SKINCARE

Sadržaj omogućava CeraVe

Napokon smo pronašli kvalitetnu kremu za lice sa SPF-om koja se ne masti. Sastojci su odlični

Istražili smo što su UVA i UVB te testirali CeraVe hidratantni losion koji ima dodak SPF-a od 25

O važnosti SPF-a već smo mnogo puta pisali i zato nas uvijek veseli testirati nove proizvode. Ovaj put smo se odlučili za CeraVe, brend koji je na našem tržištu dostupan tek od veljače. Ovaj svjetski poznati brend svoje proizvode razvija u suradnji s dermatolozima i čvrsto vjeruju u jednostavnost formule, kao što jedan od osnivača brenda kaže – “skincare shouldn’t be so complicated”. Testirali smo njihov facial moisturising lotion sa zaštitnim faktorom 25, koji se nanosi ujutro. No prije nego pređemo na recenziju proizvoda, iskoristit ćemo priliku i još vas jednom posjetiti zašto je SPF toliko važan i kako se uopće pravilno koristi.

FIZIKALNE ILI KEMIJSKE KREME

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pojavnost raka kože u svijetu je u stalnom porastu posljednjih nekoliko desetljeća, no u isto vrijeme, stopa smrtnosti od ove bolesti je u padu. To ukazuje na to da smo naučili ponešto o prevenciji i važnosti zaštite kože. Kad govorimo o prevenciji, prvenstveno mislimo na ograničavanje izlaganja ultraljubičastom zračenju (sunce ili solarij), samopregled kože, redovite dermatološke preglede te zaštitu kože, pri čemu važnu ulogu igraju proizvodi sa SPF-om. No da bismo razumjeli kako SPF uopće funkcionira, trebamo znati ponešto o građi kože te razlikovati pojmove kao što su UVA i UVB.

Koža se sastoji od tri sloja – gornjeg, srednjeg i baznog sloja. UVB (b = burn) zrake kraće su od UVA (a = aging) i prodiru u gornji sloj kože te su glavni krivac za opekline i nastanak kožnih tumora. S druge strane, UVA zrake prodiru dublje u kožu, do srednjeg sloja u kojem se nalazi kolagen, elastin i druga vlakna koja koži daju mladenački izgled. Zbog djelovanja UVA zraka, koža je podložna alergijama, hiperpigmentaciji te fotostarenju. Kreme sa SPF-om funkcioniraju tako da služe kao zaštitna barijera na površini kože. Danas postoje dvije glavne vrste: fizikalna (mineralna) i kemijska.

Fizikalne kreme za sunčanje sastoje se od finih mineralnih čestica, obično cink oksida i titan dioksida, koje reflektiraju i apsorbiraju UV zrake. Ove kreme najčešće imaju vrlo učinkovit te visok zaštiti faktor i gušće su teksture. Kemijske kreme sadrže spojeve poput homosalata, koji apsorbiraju UV svjetlost prije nego što ošteti stanice kože. Uz to, postoje proizvodi za sunčanje koji kombiniraju kemijsku i fizikalnu zaštitu. No važno je razlikovati i proizvode čija je primarna funkcija zaštita od sunca od onih kojima je SPF dodatna vrijednost.

Foto: Mirna Marić

Kako pravilno koristiti SPF

Također je važno znati da zaštita kože od nevidljivih i štetnih UV zraka nije rezervirana samo za ljeto nego bi se trebala prakticirati tijekom cijele godine. Na takvu praksu dodatno bi vas mogla motivirati činjenica da proizvodi za zaštitu od sunca mogu biti posebno formulirani za pružanje drugih prednosti koži, poput dodatne hidratacije, te mogu sadržavati korisne sastojke, poput umirujućeg niacinamida i ceramida koji pomažu u obnavljanju prirodne zaštitne barijere kože. No kako bi se osigurala učinkovitost, važno je pravilno korištenje SPF-a, kojeg treba nanijeti na kožu oko 15 minuta prije izlaganja suncu te zatim ponoviti svaka dva sata ili neposredno nakon izlaska iz vode.

Što se tiče učinkovitosti SPF-a, lako je pomisliti kako je SPF 30 gotovo dvostruko slabiji nego SPF 50, no to nije tako. SPF 30 blokira 97 posto UVB zraka, a SPF 30 blokira 98 posto. Osim toga, obični SPF blokira samo UVB zrake, ne i UVA pa treba tražiti proizvod s oznakom “široki spektar zaštite” (eng. broad spectrum). Važno je znati da kreme sa SPF-om također imaju rok trajanja, nakon kojeg se njihova učinkovitost gubi. Ona se može izgubiti i nepravilnim čuvanjem, primjerice ako se proizvod ostavi predugo na direktnom suncu.

Foto: Mirna Marić

Pronašli smo odličnu kremu za lice

Imajući na umu važnost zaštite kože od sunca, ali i činjenicu da nije lako pronaći odgovarajuću kremu za lice sa SPF-om, odlučili smo isprobati dermatološki testiran proizvod brenda CeraVe. Riječ je o hidratantnom losionu za lice sa SPF-om 25, koji je namijenjen osjetljivoj koži i ne izazva reakcije. Među sastojcima se nalaze ceramidi, niacinamid i hijaluronska kiselina, koji su poznati po tome da jačaju kožnu barijeru, hidratiziraju je i djeluju umirujuće na upalne promjene. Ceramidi su inače međustanični lipidi i glavna su komponentna kožne barijere. Njihova količina smanjuje se s dobi pa ih je važno nadomjestiti putem proizvoda.

Niacinamid je vitamin B3, koji obogaćuje kožu, potiče stvaranje ceramida, slobodnih masnih kiselina i kolesterola u koži. Hijaluronaska kiselina važan je ovlaživač kože. Zadržava se na površini rožnatog sloja i na sebe navlači vodu, nakon čega koža postaje glatka, zategnuta, voluminoznija i hidratizirana. Uz sve to, tu je i SPF 25 i oznaka da krema osigurava UV zaštitu. Gledajući sastojke, riječ je o visokoj UVA zaštiti, koja je čak nešto i viša od propisanog standarda, što ovoj kremi osigurava status proizvoda sa širokim spektrom zaštite.

Foto: Mirna Marić

Sastojci zvuče obećavajuće, a i samo pakiranje kreme je odlično jer ima pumpicu što bitno olakšava doziranje. Sljedeće što sam primijetila je lagana tekstura kreme. S prijašnjom kremom drugog proizvođača imala sam problem s time što je bila pregusta. Bilo ju je gotovo nemoguće razmazati, nije hidratizirala i nakon nekog vremena bi se zadržavala kod područja nosnica. Nakon te kreme testirala sam još jednu kremu čija je jedina funkcija bila zaštita od sunca. S njom je problem bio suprotan. Krema je bila prerijetka, a tijekom dana bi mi ostavila mastan sloj na licu dok bi mi se vrh nosa neobično sasušio. Zbog toga sam je morala kombinirati s hidratantnom kremom, što nije dobro funkcioniralo i koža mi je na obrazima reagirala.

CeraVe kremica sve je te probleme riješila. Nakon nanošenja zbilja nisam imala osjećaj da mi nešto “leži” na licu, a svidjelo mi se i što primjetno hidratizira kožu. Najviše me zanimalo kako će se ponašati tijekom dana i uz šminku, ali i taj test je položila. Ni u jednom trenutku nisam vidjela da se krema nakupila u nekim dijelovima lica ili da me je zamastila. Jedini “problem” koji sam imala je to što sam je nekoliko puta refleksno znala nanijeti i prije spavanja jer me teksturom podsjećala na običnu hidratantnu kremu. Sve u svemu, mislim da sam pronašla svoju dnevnu kremicu sa SPF-om, koja rješava dva problema u jednome. SPF se preporučuje nositi svakodnevno i u trenucima kad nismo na izravnom suncu, a ova krema idealna je za to.

Sadržaj nastao u suradnji sa CeraVe.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube