MENTALNO ZDRAVLJE

Treće dijete i treća postporođajna depresija. Alanis Morissette napisala je emotivnu objavu o majčinstvu

Alanis Morissette u kolovozu ove godine rodila je treće dijete, a sada je podijelila priču o postporođajnoj depresiji kroz koju prolazi već treći put

Alanis Morissette je na svojoj stranici podijelila priču o postporođajnoj depresiji te o svim problemima i različitim nijansama tog procesa. Uz sina Wintera, koji je rođen ovog kolovoza, Alanis ima sina Evera Imrea koji ima devet godina te kći Onyx Solace koja ima tri godine. Postporođajnu depresiju doživjela je nakon svakog poroda.

Kako piše na svojoj stranici, nije znala hoće li i nakon rođenja Winter doći do depresije ili kako je ona naziva, postporođajne aktivnosti. “Nedostatak sna. Omaglica. Fizička bol. Izolacija. Anksioznost. Kortizol. Oporavak od porođaja. Upoznavanje djece s novom bebom. Brak. Razni okidači PTSP-a. Pretjerana stimulacija. Ovo tijelo…”, samo su neke od posljedica i stvari koje osjeća u ovom periodu. Baš zato što je već doživjela ovakvu situaciju zna kako je čeka i dobra strana svega kojoj se nada, ali je svjesna i koliko je važna podrška koju dobiva od prijatelja, obitelji.

Postporođajnu depresiju nazvala je podmuklim majmunom s mačetom koji se šulja i prolazi kroz njeno tijelo i psihu. Smatra i kako naše društvo nije dovoljno prilagođeno majkama te da je sigurnost najvažnija stvar koju trebamo utjeloviti jer iz toga kreće sva ljubav, podrška i čvrstoća veze. Kako bi još bolje ukazala da postporođajna depresija utječe na um žena, na kraju teksta je napisala kako se neće sjećati da je napisala taj tekst, ali i da zna da je to sasvim u redu. “Imam toliko toga više za pisati. Volim vas. Ovdje sam. S vama. Niste same.”

Alanis često za medije priča o svojoj djeci, porodu i majčinstvu. Otvorena je o toj temi i na društvenim mrežama pa često objavljuje fotografije svoje djece uz prigodne poruke svojim fanovima.

Postporođajna depresija događa se kod 10-15 posto majki, a najčešće vrhunac doseže između 4. i 8. tjedna nakon poroda. Ako se ne liječi, može trajati dulje od 14 mjeseci. Ne postoji konkretan uzrok već nastaje zbog kombinacije raznih fizičkih i emocionalnih čimbenika, a simptomi se razlikuju od žene do žene.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba