Emocije

Pobačaj zapravo ne vodi u depresiju, pokazalo je najnovije istraživanje, ona se javlja zbog drugih razloga

Stručnjaci su po prvi put istražili povezanost pobačaja i kasnijeg uzimanja antidepresiva i to na čak 400.000 žena

Pobačaj, bio spontani ili inducirani, stresan je za svaku ženu, a psihičke (osim fizičkih) posljedice mogu biti jako teške. Neka prethodna istraživanja tvrde da pobačaj ne utječe na psihu žene, a neka upravo suprotno.

Ovo je priča o mom životu nakon što sam, s 19, otišla na abortus u jednu kliniku kod Sesveta

Kako bi razjasnila odnos između pobačaja i mentalnog zdravlja žena, dr. Julia R. Steinberg sa Sveučilišta Maryland School of Public Health, zajedno je s timom stručnjaka analizirala podatke Dankinja rođenih između 1980. i 1994. koji su uključivali pobačaje, porode i recepte za antidepresive.

Depresija zapravo nema veze s pobačajem

Rezultati su pokazali da se postotak rizika za uzimanje antidepresiva nije promijenio od godine prije i godine poslije pobačaja te se taj rizik smanjuje što vrijeme više prolazi. Iako Steinberg tvrdi da pobačaj ne izaziva depresiju, one žene koje su pobacile ipak su više izložene riziku od uzimanja antidepresiva od onih žena koje nisu pobacile.

Međutim, kako navodi Steinberg, taj se rizik ne javlja kao posljedica pobačaja već zbog prijašnjeg narušenog mentalnog zdravlja ili drugih problema.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba