DIY

Napravile smo si multifunkcionalne lančiće za maske i naočale. Evo kako

Lančići za maske odnosno naočale jako su praktični, a zbilja ih je lako napraviti kod kuće

S obzirom na to da stanje s pandemijom koronavirusa još ne jenjava, čini se da ćemo maske u trgovine, pekare, ambulante i bolnice, pa i na poslu, nositi još neko vrijeme. S time smo se pomirili, no jedino što nam i dalje ide na živce je onaj trenutak kad izađete iz trgovine, skinete masku dok prošećete do druge ili tramvaja i nemate pojma kamo s maskom. Neki je onda objese o ručni zglob, drugi spremaju u plastične vrećice sa zatvaračem, a sve su popularniji i lančići za maske.

Radi se o onim retro lančićima kakve su nam bake nosile na naočalama kako bi ih bezbrižno mogle spustiti na prsa kad su gotove s radnjom za koju su im bile potrebne. Jako su praktični i mogu izgledati zbilja cool. A budući da se radi o zbilja jednostavnom modnom dodatku, odlučile smo napraviti vlastite lančiće od nule. Za to nam je trebalo tek par stvarčica i malo strpljenja za nizanje sitnih perli, a odmah smo napravile multifunkcionalni lančić koji ima i kukicu za masku i gumicu za naočale. Što smo sve koristile, kako je izgledao postupak i finalni rezultat pogledajte u nastavku.

Finalni rezultat, maska na lančiću 
Foto: Aleksandar Selak

Što trebate

perlice
flaks
kukice
gumice
škare

Gdje nabaviti i po kojoj cijeni

Sav smo pribor nabavile u jednom hobby shopu u Zagrebu. Ima ih zbilja puno u gradu stoga ne biste trebali imati problema s pronaženjem najbližeg (a možda već kod kuće imate perlice). Kukice su nas koštale po kunu po komadu (uzele smo ih 12), gumice po 30 lipa po komadu (uzele smo ih 12), kolut flaksa 5 kuna za komad, šarene perlice 5 kuna za jedan set (koristile smo ih četiri), dok su crne i bijele perlice bile 160 po kilogramu (koristile smo oko 80 grama). Od te količine na kraju smo izradile šest lančića.

Ukupno: 53,72 kuna za šest lančića

Trebale su nam metalne kukice, gumice, perlice, flaks, škare i maske 
Foto: Aleksandar Selak

KAKO NAPRAVITI LANČIĆ ZA MASKU I NAOČALE

Vezanje kukice na kraj flaksa
Aleksandar Selak

Nizanje perlica
Aleksandar Selak

Nizanje perlica
Aleksandar Selak

Za početak odrežite komad flaksa na željenu duljinu lančića. Na kraj mu čvrsto zavežite kukicu i gumicu i krenite nizati perlice. Kad ste gotovi na drugi kraj ponovno čvrsto zavežite kukicu i gumicu. I to je to.

Kukicom možete uhvatiti masku kako bi vam bilo lakše baratati njome dok obavljate shopping i izlazite iz trgovine u trgovinu ili kako je ne biste morali spremati tijekom pauze na poslu. A gumice možete navući na naočale i tako i njih držati oko vrata kako bi vam uvijek bile nadohvat ruke.

Kako nositi lančić na naočalama 
Foto: Aleksandar Selak
Kako nositi lančić na maski 
Foto: Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba