GIRL POWER

Žene u Japanu i dalje pružaju otpor nošenju visokih potpetica u poslovnim prilikama

Žene u Japanu od vlade traže da ukine obavezno nošenje cipela s visokim potpeticama u poslovnim prilikama. Podnijele su i peticiju

Dok u svijetu buja moderni feminizam, u Japanu i ostalim istočnim zemljama priča oko ženskih prava tek je na svojim počecima. Prije par mjeseci pisale smo o japanskom pokretu #KuToo, inačici Me Too pokreta. Prvi korak koji su žene u Japanu pokrenule tada bila je tiha kampanja na društvenim mrežama protiv pravila da moraju nositi visoke potpetice na posao, na razgovor za posao i sve ostale poslovne prilike.

Iako se to možda čini kao malen korak, odredba o nošenju visokih potpetica poprilično je stroga i doslovno je dio poslovne uniforme koje se moraju držati svi zaposlenice. Uz to, ako se u Japanu na razgovoru za posao pojavite u ravnim cipelama, posao sigurno nećete dobiti.

View this post on Instagram

「I am Me」✨ 新しくアカウント始めました、 @i_am_me.official ぜひフォローしてください! ルッキズムにNO! Fucking Lookism? 私は私に生まれてよかったと思えるように。 他人が他人に見た目のジャッジをする、そんな資格は誰にもない。 私の価値は。 私の重みは。 よかったら皆さんも、自分の素敵なところ、このハッシュタグ#i_am_me を付けて投稿してみませんか。 社会が作った綺麗の価値観だけで自分や他人をジャッジするのを一旦やめて、あなたは何をしているか、何を大切にしているのか、どんな素敵な心を持っているのか。 これは、見た目ではなく、どんな生き方をするか、何を大切にしているかで女性を語ろうという「#iweigh 」@i_weigh の活動に共感して始まりました。 どんな体型もどんな見た目も、あなただからこそ美しい? #i_am_me #iweigh #ブスって言葉必要ですか? #他人をジャッジするな #ブスって言うな #ブスって言われたら怒るぞ

A post shared by 石川優実 (@ishikawa_yumi.official) on

Novi korak koji su sada postigle je podnošenje peticije vladi. Naime, grupica žena iz Japana podnijela je peticiju kao protest protiv strogog pravila da žene na poslu moraju nositi cipele s visokim potpeticama. Osnivačica pokreta, Yumi Ishikawa izjavila je kako žele da se zakonom zabrani poslodavcima da tjeraju žene da nose potpetice jer je to prikaz seksualne diskriminacije i zlostavljanja. Ime KuToo inače dolazi od japanskog naziva za cipele kutsu i kutsuu što znači bol. U vladi je peticiju primila žena koja im je priznala kako je ovo prvi puta da se ženski glasovi obraćaju vladi te kako je ovo prvi korak prema naprijed.

Posljednje pobjede koje su se dogodile za žene u Japanu bile su od strane Mitsu Tanakae koja je pokrenula aktivističku grupu Fighting Women’s Group te otvorila sklonište za žene 1970.-ih nakon čega se i maknula iz javnosti. Mitsu je popločila put i pomogla aktivistici Misako Enoki i njenoj grupi The Pink Helmets, koja je pokrenula legalizaciju kontracepcijskih pilula. Ono se na posljetku i dogodilo 1999. godine.

View this post on Instagram

(3/4) Chupiren protesting at the Kyoto Doctor's Conference, 1975 .…….……………………… #misakoenoki #chupiren #herstory #japanesefeminism #iwd #protest

A post shared by Linnéa Haviland (@linneahaviland_art) on

Visoke potpetice se na prvu, nama, možda čine kao malena stvar, no sličan protest dogodio se i ranijih godina u svijetu koji pokazuje kako nošenje visokih peta kao obavezan dress code nije nešto što je prihvatljivo. Tako je 2015. godine na Filmskom festivalu u Cannesu ženama koje nisu bile u “adekvatnoj obući” bio zabranjen ulazak na crveni tepih. Glavni direktor se ispričao, ali ipak ostavio dress code unatoč tome što se godinu nakon na tom istom festivalu Julia Roberts pojavila bosa.

2017. godine se u kanadskoj pokrajini Britanske Kolumbije zabranilo tvrtkama da u ženskoj uniformi kao obavezne imaju i cipele s visokim potpeticama uz objašnjenje kako je ta praksa diskriminatorna i opasna. Što biti s Japankama, tek ćemo vidjeti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba