Video intervju

Sadržaj omogućava CeraVe

Liječnica nam je otkrila zašto koža ne može bez ceramida i izdvojila nam je tri esencijalna

Količina ceramida gubi se starenjem, no može se obnoviti pravilnim čišćenjem i njegom. Saznali smo kako

Iako često mislimo da smo utvrdili gradivo, kada je u pitanju njega lica prednost uvijek dajemo istraživanju, a informacije tražimo kod stručnjaka. Kako bismo odvojili bitno od nebitnoga i potvrdili kako pravilna njega, a osobito pravilno čišćenje lica treba izgledati, razgovarali smo s doc. dr. sc. Suzanom Ožanić Bulić iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Još jednom smo se uvjerili u važnost pravilnog čišćenja lica, ali i razjasnili čemu služe svi oni magični sastojci – ceramidi, niacinamid, hijaluronska kiselina, ali i zašto birati hipoalergene proizvode, što je MVE tehnologija te zašto je važna za očuvanje ljepote i zdravlja kože. Liječnicu smo posjetili u njezinu uredu, a sažetak našeg razgovora možete vidjeti u priloženom videu.

Kako bi trebala izgledati dnevna njega lica? “Bez obzira na to njegujemo li prirodan izgled kože ili koristimo makeup, neophodna je kompletna njega kože. Ona podrazumijeva korištenje sredstava za čišćenje, a nakon toga i hidratizirajućih pripravaka koji će koži dati svjež, mladolik izgled”, u uvodu govori liječnica.

Koji je najvažniji korak u dnevnoj rutini? “Prvi korak je uvijek najvažniji, a to je pravilno čišćenje kože. Nakon što smo očistili kožu nježnim pripravcima koji neće oštetiti kožnu barijeru, krenut ćemo s njegom hidratantnim pripravcima koje ćemo koristiti ujutro i navečer, svakako se preporučuje dva puta dnevno”, ističe docentica Suzana Ožanić Bulić.

Zašto je važno dobro očistiti kožu, osobito uvečer? “Zamislimo što sve tijekom dana diramo rukama. Naime, često rukama diramo lice, i navečer kad legnemo u krevet, ako nismo dubinski očistili kožu, sve te čestice prljavštine, alergeni i iritansi ostat će do ujutro na našoj koži i biti potencijal za dodatno oštećenje kožne barijere”, podsjeća na važnost večernje beauty rutine.

Koje proizvode za čišćenje lica preporučujete za pojedini tip kože? “Masniji tip kože zahtijeva sasvim drugačiju njegu od suhog. Za pranje masnije kože prikladni su pjenušavi gelovi, a od krema najviše se koriste loisoni jer su blaže teksture te sadrže više vode u odnosu na komponentu ulja. Za njegu suhe kože izuzetno je važno koristiti hidratantne kreme koje sadrže ceramide, hijaluronsku kiselinu i niacinamid i tako nadopunjuju sve nedostatke u kožnoj barijeri te ju ponovno čine nepropusnom. Proizvodi koji se ne pjene, prikladni su za čišćenje suhe kože. Uvijek govorimo da pranje suhe kože nikako se ne bismo smjeli provoditi pjenušavim pripravcima zato što oni dodatno uklanjaju ono malo masnoće koju suha koža prirodno ima. Jako je važno napomenuti da ne smijemo koristiti sapune. Oni SU ti koji će porastom pH kože dovesti do oštećenja kožne barijere. zato su nam jako važni pripravci za čišćenje koji su nježni, koji uklanjaju nečistoće s kože ali pritom ne oštećuju kožnu barijeru. Zašto je to tako? Zato što upravo oni sadrže ceramide, hijaluronsku kiselinu i ostale pripravke za njegu”, savjetuje.

U čemu najčešće griješimo prilikom čišćenja lica? “Jedna od čestih pogrešaka je prekomjerno korištenje pilinga, odnosno eksfolijativnih pripravaka, osobito svakodnevno. To se nikako ne preporučuje. Jednom tjedno je dovoljno zato što pilinzi, odnosno snažna eksfolijativna sredstva, jako oštećuju kožnu barijeru. Druga pogreška je često korištenje sapuna za pranje kože. Naime, sapuni podižu pH kože, te znamo da je zdrava koža kisela koža. Kako se porastom pH dodatno oštećuje kožna barijera, koža postaje prijemčiva za razne mikroorganizme te je to ustvari podloga za nastajanje brojnih kožnih bolesti. Isto tako, trebalo bismo izostaviti umivanje vrućom vodom jer će to strahovito isušiti našu kožu”, napominje liječnica dodajući: “Njega kože kod muškaraca i žena se ne razlikuje. I muškarci koriste pripravke za čišćenje i za njegu. Ono što je važno naglasiti jest to da je koža u muškaraca malo masnija pa su tu pripravci koji imaju blago eksfolijativno djelovanje puno prikladniji.”

Sandro Lendler

Što je kožna barijera? “Kožnu barijeru ćemo najlakše zamisliti ako si predočimo zid od cigala i cementa. Stanice u koži, korneociti, predstavljaju cigle, a međustanični lipidi predstavljaju cement. Da bi cijela kožna barijera funkcionirala sve komponente moraju biti na svome mjestu. Tu su osobito važni međustanični lipidi, odnosno na prvome mjestu ceramidi, kolesterol i slobodne masne kiseline, u koje su uklopljene stanice kože. Takva intaktna kožna barijera sprječava ulazak mikroorganizama i alergena u kožu, ali isto tako sprječava i prekomjerni gubitak vode iz kože te dodatno isušivanje kože”, pojašnjava.

Što narušava kožnu barijeru? “Sve što nas okružuje može izrazito negativno utjecati na kožnu barijeru. Pod tim mislimo na samu temperaturu okoliša, vlagu, korištenje neadekvatnih pripravaka za čišćenje, ali svakako i brojne kožne bolesti. Tu je vrijeme da spomenemo atopijski dermatitis kojem je glavni čimbenik poremećena kožna barijera, ali ne smijemo zaboraviti ni akne, psorijazu, čak i rozaceju. Zato je važno kod svih ovih bolesti koristiti pripravke za njegu uz propisanu terapiju sa strane dermatologa”, upozorava Ožanić Bulić.

Može li se narušena kožna barijera obnoviti? “Narušena kožna barijera se vrlo lijepo može obnoviti upravo korištenjem pripravaka koji sadrže ono što kožnoj barijeri nedostaje odnosno ono čega nema u dovoljnoj količini. Svakodnevna primjena, dva puta dnevno, hidratantnih pripravaka koji sadrže ceramide, slobodne masne kiseline, kolesterol, hijaluronsku kiselinu i niacinamid dodatno će ojačati kožnu barijeru, hidratizirati ju i smiriti potencijal nastanaka upalnih promjena. I starenjem se gube ceramidi iz kože i tu je važno jako njegovati kožu pravim pripravcima”, otkriva.

Super savjeti za čišćenje kože

Saznali smo zašto naša koža ne može bez ceramida te kako čistiti masnu, odnosno suhu kožu prije spavanja.

Posted by Super1 on Wednesday, August 4, 2021

Što su ceramidi i kako djeluju na kožu? Ceramidi su nam danas već dobro poznati međustanični lipidi. Oni su glavna komponenta kožne barijere. Osobito je važno da pripravak koji sadrži esencijalne ceramide, to su tri ceramida – ceramid 1 koji je važan u očuvanju kožne barijere, ceramid 3 koji ima hidratizirajuće svojstvo i ceramid 6-II koji je natural moisturizing faktor, odnosno prirodni ovlaživač kože. Količina ceramida se smanjuje s dobi i zato je važno koristiti pripravke koji su obogaćeni ceramidima, osobito kako starimo”, podsjeća.

Što izaziva gubitak ceramida? Kako ih možemo nadomjestiti? “Gubitak ceramida može nastati kao posljedica neadekvatne njege, osobito pranja kože. Potom uslijed fizioloških procesa poput starenja kože, ali i kožnih bolesti poput atopijskog dermatitisa, psorijaze i rozaceje”, pojašnjava.

Što znači da je proizvod hipoalergen? “Hipoalergeni proizvodi prikladni su za primjenu kod osoba koje imaju osjetljivu kožu. Ne sadrže parabene ni razne mirise. Oni neće izazvati nikakvu reakciju čak ni primjenom na oštećenu kožu. Često kad je kožna barijera oštećena, sve čestice, alergeni i iritansi ulaze u kožu i mogu izazvati imunološku reakciju kože koja završava crvenilom, suhoćom, ljuštenjem, odnosno dermatitisom. Zato je važno koristiti hipoalergene proizvode jer oni neće dovesti do ovakvih posljedica”, upozorava.

doc. dr. sc. Suzana Ožanić Bulić 
Foto: Sandro Lendler

Što je MVE tehnologija o kojoj se toliko govori u posljednje vrijeme? “Multivezikularna emulzija jedna je posebna tehnologija koja omogućava 24-satnu hidrataciju kože. Najlakše ćemo si ju predočiti ako zamislimo ovojnice luka. Znači, sfere ulja i sfere vode se naizmjenično izmjenjuju poput ovojnice luka, a u njima su zarobljeni ceramidi. Kako nanesemo pripravak na kožu, tako se otapanjem prvo vanjskog, pa potom unutarnjih slojeva, unutar 24 sata polagano oslobađaju supstance koje su zarobljene u toj MVE emulziji“, objasnila je liječnica.

Zašto je važna hijaluronska kiselina? “Dobro nam je poznata iz svih postupaka pomlađivanja, ali ono što je manje poznato je to da je hijaluronska kiselina važan ovlaživač kože. Ona se zadržava na površini rožnatog sloja i na sebe navlači vodu tako da i tisuću puta veću masu dobiva navlačenjem vode. Što se tada događa? Koža postaje glatka, zategnuta, voluminoznija i hidratizirana. Tako da se preporučuje da hijaluronsku kiselinu sadrže svi pripravci za njegu kože, osobito za njegu lica”, ističe.

Što je niacinamid i koje su njegove prednosti? “Niacinamid je vitamin B3, a dobro je poznata uloga vitamina B u zdravlju kože. Izuzetno je važan jer obogaćuje kožu, odnosno potiče stvaranje ceramida, slobodnih masnih kiselina i kolesterola u koži. Znači, svih onih važnih komponenti međustaničnih lipida. Korištenjem niacinamida pojačavamo kožnu barijeru”, kaže napominjući za kraj kako ima i antikancerogeni učinak.

Ovaj sadržaj kreiran je u suradnji s CeraVe

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba