SHOPPING VODIČ

12 pari kvalitetnih kožnatih mokasina koje ćete nositi čitav život

Sve su izrađene od prave kože koja je nusprodukt prehrambene industrije i bojene bez teških metala

Svjedoci smo tome da više nemamo snježne zime u Zagrebu. Svake godine bilježimo nove temperaturne rekorde. Ledenjaci se otapaju, razine mora dižu. A modna industrija jedna je od najzaslužnijih za takav rasplet. Ona je drugi najveći zagađivač okoliša na svijetu, odmah iza naftne, i čini se da ne namjerava usporiti. Uz silna obećanja o zelenijoj budućnosti koja nam nude high street brendovi, važno je naučiti samostalno raspoznati kada je nešto zaista održivo odnosno manje štetno za okoliš. Danas ćemo vam pokazati kako to učiniti kad su u pitanju cipele odnosno koža općenito.

MOŽE LI PRAVA KOŽA BITI ODRŽIVA?

Prava koža često se pogrešno smatra neodrživom što nije sasvim točno. Ona može biti održiva do određene mjere. Primarno, najbolja je opcija tražiti kožu koja je nastala kao nusprodukt prehrambene industrije dakle nije bačena već je prenamijenjena u modnoj industriji i pretvorena u odjevni predmet. Tzv. eko odnosno umjetna koža može biti puno štetnija za okoliš jer je takva koža najčešće izrađena od poliuretana odnosno vrste plastike odnosno od nafte koja je nepovratni Zemljin resurs. Dobra alternativa osim kože koja je nusprodukt prehrambene industrije, je i biljna koža nastala od kore jabuke, lišća ananasa ili micelije gljiva, no takvih je alternativa u komercijalnoj ponudi još uvijek vrlo malo.

Druga stvar na koju valja obratiti pažnju kod odabira kožnatih cipela je način na koji je koža bojena. Naime, u konvencionalnom procesu koriste se teški metali uključujući i krom koji su štetni za ljude koji s time rade u proizvodnji, a i na kraju s tako obojenom kožom ne dobivamo biorazgradiv proizvod što bi koža po definiciji trebala biti.

KAKO ODABRATI KVALITETAN I ODRŽIV KOŽNATI KOMAD

View this post on Instagram

A post shared by Camper (@camper)

Zato kad birate kožnate komade tražite one koje imaju oznaku bojenja bez kroma ili teških metala općenito. Poprilično sigurni ćete biti i ako odaberete proizvode s Leather Working Group certifikatom koji brani upotrebu teških metala i podrazumijeva to da je koža nastala kao nusprodukt prehrambene industrije.

Ove informacije možete pronaći u opisima proizvoda većine brendova danas, neki to ističu i u svojim manifestima, a ako ih nema uvijek se možete javiti službi za korisnike za potpunu informaciju ili jednostavno izbjeći proizvod čije podrijetlo nije poznato. Pazeći na ove standarde, pregledali smo ponudu ponudu mokasina dizajnerskih i high street brendova i izdvojili 12 modela relativno pristupačnih cijena koje se kreću do 2.500 kuna. Svi su redom izrađeni od prave kože koja je bila nusprodukt u prehrambenoj industriji i nisu bojene teškim metalnima. Otkrijte ih u galeriji.

Zara 399,90 kuna (LWG certifikat)

Clarks 544,00 kuna (LWG certifikat) (eCipele)

Massimo Dutti 749,00 kuna (LWG certifikat)

& Other Stories 830,21 kuna (bez kroma)

Vagabond 895,00 kuna (LWG certifikat) (AboutYou)

Cos 1.132,06 kuna (bez kroma)

Gant 1.199,00 kuna (LWG certifikat) (Answear)

Camper 1.205,52 kuna (LWG certifikat) (Fashion&Friends)

Marc O'Polo 1.290,00 kuna (LWG certifikat) (Zalando)

Arket 1.351,07 kuna (bez kroma)

Högl 1.507,86 kuna (LWG certifikat)

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube