STIL

Jean Seberg bila je pravi dokaz da ne morate biti Francuskinja da biste znali nositi francuski chic. Istražite njezin stil

Američka glumica bila je jedno od zaštitnih lica francuskog novog vala

Jean Dorothy Seberg bila je američka glumica, ikona francuskog chica i jedno od ključnih lica u filmovima francuskog novog vala u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Ovu posljednju titulu učvrstila je ulogom u filmu Jean-Luca Godarda, Do posljednjeg daha, 1960. godine. Taj je film označio početak francuskog novog vala, i dalje je jedan od najistaknutijih francuskih filmova u povijesti, a Jean Seberg vinuo je u nebesa.

AKTIVIZAM I DEPRESIJA

Jean-Luc Godard i Jean Seberg 1960. 
Foto: AFP

Seberg je bila i velika aktivistkinja te je podržavala pokret za ljudska prava u SAD-u, a nakon ubojstva Martina Luther Kinga slala je izdašne poklone Crnim panterama te je uz Jane Fondu i Johna Lennona bila jedna od njihovih najpoznatijih pobornica. To je razljutio FBI koji je tada bio pod vodstvom Edgara J. Hoovera pa su kroz svoj program neutralizacije u medije puštali lažne informacije o Seberg kojoj se uslijed toga dogodio prijevremeni porod te je izgubila dijete od čega se nikad nije oporavila.

Maurice Ronet i Jean Seberg u filmu Les grandes personnes 1961. 
Foto: Screenshot

Pola svog života provela je u Francuskoj, a u Parizu je tragično i preminula navodno predoziravši se barbituratima u dobi od svega 40 godina. Međutim, njezin stil ostao je besmrtan.

KRATKA FRIZURA KOJA SE DOGODILA SLUČAJNO

Jean Seberg na zabavi u Londonu 1956. 
Foto: Keystone/Getty Images

Seberg nije planirala stvoriti legendarnu frizuru kad se još u pedesetima ošišala sasvim na kratko. Dogodilo se to 1956. kada se pripremala za prvu ulogu u filmu Saint Joan. Radilo se, dakako, o ulozi Ivane Orleanske pa je Seberg napravila kratku pixie frizuru koja je uskoro postala njen zaštitni znak i jedna od najpoželjnijih frizura diljem svijeta u idućem desetljeću.

Jean Seberg u zračnoj luci 1957. 
Foto: Hulton Archive/Getty Images

Osim toga, njezin je stil bio androgen, a karakterizirale su ga uske hlače, majice na prugice, kratke košulje, i haljine A kroja. Nije joj bila strana ni vrlo ženstvena elegancija pa bi nerijetko nosila i tokice, elegantne kapute i ogrtače također za 60-e karakterističnog A kroja. Sve to zaokružio je njen stav za koji se nikad nikome nije ispričavala. “Ja se ne ispričavam za svoje postupke ne zato što imam snažnu volji ili previše samopouzdanja”, izjavila je jednom slavno. “Ne ispričavam se jer je to to, ovo je moj život. Ne mogu ga promijeniti niti zadovoljiti nekoga. Imam snažan osjećaj za svoje postojanje i to je to.”

Jean Seberg u zračnoj luci 1957. 
Foto: Cox/Hulton Archive/Getty Images
Jean Seberg na utrci Prix de l’Arc de Triomphe u Parizu 1959. 
Foto: AFP
Jean Seberg 1970. 
Foto: AFP

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba