se zabavljala fotografirajući vlastiti dizajn u backstageu prije revija. Modna urednica Annie Flanders koja je također preminula ove godine, vidjela je te fotografije i angažirala je da prati Tjedan mode u Parizu za SoHo News za koji je tada radila. Lowit je za tu prigodu nabavila novu Nikon 35mm kameru s kojom je naučila baratati na letu od New Yorka do Pariza ne sluteći da će joj taj put sasvim promijeniti život. Njezina prijateljica Jerry Hall vodila ju je u backstageve na revijama tijekom čitavog Tjedna mode, a definirajući moment za nastavak njezine karijere dogodio se na vrhu Eiffelovog tornja. Lowit je tamo upoznala Anyja Warhola i Yvesa Saint Laurenta s kojim je stvorila odnos koji je njezinu karijeru obilježio zauvijek.

Kad se vratila u New York, dala je otkaz i posvetila se isključivo fotografiji. Saint Laurent pozvao ju je u svoj unutarnji krug prijatelja i suradnika, a Lowit je za njega fotografirala muze među kojima su bile Loulou de la Falaise i Nan Kempner kao i raskošne tulume koje je Saint Laurent pripremao od Pariza do Marakeša. Lowit je 2014. objavila knjigu pod nazivom Roxanne Lowit Photographs Yves Saint Laurent u kojoj je okupila fotografije nastale tijekom njihova prijateljevanja. Predgovor za knjigu napisao je njegov dugogodišnji partner Pierre Berge izjavivši da je fotografkinja uvijek bila uz njih čak i kad je nisu primjećivali. Rezultat toga je bogata fotografska dokumentacija karijere jednog od najvažnijih dizajnera u povijesti mode koji je svijet napustio 2008. godine.

TRI DESETLJEĆA MODNE FOTOGRAFIJE

Lowit je ostala najzapamćenija po backstage momentima koje je tako vješto lovila i iz kojih su nastale neke od najlegendarnijih modnih fotografija. Modu je fotografski počela pratiti u sedamdesetima kada je snimila neke od legendarnih fotografija Jerry Hall i Pat Cleveland. A nastavila je to činiti kroz čitave osamdesete i devedesete u kojima je pak svjedočila usponu supermodela i snimila neke od najpoznatijih neslužbenih fotografija Naomi Campbell, Linde Evangeliste, Christy Turlington i Kate Moss.

No, Lowit nije snimala samo modu i modele. Pred njezinim objektivom našli su se i glazbenici David Bowie, Madonna, Iggy Pop, Cher, Debbie Harry i Grace Jones, zatim umjetnici Salvador Dali, Andy Warhol i Jean-Michel Basquiat, dizajneri Karl Lagerfeld, Gianni i Donatella Versace, Marc Jacobs, John Galliano čiji je rad za Dior pratila u backstageu i o tome objavila dvije knjige i mnogi drugi. Osim fotografskih knjiga iza kojih je sama stajala, o njoj je snimljen i dokumentarni film pod imenom Roxanne Lowit Magic Moments, objavljen 2016. godine. Posvećeno joj je i nekoliko izložbi, a njezini su radovi uključeni u najpoznatije svjetske muzeje među kojima su njujorški Met, Victora&Albert u Londonu, Muzej moderne umjetnosti u Moskvi i modni muzej Kobe u Japanu.

 

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube