ZDRAVA HRANA

Mi, vjerojatno kao i vi, obožavamo tamnu čokoladu. Nove studije pružaju dobar alibi za tu ljubav

Day 274.<br><br>Trying to think of a <a href="http://www.flickr.com/groups/1998542@N25/">Sweet Sunday</a> idea for today, and decided to play around with chocolate. This is a selection of what is currently in my pantry (see notes for what everything is).<br><br>

Kao i kava, i tamna čokolada izaziva različite rasprave o tome kako utječe na ljudsko zdravlje. Ali ako se slijedeći puta želite osjećati manje krivima kada ste jeli čokoladu, znanstvenici imaju jako dobre vijesti

Dvije nove studije sugeriraju da konzumacija određene vrste tamne čokolade smanjuje stres, poboljšava raspoloženje i ima pozitivan učinak na memoriju i imunitet. Otkriće je predstavljeno na sastanku Experimental Biology 2018. u San Diegu, prošlog tjedna.

Što više šećera, to smo sretniji

Čokolada i proizvodi sa čokoladom koje konzumiramo nastaju od sjemenki sa stabla kakovca. Studija, tamnoj čokoladi koja ima barem 50 posto kakaa, pripisuje puno koristi za zdravlje. Flavonoidi kojih ima u kakau su snažni antioksidansi i protuupalni agensi. Prema brojnim studijama, oni štite ljudski mozak i korisni su karduivaskularnom sustavu.

‘Godinama smo proučavali utjecaj tamne čokolade na neurološke funkcije s obzirom na količinu šećera koju sadrže, jer što više šećera, to smo sretniji’,objašnjava dr Berk, voditelj studije. ‘Novo istraživanje sugerira da se ne radi samo o šećeru nego i kakau.’

Pokazalo se da čokolada može potaknuti imunološki sustav

‘Po prvi puta da smo promatrali utjecaj velikih količina kakaa u tabli čokolade, tijekom duljeg perioda, i ohrabreni smo rezultatima. Studije nam pokazuju, što je viša koncentracija kakaa to je to je pozitivniji utjecaj na spoznaju, memoriju, raspoloženje, imunitet, uz niz drugih korisnih efekata.’

Prva je studija pratila kako čokolada sa 70 posto kakaa utječe na ekspresiju gena kod ljudi. Pokazalo se da čokolada može potaknuti imunološki sustav pojačavanjem putova umiješanih u aktivaciju T stanica, kao i gena upletenih u neuralnu signalizaciju i osjetilnu percepciju.

Čokolada popravlja memoriju i sposobnosti učenja

U drugoj studiji, analizirana je aktivnost mozga i mjeren EEG odgovor kod ljudi koji su konzumirali 48 grama tamne čokolade koja ima 70 posto kakaa. Pokazalo se da čokolada popravlja memoriju i sposobnosti učenja.

Ovo sigurno ne znači da trebamo napuniti hladnjak čokoladom. Važna je umjerenost konzumacije i da budemo sigurni da koncentracija šećera u proizvodu nije visoka.

Konzumacija pretjeranih količina čokolade se ne preporuča jer većina čokoladnih proizvoda ima puno kalorija, zbog šećera i masti, što vodi debljanju i drugim metaboličkim problemima, ali umjer unos čokolade sa visokim udjelom kakaa je svakako zdrav izbor, piše Medical Daily.