MODA

Dobar stil nije slijepo praćenje trendova i ispunjavanje očekivanja drugih

Studentica novinarstva Iva Marušić (@imarusi) za Super1 će se baviti istraživačkim temama koje propituju stil, modne fenomene te donositi s priče s ljudima koji imaju snažan utjecaj na modni svijet

Koračamo kroz gradove, mjesta, promete i gužve. Odijevamo se svakog jutra i svojim odabirima krećemo u novi dan. Razmišljamo o modnim kombinacijama, stvaramo mišljenja, gajimo simpatije i pronalazimo inspiracije. Kroz modne se odabire pokazujemo okolini prije nego li se predstavimo riječima. No, kako zapravo komuniciramo odijevanjem prije prve izgovorene riječi?

Doista, kroz život mijenjamo sebe, navike i želje, a sve te promjene svjesno ili nesvjesno prenosimo i na odijevanje. Kada se odjenemo, međutim, ne prepoznajemo nužno značenje odjevnih rješenja koja su duboko društvena: odražavaju kulturu, govore o subkulturi s kojom se identificiramo i, ponajviše, izražavaju naše osjećaje. O odijevanju neki razmišljaju, dok drugima ono ne predstavlja mnogo. Kako bilo, odijevanje je rezultat stila, a stil je identitet, o kojem ipak svi marimo.

ODIJEVANJEM KRIJEMO, ALI I POKAZUJEMO SVOJE EMOCIJE

Aleksandar Selak

Odijevanje je pokretač novih razgovora i prvih susreta. Ono je i izraz raspoloženja: katkad se njime skrivamo u emocijama koje su nas dotaknule, ponekad odijevanjem popravljamo raspoloženje jer dobar nam izgled pomaže da se osjećamo bolje. No, što je dobar stil i tko ga određuje? Dobar stil nije slijepo praćenje trendova i ispunjavanje očekivanja drugih. To nije pitanje samog odijevanja, već stava koji proizlazi iz načina kako odjeću nosimo, ne dopuštajući joj da ona nosi nas. Sjetimo se samo dojmljive izjave legendarne modne urednice Diane Vreeland: “Ne radi se o haljini koju nosite, već o životu koji vodite u toj haljini”.

Aleksandar Selak

Odjeću povezujemo s događajima kojima smo prisustvovali, osobama s kojima smo izlazili ili mjestima koja nam puno znače. Često smo primorani odjenuti se sukladno prigodi prema ustaljenim društvenim obrascima. Prihvaćamo te nepisane standarde prema kojima odjevnim rješenjima dokazujemo poštovanje ili pokazujemo privrženost ljudima i prigodama u kojima sudjelujemo. Jasno je da postoje nepisana pravila o tome kako bismo trebali izgledati, odnosno što bismo trebali odjenuti za određene prilike. U takvim situacijama, ipak, moramo zadržati vlastitu estetiku i odjenuti se prema vlastitim očekivanjima, a ne onima koje nam, među ostalim, diktira tržište. I tu se pojmovi moda i stil razdvajaju. Modna nas industrija svakodnevno uvjerava u to da, kupimo li određene odjevne komade, možemo biti bilo tko. Čest je rezultat da upadamo u trendovske zamke i u odjeći nastupamo kao netko drugi, a ne kao mi sami.

STIL JE UTJELOVLJENJE NAŠIH UVJERENJA I INTERESA

Aleksandar Selak

Dakle, možemo se složiti s Charlijem Porterom koji u knjizi What Artists Wear kaže: “Ono što trenutno nosite je slanje poruka o tome tko ste, što mislite i kako se osjećate. To nadilazi ograničenja mode; to je svakodnevno signaliziranje naših uvjerenja, emocija, namjera.” Enciklopedije pojašnjavaju da je pojam stila nastao iz riječi stilus (pisaljka) te je izvorno označavao različite rukopise, a s vremenom je počeo obuhvaćati i sadržaj pisanja. No, stil je dublje povezan s odijevanjem nego što nam prva, vizualna slika kada nekoga ugledamo može kazivati. Stil je stoga utjelovljenje naših uvjerenja i interesa, gradimo ga upijanjem mjesta koja posjećujemo, filmovima koje gledamo, glazbom koju slušamo, ljudima s kojima se družimo, knjigama koje čitamo… Ako baš želimo ponuditi grubu definiciju stila, složit ćemo se s Iris Apfel, koja i s navršenih sto godina nastavlja biti ikonom stila: “Modu možete kupiti, ali stil posjedujete. Ključ stila je naučiti tko ste, za što su potrebne godine. Ne postoji smjernica za stil. Riječ je prije svega o stavu.”

ZANIMA ME ZAŠTO SE ODIJEVAMO TAKO KAKO SE ODIJEVAMO

Aleksandar Selak

Takvo shvaćanje stila prenosim na vlastito iskustvo. Moje je zanimanje stilom krenulo nakon punoljetnosti kada sam naučila da on postaje važnim dijelom mene. Shvatila sam da sve ono u čemu sudjelujem, što gledam, što čitam, utječe na moje odijevanje i da svojim odijevanjem mogu prikazati sebe baš onako kako želim. Mislim da je, kao što je rekao jedan od mojih omiljenih kreatora, Giorgio Armani, odijevam se u svoju uniformu, filozofija odijevanja prema kojoj i ja nastupam u osobnoj uniformi kojoj se često vraćam. Ne želim svojim odijevanjem pažnju previše usmjeriti na pojedini komad; želim da ono odražava mene i da se u njemu osjećam samouvjereno i zadovoljno. U tome leži ono što povezuje zabavu i odijevanje. Uživam u razgovorima o stilu i odijevanju, zanima me zašto se odijevamo tako kako se odijevamo i što time poručujemo. Volim biti elegantna, no pritom i ležerna, te nositi komade koji su kreirani da traju i nisu dijelom tek jedne sezone.

Aleksandar Selak

O stilu volim razmišljati. U istraživanju i pisanju o stilu često se bavim mišlju da odijevanje nije ono što nas definira, niti bismo trebali biti ograničeni svojim odjevnim odabirima. Ipak, odijevanju pridajem posebna značenja, unatoč tome što vjerujem da je u izgradnji stila ono samo jedan od elemenata. Stil stoga prepoznajem i u odmjerenosti u ponašanju i odnosu prema drugima. Veselim se što ću na ovome portalu pokušati to i dokazati tekstovima i razgovorima o modi i stilu, o kojima, vjerujem, valja pisati i raspravljati.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube