OSOBNI STIL

Ovaj modni dizajner zna sve skrivene kutke interneta za lov na dizajnerske komade. Otvorio nam je vrata svog ormara

Duje Kodžoman diplomirani je modni dizajner iz Šibenika, trenutačno na doktoratu iz modnog dizajna u Ljubljani, a iza sebe ima više od 20 skupnih izložbi i 6 samostalnih izložbi. Svoja znanja i vještine ovih dana dijeli sa studentima Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu gdje radi kao asistent uz profesoricu Jasminku Končić na katedri za modni dizajn. A osim profesionalno, modom se rado bavi, i poigrava, i privatno. Njegov je osobni stil odraz te igre koja rezultira, iako gotovo uvijek crnima, vrlo zanimljivim odjevnim kombinacijama koje je teško ne zamijetiti.

Voli dizajnerske komade i uvijek pronađe neki specifičan u bespućima online trgovina. Otvorio nam je vrata svog ormara, pokazao pet odjevnih kombinacija i otkrio omiljene adrese za online shopping.

Y-3 šilterica i bandana, Issey Miyake T-shirt, Medea torba, Uniqlo hlače, Acne Studios cipele
Aleksandar Selak

ODIJEVANJE NADILAZI GRANICE ZAŠTITE TIJELA

“Prije otprilike osam godina, postepeno sam prestao nositi odjeću u boji. Danas uz nekoliko bijelih košulja i par modrih odjevnih predmeta moj ormar je preplavljen crnom odjećom”, priča Duje. “Često su konstrukcijski zanimljiva odjevna rješenja lišena kolora i rekao bih da se na njima uz bazične komade temelji moj stil. Nije to neki rijetko viđen stil, mislim da ga je moja prijateljica uspješno okarakterizirala kad ga je nazvala “stilom arhitektica koje vole dekonstrukciju”. Međutim, čak i ukoliko razgovaramo o dekonstrukciji na razini njezine ispravne definicije, a ne dekonstrukciji kao neujednačenim rubovima odjevnog predmeta, visećim koncima i sličnim elementima, rekao bih da sam skloniji nošenju bazičnih odjevnih predmeta od kvalitetnih materijala koji su dobro konstruirani.”

Simone Rocha x H&M košulja, Maison Martin Margiela hlače, Sunnei tenisice, Yohji Yamamoto naočale

Odjeća mu je, kaže, gotovo beiznimno crna pa mu nije teško kombinirati komade iz ormara, ali zato se voli poigrati modnim dodacima i cipelama kod kojih nerijetko bira i jarke boje. “Ne treba mi dugo vremena da složim kombinaciju. Uvelike mi pomaže činjenica da nosim samo crnu odjeću. Taj filter vezan uz boju mi uštedi gomilu vremena prilikom kupnje. Ali iznenađujuće dugo vremena ipak potrošim na usklađivanje različitih nijasni crne. Često zaključim da pojedina nijansa crne nikako ne funkcionira s nekom drugom, pa zbog toga imam košulje za koje mislim da su koloristički usklađene samo s jednim modelom hlača, i samo s njima ih i nosim.”

Simone Rocha x H&M košulja, Maison Martin Margiela hlače, Sunnei tenisice, Yohji Yamamoto naočale
Aleksandar Selak

Odijevanje je za njega, nastavlja, mnogo više od pukog pokrivanja tijela. “Za mene odijevanje nadilazi granice zaštite tijela, i bez obzira na to što mu je to primarna funkcija meni je istoznačnica odijevanju estetski izričaj. Radi se o izričaju na temelju kojega donosimo stavove i zaključke o drugoj osobi. Nismo svjesni koliko je različitih elemenata inkorporirano u naše odijevanje i koliko je moda interdisciplinarno područje koje inspiraciju crpi iz najrazličitijih sfera ljudskog djelovanja.”

Simone Rocha x H&M košulja, Yohji Yamamoto naočale
Aleksandar Selak

MANJE POZNATE ONLINE TRGOVINE SKRIVAJU PRAVE DRAGULJE

Kao netko tko se profesionalno i privatno bavi modom, Duje se pojedinim brendovima divi, no ne bi ih mogao i sam nositi. “Često radim distinkciju između brendova čiji dizajn izrazito cijenim i brendova čiji dizajn mislim da mogu iznijeti. Obje kategorije zadovoljavaju Maison Margiela i Botter, naravno, kad mi financijske mogućnosti dozvoljavaju da se mogu počastiti s njihovom odjećom.”

Acne studios polo majica, Uniqlo hlače, Prada tenisice, Botter šilterica, Jacquemus naočale, Arket torba
Aleksandar Selak

“U zadnje dvije godine gotovo sve moje kupnje su bile online. Uglavnom se radi o provjerenim trgovinama kao što su Farfetch, Voo Store, LN-CC i Luisaviaroma. Od high street brendova preferiram Weekday, a što se tiče manje poznatih online trgovina tu bih spomenuo Henrik Vibskov Boutique i Ivisionari – trgovinu s odličnom selekcijom sunčanih naočala. Kod njih sam nakon dugotrajne potrage pronašao Jacquemus naočale koje sam dugo želio i koje su posvuda bile rasprodane.”

I oni koji žele poslati poruku da ih nije briga za odijevanje trebaju biti svjesni da je i taj trend u nekom trenutku postavila industrija

U odijevanju, dodaje, nema uzore, no na društvenim mrežama rado prati stil Jonathana Haydena i Andrewa Georgiadesa. A na moje pitanje jesu li društvene mreže uništile osobni stil i kako utječu na njega, kaže: “Nikad odijevanju ne pristupam na razini kopiranja tako da čak i kad vidim neki odjevni predmet koji želim posjedovati u konačnici je on uvijek iskombiniran na posve drugačiji način.”

Acne studios polo majica, Botter šilterica, Jacquemus naočale, Arket torba
Aleksandar Selak

TRENDOVE POSTAVLJA INDUSTRIJA, A NE DRUŠTVENE MREŽE

Ne kopira kombinacije s društvenih mreža, ali ih ipak koristi kao izvor informacija iz modne industrije. “Ja od društvenih mreža u smislu informiranja o aktualnim trendovima imam koristi. Nekad sam prelijen pogledati čitave revije na Vogue Runwayju, i poprilično brzu i kvalitetnu informaciju dobijem od stranih modnih influencera.”

Weekday T-shirt, Prada bandana
Aleksandar Selak

“Mislim da oni ne utječu na formaciju mog stila na način da trend određene sezone moram posjedovati, ali zasigurno utječu na indirektnoj razini jer svi od nas nosimo odjeću koju je u jednom trenutku za nas odredila, osmislila i proizvela modna industrija. Čak i oni koji žele poslati poruku da ih nije briga za odijevanje trebaju biti svjesni da je i taj trend u nekom trenutku postavila industrija, a i danas pojedini brendovi zarađuju upravo na estetici nebrige i nemara.”

Pratiti modu danas nije zahtjevan pothvat. Imati prepoznatljiv stil rijetkima uspijeva

Što se tiče stila u Hrvatskoj, Duje smatra da mnogi prate modu, ali većina nema izgrađen stil. “Pratiti modu danas uistinu nije zahtjevan pothvat jer se na taj čin preplaćujete kupnjom high street brendova koji kopiraju aktualne modne trendove po značajno povoljnijim cijenama. Imati prepoznatljiv stil i biti dosljedan određenoj estetici ili pak konstantno eksperimentirati s modom je značajno teže, i mislim da u tome rijetki uspijevaju.”

Weekday t-shirt, Zara hlače, Acne studios mokasine, Prada bandana
Aleksandar Selak
Hugo Boss T-shirt, & Other Stories košulja, Wera torba
Aleksandar Selak
Hugo Boss T-shirt, & Other Stories košulja, Asos hlače, Raf Simons x Adidas tenisice, Wera torba
Aleksandar Selak