ZDRAVLJE

Bilo bi dobro ovog vikenda otići na besplatni pregled madeža, rizik od raka kože svake godine je veći

Broj tumora kože i ove godine je u porastu u odnosu na prošlu, a rana prevencija iznimno je bitna zblog liječenja. Stoga bismo svi koji se nalazimo u Zagrebu trebali ozbiljno razmisliti da ove nedjelje odemo na besplatan pregled madeža

“U 2015. godini bilo je ukupno 649 oboljelih od melanoma, od toga 362 muškarca i 287 žena. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 10 posto”, kaže primarijus dr. med. Sanja Poduje, predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“.

Upravo zbog toga što je broj tumora kože u porastu, ove godine se kao i prethodnih 10 u Zagrebu održava akcija ‘Zdravi pod suncem’ u sklopu koje će svi koji to žele moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže.

Žene češće obolijevaju u dobi do 30 godina

“Besplatni pregledi na Europskom trgu ove nedjelje pravi su primjer kako javnozdravstvene akcije imaju odličan učinak, naime svake se godine odazove više od tisuću građana na preglede“, naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Iako žene u Hrvatskoj u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, udobi do trideset godina ipak prevladavaju među oboljelima.

Solarij i sunčanje povećavaju rizik

Uzrok tomu može se pronaći u činjenici da se žene češće izlažu UV zrakama zbog trenda tamnog tena pa se zbog toga više izlažu prirodnom utjecaju UV zraka (sunčanju) ili umjetnom izvoru (solariju). Iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Projekt se i ove godine održava u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, a u suradnji s brojnim udrugama i bolnicama iz Zagreba.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube