Girl Power

Što znači tolerirati svoje tijelo? Lena Dunham to je objasnila kroz potresnu ispovijest na Instagramu

Poznata glumica, scenaristica i redateljica otkrila je kako se na njenu sliku o sebi odrazila činjenica da se bori s nekoliko kroničnih bolesti

Još otkako se proslavila serijom Girls o izgubljenoj generaciji millennialsa, u kojoj je tumačila naslovnu ulogu, pisala scenarij i povremeno je režirala, Lena Dunham ne pristaje igrati po nametnutim društvenim pravilima. Iskreno je progovarala o svojoj cjeloživotnoj borbi s mentalnim poremećajima, problemu s viškom kilograma, prekidima, ali i novom životu koji uglavnom provodi u krevetu sa svojim kućnim ljubimcima zbog velikih bolova koje trpi uslijed dijagnoze endometrioze.

View this post on Instagram

Ya know when you’re home alone and you realize you’d be happier in a hot lil’ onesie than your ketchup & cat food stained pajamas? And it’s not about a boy or a photo shoot or a weight loss before-and-after, it’s just for the feeling of glee you get from dressing your one and only corporeal form in pleasing fabrics, the unique pleasure of admiring the twists and turns of the body that loves the heck out of you even when you don’t love it. I’ve never called myself “body positive” because my relationship with my curves and scars isn’t overtly political— it’s wildly personal. And it isn’t always positive. I take enormous comfort in the body positivity movement, but I think of myself as something more like “body tolerant.” With a chronic disease (or three), it’s impossible not to resent your body sometimes. But we are no longer in an on-and-off toxic romance. We are also not monogamous. I drift toward her and away from her, trying hard to remember that, no matter how I fight it, she is me. I am her. We only have each other, so we gotta stick together. And sometimes that means a little lace to remind her I care. To other people living with #endometriosis, I’ve learned more from you than I can even explain… #EndometriosisAwarenessMonth

A post shared by Lena Dunham (@lenadunham) on

Njezina posljednja objava na Instagramu posvećena je upravo životu s nekoliko kroničnih bolesti, odnosno posljedicama koje one imaju na prihvaćanje vlastitog tijela. Iako vjerojatno nikad nije imala toliki broj kilograma kao danas, Dunham je napisala kako je pravo osvježenje osjećati se toliko dobro pozirajući u bodiju, nasuprot ležanja u pidžami zamrljanoj kečapom.

Pisala je kako je s godinama naučili cijeniti svaku oblinu na svom tijelu, maksimalno ga poštovati zbog svega što je izdržalo (i izdržava) i održavati odnos prema njemu koji je, ako ne uvijek pozitivan, onda barem tolerantan. Objasnila je kako je riječ o vrlo složenom odnosu koji ne bi nazvala monogamnim, ali koji više barem nije toksičan.

Na kraju dana, kaže da je naučila kako od svog tijela jednostavno ne može pobjeći – niti to više želi. Cijela je objava posvećena mjesecu podizanja razine svijesti o endometriozi, a na kraju je dodala i zahvalu svim ljudima koji se bore s istom bolešću, a od kojih je naučila više nego što će ikada moći objasniti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube