SUPERMAME

Supermame su pokrenule projekt supervoćke kako bi motivirale sve žene da otiđu na kontrolu dojki

Majke i autorice tekstova na portalu Supermame za nacionalni dan borbe protiv raka dojke osmislile su projekt supervoćke

Jedna od najvažnijih stvari koja se promovira u listopadu je rana i redovita kontrola dojki. Upravo na to mame Sonja, Martina, Tena, Tina i Ana žele ukazati i novim projektom koji su nazvale supervoćke. “Nadam se da ćemo kroz supervoćke uspjeti motivirati sve žene koje su do sada to zanemarile te ih potaknuti da uvedemo to kao jedan od standardnih životnih zadataka”, napisala je Ana, jedna od autorica na portalu Supermame.

Pepper Atelier

Kako bi ukazale na važnost provjere i brige o vlastitom zdravlju, na portalu je svaka supermama podijelila svoju priču kroz koju su priznale kako možda ni same ne brinu ili nisu brinule dovoljno. “Koliko pazite na svoje zdravlje? Koliko redovno idete na preglede? Kada ste zadnji put bile na pregledu dojki? Jeste li se naručile na pregled? Rak dojke se ne događa drugima. Događa se nama. A odgovornost za zdravlje je naša odgovornost. Nema isprike. Naruči se!”, navele su na početku teksta.

Pepper Atelier

Sonja je tako napisala da je prvi put bila na pregledu s 19 godina, a s 29 godina, nakon što je rodila, imala je probleme s dojkama i bradavicama. “Išla sam na pregled i tada se prvi put spomenuo pojam raka. Protrnula sam. Sve je na kraju prošlo dobro, dijagnoza je bila akutni dermatitis koji sam morala sanirati kortikosteroidima i prestati dojiti. Od trenutka kada se sve posložilo i vratilo u normalu, opet sam zaboravila na sebe i na svoje zdravlje.” Upravo iz tog razloga odlučila je s drugim ženama napraviti promjenu i glasno svima dati do znanja da moraju paziti na sebe, zbog sebe i svoje djece. “Imamo vremena za otići na kavu ili frizeru. Ovo je toliko važnije da ne smijemo pronalaziti opravdanja. Radi se o našem životu”, napisala je.

Pepper Atelier

Martina je napisala da brine za sebe te da joj je važan zdrav život, a na ultrazvuk dojki ide jednom svake godine. U njenoj obitelji postoje slučajevi raka dojke pa zato ne zanemaruje ovakve preglede. “Krenula sam s ultrazvučnim pregledima s 20 godina i od tada redovito jednom godišnje odem na UZV dojki”, napisala je.

Pepper Atelier

Tena je priznala da sama sebi daje izgovore već sedam godina jer se već toliko dugo pokušava naručiti na ultrazvuk dojki. Tina je napisala kako je obavljala redovite ginekološke i sistematske preglede sve dok nije postala mama. Na pregledu dojki bila je prije četiri godine, a prvi sljedeći će zakazati čim prestane dojiti.

Pepper Atelier

Ana je za sebe napisala da je polusvjesna osoba zato što je više zabrinuta za druge nego za sebe. S obzirom na to da se u obitelji s muževe strane rak dojke pojavljuje već dvije generacije, to joj je upalilo alarm. “Iako sam dosad samu sebe besramno uvjeravala u mladost i genetiku, zaključila sam da apsolutno nikad, ali nikad nismo premlade i (pre)zabrinute za prvu mamografiju.”, napisala je.

Majice supervoćke dostupne su u Love, Ana design shopu. Ilustracije na majicama radila je Ana Tevšić Nauković, dizajnirao ih je Dario Dević, a za fotografije je zaslužan Pepper Atelier.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba