LJEPOTA

Ljeto je gotovo, skidamo trajni lak, a Marina iz Rašpe dala nam je par stručnih savjeta kako oporaviti nokte

Marina Pavlović, vlasnica studija za manikuru Rašpa dala nam je par savjeta kako najlakše oporaviti nokte nakon trajnog laka

U studiju za manikuru Rašpa inače koriste trajne lakove kuće CND, dakle Shellac i Creative play, a savjeti koje nam je podijelila vlasnica Marina tiču se tih proizvoda. Prije nego smo krenule razgovarati o oporavku noktiju, napomenula je par stvari koje trebamo uzeti u obzir kod stavljanja trajnog laka, a koje se možda ne spominju dovoljno, a to su kvaliteta noktiju i kvaliteta proizvoda. Donosimo njene savjete.

Velik utjecaj ima genetika

“Ako su vaši nokti oduvijek slabi, meki, skloni pucanju ili listanju, to je najčešće stvar genetike”, kaže nam Marina. “Obično mi klijentice kažu kako i njihova mama ili baka ima problematične nokte ili kako su taj dio naslijedile od nekog u obitelji. Ako su vaši nokti takvi, uskladite vlastita očekivanja prema proizvodu koji koristite – vrlo vjerojatno će postojanost biti kraća, lak će se odvajati od nokta ili pucati zajedno s njim. Tu garancije nema i mnoge od vas odluče isprobati da vide kako će se nokat ponašati, pa često na kraju budu i ugodno iznenađene. Ako su nokti prirodno čvrsti, kvalitetni i elastični, trajni lak može trajati i tri do četiri tjedna.”

Kad je u pitanju izbor salona, Marina kaže da treba birati salone za koje znamo da koriste originalne proizvode i imaju stručno osoblje. “Prije odabira salona dajte si truda i napravite domaću zadaću – istražujte, raspitajte se među poznanicama, pročitajte komentare na forumima i društvenim mrežama, nemojte da vam bude neugodno pitati u salonu gdje nabavljaju proizvode, a bacite oko i na diplome ili uvjerenja o stručnosti, trebale bi biti istaknute negdje u prostoru.”

Koliko dugo nositi trajni lak?

View this post on Instagram

Hello pipl, imamo jednu novost! . Znate da je sjedenje prilično štetno za naša leđa pa smo dosadašnje jastučiće za ruke zamijenili novim klupicama. Osim što su prekrasne ?, pomažu nam da se držimo uspravno – i nama koje radimo, i vama koje uživate. Za sve one koje često spominju kako bi najradije odrijemale za vrijeme tretmana, klupice su jako udobne i izdržljive, plus garantirano upijaju sve brige, umor i stres ?? Stigle su iz Rusije s ljubavlju, большое спасибо Svetlana @my_stand.nails, great service! ?? . #trajnilak #noktizagreb #noktiraspa #creativeplay #cndcroatia #noktizaposlovnezene #nailsforadies #nailsforbusinesswomen #nailpampering #treatyourself #manicure #raspalovesyournails

A post shared by RAŠPA (@noktiraspa) on

“Optimalan razmak između tretmana je prema uputama proizvođača dva tjedna”, kaže Marina. “Naravno, velik broj klijentica lak nosi između tri i četiri tjedna jer izgleda dobro, nema oštećenja i ne gubi sjaj, pa se razmak između termina produžuje. Na novu manikuru s trajnim lakom u naš salon najčešće se dolazi zbog izrasta i kutikula koje je potrebno urediti, ne zbog nepostojanosti laka. To je naravno dobro za vaš budžet, ali ne toliko dobro i za površinu nokta. Naime, glavni razlog je taj što je nakon dva tjedna trajni lak teže ukloniti jer s vremenom postaje tvrđi i čvršće se drži na noktima. Zbog toga se lak mora duže otapati, a koristi se i veća sila da ga se ukloni, što može štetiti noktima.”

Kad je u pitanju samo skidanje, Marina je protivnica brusilice. “Recite ne brusilici. Često nam se klijentice žale na salone u kojima se koriste brusilice kako bi se uklonio neki proizvod s nokta. Da stavimo stvari u prespektivu – za uklanjanje gela ili akrila brusilica ima smisla jer se radi o debljem sloju koji je potrebno ukloniti u kratkom vremenu, ali i tu treba paziti da se tanki sloj proizvoda ostavi na noktu kako se nebi brusila sama površina”, kaže i nastavlja: “Međutim, kada pričamo o trajnom laku, posebno Shellacu ili Creative playu, uklanjanje se vrši isključivo otapanjem u acetonu, nikako rašpanjem ili brušenjem nokta. Ako je lak pravilno nanesen, radi se o vrlo tankom sloju i osoba u salonu neće biti u mogućnosti izbrusiti lak bez da dotakne površinu vašeg nokta. Neke brusilice okreću se brzinom i do 35 tisuća puta u minuti, što će jako oštetiti nokte, ponekad do te mjere da vas nokti bole na dodir, peku u lampi i tako dalje.”

A zašto osjećamo bol? “Bol osjećate jer je rožnati dio na mjestima skoro sasvim ukonjen i više ne postoji barijera koja štiti ležište nokta. Imali smo situacija gdje su nokti bili toliko oštećeni uklanjanjem na takav način, da je jedino rješenje bilo pustiti da nokat izraste cijelom dužinom kako bi ponovno ojačao. Zato savjetujem – nemojte štedjeti vrijeme kod uklanjanja na uštrb zdravlja i kvalitete samih noktiju jer uskoro nećete imati na što nanijeti lak.”

Trebamo li pustiti nokte da dišu?

View this post on Instagram

Sretan Uskrs drage Rašpice! ????☀️

A post shared by RAŠPA (@noktiraspa) on

“Kada primijetimo da su nam nokti slabi, obično odlučimo više ništa ne stavljati na njih i ‘pustiti ih da dišu’. To je postalo toliko uobičajeno da više ne znamo mislimo li doslovno ili je to ipak preneseno značenje. Da razjasnim, naši nokti napravljeni su od keratina i zapravo – ne trebaju disati”, kaže Marina. “Naravno, potrebna im je njega, hidratacija i vitamini, ali ne i kisik. Ako ste primjetili da su vam nokti zaista oslabili, slažem se da treba napraviti pauzu i vidjeti u čemu je zapravo problem, a to je najlakše ako na noktima nemamo ništa.”

Neki od uzroka slabih noktiju mogu biti:

• Loša ishrana
• Premalo tekućine (dehidracija)
• Pretjeran stres
• Bolesti (štitnjača, dijabetes, anemija, hormonske promjene)
• Upotreba lijekova
• Nedostatak vitamina ili minerala (A, C, Kalcij, Cink)
• Jaka sredstva za čišćenje
• Prevelika sila kod uklanjanja proizvoda s noktiju

Za njegu, ali i oporavak noktiju nakon tretmana trajnim lakom ili gelom, možete napraviti ovo:

1. Svake večeri koristite ulje za nokte i kutikulu. Pazite da ulje nije sintetičko te da sadrži sastojke koji zaista djeluju. Ono što iz vlastitog iskustva mogu preporučiti je Dadi ulje, organski proizvod koji sadrži vitamine A, D i E, djeluje protuupalno i uz to fantastično miriše. Vašim noktima povećat će elastičnost i spriječiti njihovo lomljenje, ali i ubrzati rast noktiju.

2. Kod kućanskih poslova, pranja suđa i korištenja bilo kakvih deterdženata, svakako stavite rukavice. Znam, često se požalite kako neke stvari jednostavno ne možete čistiti s rukavicama, ali sjetite se da svako od tih sredstava isušuje vaše nokte. Danas zaista postoji velik izbor rukavica koje možete kupiti, čak i onih ‘kirurških’ koje potpuno prianjaju uz vašu ruku i neće vam smetati.

3. Ne uklanjajte trajni lak same! Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovo važno. Nemojte ga guliti, strugati, prčkati po dijelu gdje se lak odigao, koliko god vam je to primamljivo. Ako lak nije uklonjen po pravilima struke, zajedno sa slojem laka skidate i gornji sloj svojih noktiju, što će ih istanjiti i oslabiti, a vi ćete pogrešno misliti kako je to do laka, salona gdje ste ga stavljale ili osobe koja vam ga je nanosila. Kod uklanjanja laka, zlatno je pravilo nježnost – dakle najvažnije je lak dobro otopiti, kako bi ga bez korištenja prevelike sile sastrugali s površine nokta.

4. Odaberite neki od tretmana za jačanje noktiju. U našem salonu koristimo IBX sistem koji pomaže prirodnom rastu nokta, jača tanke nokte i zapravo djeluje kao svojevrsno ljepilo između slojeva nokta. Sadrži vitamine A i D, ulje jojobe, posebno razvijen ojačivač i ima hidratizirajuća svojstva. Kod jako oštećenih noktiju, potrebno je napraviti nekoliko tretmana, a konačni rezultat su zdraviji nokti i povećana dugotrajnost trajnog laka.

“Stanje noktiju vrlo je individualna stvar,” zaključuje Marina. “Među klijenticama imamo žena koje nas već godinama posjećuju i baš nikada nisu radile pauzu između tretmana trajnim lakom, a nokti su im za poželjeti. S druge strane, postoje klijentice koje nakon nekog vremena osjećaju kako su im nokti slabi i u tom slučaju dobro je naći uzrok problema, posebno ako on ne nestaje. Najvažnije za zapamtiti je – vodite brigu o svojim noktima uvijek, čak i ako se redovito prepuštate u ruke profesionalaca, vrijeme između tretmana jednako je važno i višestruko će vam se isplatiti.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba