FIT

Zdrava, ukusna i brzo pripremljena jela ono su što želimo ovog proljeća. Imamo tri svjetska recepta sa sardinama

Grilled sardines on toast with side salad

Male srebrne ribe su uvijek dostupne, cjenovno prihvatljive, jednostavne za pripremu, a super bogate zdravim sastojcima, poput omega-3 masnih kiselina i kalcija. Osim toga, doista su ukusne. Isprobajte svjetske recepte u kojima su konzervirane sardine glavne zvijezde

Proljeće je najbolje vrijeme da u svoj jelovnik uvrstite super zdrave namirnice i isprobate nove recepte koji će oduševiti vaše nepce. Mi smo kao zvijezdu ovosezonskog menija odabrale sardine, male, srebrne ribe, tako savršene u svojoj jednostavnosti, a idealne za pripremu brzih, ukusnih i super zdravih obroka, i to bez obzira na prigodu. Sardine volimo jer su jedan od najboljih izvora proteina, odličan su izvor vitamina B12, D, kalcija i selena, a imaju i visoki udjel zdravih masti.

Portugalska salata s konzerviranim sardinama

Recept chefa Georgea Mendesa iz poznatog restorana Aldee u New Yorku s Michelinovom zvijezdom, izvrsna je svježa i zdrava opcija koja kombinira višestruke teksture i okuse (slatko, dimljeno, slano, zeljasto i malo funky) za savršeno uravnotežen ručak. U knjizi tog slavnog kuhara “Moj Portugal” možete naći odlične recepte koji će obogatiti vaš jelovnik.

ŠTO TREBAMO?

  • 2-4 crvene paprike, oprane i temeljito osušene
  • zelene salata, rimska, “srce” salate oprati i temeljito osušiti
  • svježi talijanski peršin ravnog lista, opran i dobro osušen
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • jabučni ocat
  • dimljena crvena paprika
  • 2 konzerve sardina
  • sol
  • svježe mljeveni bijeli papar

Kako pripremamo?

Zagrijte pećnicu na 180 strupnjeva.

Papriku prelijte maslinovim uljem i posolite te pecite na papiru za pečenje 30 minuta, ili dok ne “zagori”, okrećući svakih pet minuta.

Paprike stavite u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite stajati 15 minuta kako bi omekšale i otpustile kožu.

Koristite žlicu ili stražnji dio noža da ostružete veći dio pocrnjele kože od paprike, ali ostavite nekoliko mrlja kako biste sačuvali “zadimljeni” okus. Odrežite stabljike paprike i narežite ih na pola po dužini, a zatim uklonite vene i sjemenke. Meso narežite na trake, oponašajući oblik fileta srdele.

Stavite trake paprike u posudu i dodajte 2-3 žlice maslinova ulja i 2-3 žlice octa. Dobro promiješajte i pustite da odstoji barem pola sata.

Kada ste spremni za pripremu salate, narežite zelenu salatu na komadiće veličine zalogaja i pomiješajte s cijelim lišćem peršina prema ukusu.

Ocijedite sardine i izrežite ih na pola po dužini, a zatim uklonite i odbacite kosti i višak kože ako želite (ostavite ih ako želite rustičniju pripremu). Sardine grubo narežite na manje komade i pomiješajte sa salatom i peršinom. Dodajte malo soka od ukiseljene pečene paprike i ponovno promiješajte.

Na tanjuru složite osnovni sloj ukiseljene pečene paprike, sloj zelene salate i mješavine sardina na vrhu, te završite s još jednom žličicom maslinova ulja. Dodajte ocat, morsku sol i svježe mljeveni bijeli papar te još nekoliko traka paprike.

Jaja sa sardinama na ribarski

marinated anchovies. Gourmet restaurant italian food. white background

Recept za ovo jednostavno i vrlo ukusno jelo pronašle smo u poznatoj talijanskoj kuharici, bestseleru “The Silver Spoon New Edition”. Jaja na ribarski možete pripremiti za doručak ili uz dodatak lisnate salate za brzu večeru.

ŠTO TREBAMO?

  • 1 konzerva sardina
  • 1 mala lukovica šalote, narezana na kriške
  • nekoliko grančica svježeg peršina
  • 2 sitno sjeckana češnja češnjaka
  • svježe mljeveni crni papar
  • sol
  • 4 jaja
  • tost i vrući umak za posluživanje

Kako pripremamo?

Zagrijte pećnicu na 200 °C i zagrijte posudu za posluživanje u pećnici pet minuta.

Stavite sardine, narezanu lukovicu šalotu, sjeckani peršin i sjeckani češnjak u zagrijanu posudu. Dodajte crni papar i vratite posudu u pećnicu šest minuta.

Izvadite posudu iz pećnice, razbijte četiri jaja u zdjeli i lagano ih dodajte na vrh smjese sardina. Začinite solju i paprom i vratite posudu natrag u pećnicu sedam minuta, dok se bjelanci ne skuhaju, ali još uvijek moraju biti svježi.

Uklonite posudu i ostavite je da odstoji pet minuta (jaja se i dalje kuhaju). Poslužite s tostom i vrućim umakom. Dovoljno za četiri porcije.

Namaz od grčkog jogurta i sardina

French Sardine Pate.selective focus

Obožavat ćete okus sardina, sira i jogurta u ovom zdravom namazu. Ovaj savršen jednostavan recept pronašli smo na popularnom gastronomskom sajtu Chowhound, gdje ga u kombinaciji s potočarkom predlažu za zdrav i brz ručak.

ŠTO TREBAMO?

  • 2 konzerve sardina
  • 20 dag svježeg sira
  • 20 dag grčkog jogurta
  • sok od pola limuna
  • crvena paprika
  • za posluživanje kruh ili krekeri

Kako pripremamo?

U blenderu izmiksajte sardine, svježi sir, grčki jogurt i sok od limuna.

Mješajte sve dok ne postane glatka smjesa pa začinite solju i svježe mljevenim paprom. Poslužite na kruhu ili krekerima koje pospite paprikom. Dovoljno za šestero osoba.

 

Sadržaj omogućava Podravka